Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Miami propustio i treću ”meč loptu”, White u posljednjoj sekundi donio Bostonu majstoricu

Košarkaši Miami Heata su još jednom propustili dovršiti posao i plasirati se u veliko NBA finale te su u šestoj utakmici finala istočne konferencije, na domaćem parketu, poraženi od Boston Celticsa rezultatom 104:103. Tako će odluka o drugom finalistu doći u odlučujućoj sedmoj utakmici koja se igra u TD Gardenu.

Celticsi su vodili kroz cijelo prvo poluvrijeme, a najveća prednost je iznosila 8 poena razlike (55:47). Ipak, domaći košarkaši su mini-serijom od 6:2 završili prvi dio s deficitom od 4 poena razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaši Miamija su u prvom dijelu ubacili 9 trica iz 15 pokušaja, dok su njihovi protivnici pogodili samo 3 dalekometna šuta iz isto toliko pokušaja. S druge strane, gosti su ubacili čak 71% šuteva za dva poena te su na taj način anulirali dobru šutersku večer Miamija s distance.

Spektakularan je u drugoj dionici bio Jayson Tatum. On je od 25 poena s koliko je otišao na predah, 16 zabio u drugih 12 minuta te je predvodio sve strijelce na susretu.

Do prve dvoznamenkaste prednosti na utakmici, Celticsi stižu 4 minute prije kraja treće četvrtine kada je semafor pokazivao 75:65. U tom trenutku su gosti napravili seriju od 9:0 te su +4 pretvorili u +13 (78:65) što će se pokazati najuvjerljivijim vodstvom susreta.

Ipak, u sljedećih 7 i pol minuta Celticsi postižu samo jedan koš iz igre pa Miami serijom od 18:4 prelazi u vodstvo od 83:82 košem Jimmyja Butlera. Kratkog je to vijeka bilo pošto Boston zabija sljedećih 8 uzastopnih poena i dolazi do novih +7, a ubrzo i +10.

Nakon toga je Jimmy Butler, koji je dotad imao jako lošu večer zabio 7 od sljedećih 9 poena Miamija pa se u završnih 90 sekundi otišlo sa samo 3 poena razlike u korist Bostona. Nakon njegovog promašenog drugog slobodnog bacanja, Caleb Martin je uhvatio skok u napadu, izbacio za usamljenog Duncana Robinsona koji promašuje tricu za izjednačenje.

Na drugoj strani je Jayson Tatum šutnuo tricu za potencijalnih +6, ali promašuje, dok skok u napadu hvata Jaylen Brown pa sve rezultira slobodnim bacanjima. On je ubacio jedno od dva, dok na drugoj strani Butler napada prodorom i košem uz Horfordov prekršaj zabija za -2. Pogodio je Jimmy i dodatno slobodno bacanje za samo pola koša zaostatka.

Na drugoj strani parketa je Adebayo izblokirao Tatuma, poveo novi napad Miamija, dodao za Robinsona koji je još jednom sam samcat na krilu, no ponovno promašuje otvoren šut. Uslijedio je prekršaj na Marcusu Smartu koji promašuje prvo, ali pogađa drugo za vodstvo od 102:100 samo 16 sekundi prije kraja.

Trener Miamija Erik Spoelstra je odlučio ne pozvati minutu odmora te je lopta išla u Butlerove ruke. Sat je curio, a na preuzimanju je ostao Al Horfordu. Jimmy je otišao u desni kut, dignuo se na šut za tri poena i tu ga faulira centar Bostona samo 3 sekunde prije kraja. Butler je pogodio sva tri slobodna bacanja za prednost od 103:102.

Sve što je trebalo Miamiju za plasman u finale je bio jedan dobar obrambeni posjed. I bili su blizu. Marcus Smart je probao tricom riješiti susret, ali promašuje. Ipak, nije tu bio kraj jer se niotkud pojavljuje Derrick White koji tip inom sa zvukom sirene donosi Bostonu pobjedu od 104:103 što znači da će o Denverovom protivniku odlučivati sedma utakmica koja je na rasporedu u noći s ponedjeljka na utorak u 2:30 po našem vremenu. Bio je ovo 6. ”game winner” sa zvukom sirene u eliminacijskoj utakmici u NBA povijesti, a prvi nakon koša Kawhi Leonarda protiv Philadelphije 2019. godine.

Ovime su Celticsi postali tek četvrta momčad u povijesti NBA lige koja je uspjela nadoknaditi zaostatak od 3-0 u doigravanju i izboriti odlučujuću sedmu utakmicu. Prije njih su to učinili New York Knicksi u NBA finalu 1951. godine, Denver Nuggetsi u drugoj rundi 1994. i Portland Trail Blazersi u prvoj rundi 2003. godine. Dosad su sve tri momčadi bile poražene u majstorici.

Najefikasniji u redovima Bostona su bili Jayson Tatum s 31 poenom, Jaylen Brown s 26 poena i 10 skokova te Marcus Smart s 21 poenom. Heroj pobjede, Derrick White, je ubacio 14.

Kod poraženih je Jimmy Butler flertovao s “triple-double” učinkom s 24 poena, 11 skokova i 8 asistencija uz šut iz igre – 5/21. Još je preko 20 išao i Caleb Martin s 21 poenom i 15 skokova.

Komentari

Povezano