Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Mudryk kasnim golom odveo Ukrajinu na Europsko prvenstvo

Tri finalne utakmice kvalifikacija za Euro u Njemačkoj 2024. odigrale su se u utorak. Jedna od njih odigrala se u Poljskoj, odnosno u Vroclavu gdje je Ukrajina formalno bila domaćin Islandu. Ukrajinci su još jednim preokretom došli do pobjede i nastupa na završnom turniru u Njemačkoj.

Sve utakmice koje donose veliku nagradu počinju slično kako je počela utakmica u Vroclavu. Nijedna od ekipa nije preuzimala veliki rizik. U prvih dvadesetak minuta vrijedi izdvojiti dvije situacije. Jedna je udarac Jóna Dagura Þorsteinssona čiji je udarac s distance obranio Andriy Lunin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Ukrajinci su zaprijetili preko lijevog beka Evertona. Ubačaj s desne strane ukrajinskog napada nitko nije otklonio te je lopta došla do Vitalija Mikolenka, ali njegov udarac je otišao pored gola.

U 30. minuti gosti s Islanda dolaze do vodstva. Albert Guðmundsson je ispremiješao obranu Ukrajine i ljevicom zabio u gornji lijevi kut Luninovog gola. Vratar Real Madrida nije imao nikakve šanse zaustaviti udarac napadača Genoe.

Ukrajinci su brzo mogli vratiti utakmicu u egal. Prvo je Heorhiyju Sudakovu udarac obranio Hákon Valdimarsson, a kasnije su Ukrajinci preko Romana Jaremčuka i postigli pogodak, ali je slavlje na tribinama trajalo kratko budući da je gol poništen zbog zaleđa. Ukrajinci su tako na poluvrijeme otišli s golom zaostatka.

Drugo poluvrijeme potpuno suprotno od prvog. Ukrajinci su se morali otvoriti te su zaigrali puno otvorenije. Do 54. minute nisu stvorili priliku, ali onda iz odlično odigranog kontranapada dolaze do pogotka. Prvo je Þorsteinssona poslao lošu povratnu loptu nakon koje Ukrajinci šalju odličnu loptu na Viktora Cigankova koji je prvo odlično uštopao loptu, a zatim nekoliko puta vagao obrambene igrače da bi na kraju ljevicom zabio za 1:1.

Islanđani su u drugom poluvremenu imali bolje prilike nakon ukrajinskog izjednačenja, ali Ukrajinci su došli do vodstva. Mihajlo Mudryk je primio loptu koju je uputio Sudakov te je uputio odmjereni udarac koji Valdimarsson nije mogao zaustaviti.

Ukrajincima će ovo biti četvrti uzastopni nastup na Europskom prvenstvu. To će im ujedno biti i četvrti nastup na Euru. Island će svoj plasman na svoje treće veliko natjecanje tražiti u nekim drugim kvalifikacijama, a prve koje im dolazu se one za Svjetsko prvenstvo u Sjevernoj Americi.

Komentari

Povezano