Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Najbolji strijelac ove engleske lige prije 5 godina postao je beskućnik zbog “outanja” roditeljima

Da život piše nevjerojatne priče pokazuje i primjer iz engleske League One, trećeg razreda engleske nogometne hijerarhije. Riječ je o Wycombe Wanderersima, trenutno trećeplasiranoj ekipi lige s 20 bodova iz 10 odigranih utakmica, koji imaju i jedan od najboljih napada lige s 20 postignutih pogodaka.

Jedan od najzaslužnijih za to je trenutno najbolji strijelac ekipe i izjednačeni najbolji strijelac lige sa 6 postignutih pogodaka, igrač iz Obale Bjelokosti Richard Kone. Kone je rođen 15. srpnja 2003. godine u Abidjanu, najvećem gradu ove zapadnoafričke države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrastao je u teškim životnim uvjetima i disfunkcionalnoj obitelji te je sa 16 godina starosti završio na ulici kao beskućnik, nakon što je obitelji, prema vlastitim riječima, priznao kako je homoseksualac.

Zbog toga što ga je obitelj nakon priznanja izbacila na ulicu, morao je i odustati od školskog obrazovanja te pokušati preživjeti, sve dok ga jednog dana slučajan susret s prijateljem iz školskih klupa nije doveo do predsjednika udruge “Don’t Forget Them“.

Riječ je o udruzi koja koristi sport kao platformu za pomoć ljudima koji se nalaze u izrazito teškim životnim situacijama, a preko nje Richard je dobio priliku otvoriti vrata svoje najveće životne strasti – nogometa.

Ušao je u program i zahvaljujući marljivom radu i predanosti te krovom nad glavom dobio je priliku nastupati za reprezentaciju beskućnika Obale Bjelokosti te zaigrati na Svjetskom prvenstvu beskućnika održanom u velškom Cardiffu, 2019. godine.

Na prvenstvu je pokazao sve svoje napadačke kvalitete i impresionirao skaute devetoligaške ekipe Athletic Newhama, koji su ga doveli u svoje redove, a on je u tri sezone postigao više 125 golova. Svoju priliku u višim rangovima dobio bi vjerojatno i ranije da ga problemi s prebivalištem i dobivanjem vize nisu u tome spriječili, no nakon dugog i iscrpnog procesa, u siječnju 2014. godine konačno je postao vlasnikom britanske radne vize.

Brzo je uslijedio skok od 6 rangova i dolazak u Wycombe Wandererse, a već u debiju za klub 9. siječnja ove godine postigao je pogodak U21 ekipi West Hama u sklopu natjecanja Football League Trophy. Prvi ligaški pogodak postigao je 27. siječnja u remiju protiv Fleetwooda, a do kraja prvenstva nadodao je još 2 pogotka i 4 asistencije na svoj konto.

Ove sezone započeo je sa sjajnom formom koju je okrunio hat-trickom u utakmici protiv Peteborougha, koju je, zanimljivo, započeo na klupi. U igru je ušao u 61. minuti, a već u 63. minuti stigao je pogodak za izjednačenje. U 67. minuti dodao je i drugi, a već u 72. iz kaznenog udarca treći tj. u samo 9 minuta uspio je zabiti nevjerojatna tri zgoditka.

Iako se moglo očekivati kako će Kone nakon utakmice likovati i slaviti svoj uspjeh, on je rekao kako se sjetio svojih dana prije nekoliko godina i toga kako je bacio sve karte na prije spomenuto Svjetsko prvenstvo beskućnika, spomenuvši usput kako bi, da nije uspio s nogometom, vjerojatno pokušao postati doktorom ili odvjetnikom.

Što se spomenutog “outanja” tj. priznanja obitelji tiče, priča je pomalo čudna, jer Kone je u međuvremenu i postao otac te izjavio kako sada ima djevojku. Bilo kako bilo, živi svoje najbolje nogometne dane…

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano