Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Miami Heat je drugi NBA finalist

Nakon spektakularne završnice šeste utakmice finala istočne konferencije NBA lige, sedma utakmica ipak nije bila jednako uzbudljiva. Do pobjede i plasmana u veliko finale su stigli košarkaši Miami Heata koji su svladali Boston Celticse u TD Gardenu sa 103-84.

Tvrdi su bili obruči na početku susreta pa je poslije 7 minuta rezultat na semaforu pokazivao vodstvo Bostona od 9-6. Ekipe su u tom trenutku kombinirano gađale 7/24 iz igre (29%) uz 0/9 za 3 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miami je prvu četvrtinu zaključio serijom od 14-4 pa su tako na predah otišli s prednošću od 22-15. Celticsi su promašili svih 10 šuteva za 3 poena, dok su imali i 4 izgubljene lopte (Jaylen Brown samostalno tri, Miami samo jednu) što je dovelo do najneefikasnije prve četvrtine cijele sezone.

Nakon trice Duncana Robinsona na početku druge dionice, Miami je došao do prve dvoznamenkaste prednosti od +10, a poslije poena Highsmitha iz kontranapada, to je vodstvo naraslo na +12. Gosti su u jednom trenutku imali i maksimalnih +17, ali na poluvrijeme su otišli s 52-41.

Izbranike Erika Spoelstre su do vodstva predvodili Caleb Martin s 14 poena te Jimmy Butler s 11, dok je kod poraženih dvoznamenkast bio samo Jaylen Brown s 13.

Treća četvrtina je bila poprilično izjednačena pa su Celticsi uspjeli smanjiti zaostatak za svega jedan poen pa su košarkaši Miamija, teškim košem iz okreta Caleba Martina, na predah pred posljednjih 12 minuta serije otišli s vodstvom od 70-60. Martin s 9 poena te Jimmy Butler s 8 su predvodili Heat u toj dionici.

Caleb je s 23 poena nakon tri četvrtine došao do brojke od ukupno 132 poena u cjelokupnoj seriji čime je postao rekorder po broju poena jednog košarkaša koji nije draftiran u konferencijskom finalu ili NBA finalu.

Miami je susret prelomio početkom četvrte četvrtine kada su serijom od 16-5 došli do ogromne prednosti od +21 na 7 minuta prije kraja dvoboja. U tom trenutku susreta je jedan podatak posebno upadao u oči – Miami Heat kao momčad je imao 7 izgubljenih lopti, dok je Jaylen Brown samostalno imao 8. Izvrsno je funkcionirala zona gostiju koju večeras Celticsi nisu mogli uspješno riješavati.

U konačnici su košarkaši Miamija slavili sa 103:84 te su izborili svoje sedmo NBA finale u povijesti. Tako su momčadi koje su nakon tri utakmice vodile s 3-0 u NBA doigravanju došle do 151. pobjede u isto toliko serija. Također su postali tek druga momčad koja je u ulozi osmih nositelja stigla do finala. Prije njih su to uspjeli samo New York Knicksi 1999. godine.

Do pobjede su ih predvodili Jimmy Butler s 28 poena, 7 skokova i 6 asistencija te Caleb Martin s 26 poena i 9 skokova. Dvoznamenkasti su još bili i Bam Adebayo s 12 poena, 10 skokova i 7 asistencija te Gabe Vincent i Duncan Robinson s po 10 poena. U redovima poraženih je Jaylen Brown ubacio 19 poena uz 8 skokova, ali i 8 izgubljenih lopti. Derrick White je zabio 18, dok je Jayson Tatum, uz evidentne probleme s gležnjem od prvog napada na utakmici i krivog stajanja, susret okončao s 14 poena i 11 skokova.

Jimmy Butler je u proglašen MVP-jem finala Istoka (5-4 u glasovima protiv Caleba Martina), a Miami će u finalu igrati protiv Denver Nuggetsa. Prvi susret je na rasporedu u noći s četvrtka na petak od 2:00 po našem vremenu. Kao kuriozitet za kraj izdvajamo podatak da je ovo Kevinu Loveu peti nastup u NBA doigravanju i po peti put je njegova momčad izborila plasman u finale.

Komentari

Povezano