Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Na pomolu prekid Sheriffove dominacije u Moldaviji

Nije to posljednjih dvadesetak godina bilo nikakvo iznenađenje – pogled na tablicu moldavske Super lige u bilo kojem trenutku godine vrlo vjerojatno bi rezultirao tamošnjim gigantom Sheriffom na prvom mjestu. Uostalom, klub iz Tiraspola kojeg financiraju pridnjestrovski industrodolari uvjerljivo je najbogatiji a shodno tome i najbolji klub ove istočnoeuropske države.

Sheriff je tako u ovom stoljeću od 23 moguće sezone 21 završio u slavljeničkim tonovima na prvom mjestu ligaške karavane, dok su tek Dacia Kišinjev 2011. i Milsami Orhei 2015. prekidali tu tradiciju. Posljednjih je osam sezona titulu dignuo Sheriff, no ove bi ponovno mogli ostati bez najbitnijeg domaćeg trofeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Petrocub Hîncești, zadnje tri godine viceprvak Moldavije, od ožujka i početka drugog dijela tamošnjeg ligaškog natjecanja preuzeo je vodstvo na ljestvici. Zanimljivo kako je nakon odigranih 14 kola prve faze prvenstva Petrocub zaostajao šest bodova za tada prvoplasiranim Sheriffom, no osnivanjem tzv. Lige za prvaka od strane prvih šest klubova – klubovi u novu fazu nisu prenesli niti bod!

Tu mini-ligu Sheriff je otvorio s tri uvodna remija, gdje se Petrocub odvojio na vrhu, da bi jučer u međusobnom dvoboju klub iz omalenog Hînceștija slavio s 2:1 i tako preuzeo velikih pet bodova plusa tri kola prije kraja prvenstva. Štoviše, Sheriffa je ovaj poraz bacio na treće mjesto ljestvice iza Zimbru Kišinjeva koji je slavio u svom dvoboju.

Porazu Sheriffa kumovao je i mladi Hajdukov vratar na posudbi u Tiraspolu Toni Silić koji nije dobro reagirao na ubačaj kod prvog gola, a potom kod drugog petljao s loptom u nogama i istu predao u posjed protivničkim napadačima.

U sljedeća tri tjedna Petrocubu je preostalo ugostiti Daciju Buiucani, gostovati kod Milsami Orheija, te će u slučaju nastavka sjajne forme sa svojim navijačima moći proslaviti titulu prvaka kada će im na stadion kapaciteta 2.672 gledatelja doći Zimbru.

Ukoliko na koncu i dignu trofej prvaka, biti će im to prvi. Klub se u svojoj 24-godišnjoj povijesti može podičiti s tek tri trofeja u riznici, dvije drugoligaške titule (2005. i 2014.) te Moldavskim kupom 2020. Po prikazanome ove sezone svakako su zaslužili ligaški trofej, jer momčad je upisala tek dva poraza u domaćim natjecanjima. Prvi je stigao u prvom kolu prvenstva baš od Sheriffa, dok je drugi stigao još 16. rujna – što bi značilo da su neporaženi u 20 uzastopnih utakmica!

Neće prvenstvo nužno biti jedini trofej Petrocuba ove sezone, jer su u prvoj utakmici polufinala Moldavskog kupa s visokih 5:1 pobijedili Bălți, te time vrlo vjerojatno zakaparili nastup u finalu gdje ih čekaju ligaški rivali Sheriff ili Zimbru.

Za razliku od Sheriffa koji snagu momčadi uglavnom crpi iz stranih snaga, ekipa Petrocuba sastavljena je uglavnom od moldavskih igrača uz tek četiri stranca. Nositelji kvalitete svakako su iskusni Moldavci: 34-godišnji veznjak Mihail Plătică koji je najbolji strijelac ekipe s 12 golova, zatim MVP momčadi, 30-godišnji napadač i kapetan kluba Vladimir Ambros koji ima sjajnih 10 golova i 13 asistencija u 21 nastupu ove sezone.

Tu su još bekovi Ion Jardan i Sergiu Plătică (brat gore navedenog Mihaila), također dva iskusna domaća lica, dok od spomenutih stranaca valja istaknuti Davida Abagnu. Gancu su 22 godine, a nedavno je stigao iz sudanskog Al-Hilala, te u samo osam utakmica stigao do pet golova i jedne asistencije, pri čemu je zabio i Sheriffu jučer. S klupe ih vodi Moldavac Andrei Martin, 49-godišnjak kojem je ovo jedan od prvih samostalnih poslova trenerske karijere, nakon što je većinu iste obavljao dužnost pomoćnika.

Klub nadimka Crno-bijeli tako bi u sljedećih par tjedana mogao ispisati najbitnije retke svoje povijesti. Uz povijesno slavlje šestog različitog prvaka Moldavije u njenoj 32-godišnjoj povijesti, grad od cca 12 tisuća stanovnika iz središnje Moldavije mogao bi tako sljedeće sezone gledati i Ligu prvaka!

Komentari

Povezano