Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Na utakmici Belgije i Slovačke vidjeli smo prvi gol poništen novom tehnologijom

Na utakmici Belgije i Slovačke, osim najvećeg iznenađenja dosadašnjeg Europskog prvenstva u Njemačkoj i pobjede Slovaka rezultatom 1:0, vidjeli smo i povijesni trenutak poništenog zgoditka Romelua Lukakua u 88. minuti.

Lukaku, osim što je promašio 3 velike prilike i nastavio negativan niz za reprezentaciju na velikim natjecanjima započet još utakmicom protiv Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Katru 2022. godine, nije imao niti sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u začetku akcije Lois Openda u duelu s Denisom Vavrom loptu je u trku dodirnuo dlanom, što glavni sudac utakmice nije vidio, no VAR soba je intervenirala i pozvala ga na gledanje usporene snimke.

U tom trenutku, glavni sudac nije samo trebao procijeniti je li Openda igrao rukom, već i je li postojao intenzitet dodira s loptom dovoljan da Openda ostvari nezakonitu prednost. Gledateljima utakmice na ekranu se prikazao graf s krivuljom koji je dokazao taj intenzitet, što je bila premijera ove tehnologije u svijetu nogometa.

Riječ je o snickometeru, popularnije poznatom i kao snicko, tehnologijom koja se još od 1999. godine koristi u kriketu. Njena je svrha dokazati je li loptica dodirnula palicu što može rezultirati ispadanjem igrača, pri čemu se uz snimku koja se prikazuje usporeno frame-by-frame, uz zvučni val na osciloskopu (uređaju koji mjeri električne signale) koji je povezan s ultra-senzitivnim mikrofonom blizu štapova na terenu.

U nogometu se taj mikročip koji bilježi pokrete nalazi unutar lopte i pomaže sucima ne samo prilikom ovakvih situacija i igranja rukom, već i kod poluautomatskog sustava zaleđa, gdje daje točnu informaciju u kojem je trenutku došlo do dodira tijela i lopte upućene prema drugom igraču. Inače, mikročip mjeri svaki dodir impresivnih 500 puta u sekundi.

Reakcije navijača su podijeljene, a dok su neki oduševljeni primjenom nove tehnologije, drugi smatraju kako je on novi “ubojica emocija” u nogometu.

Komentari

Povezano