Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Najefikasnije otvaranje Eura u skoro 50 godina

Iza nas su tek četiri utakmice Europskog prvenstva u Njemačkoj, a osim poraza Hrvatske od Španjolske, prvenstvo je zasada obilježeno i velikim brojem zgoditaka. Značajni je to odmak od prosjeka koji gledamo na posljednjih 12 prvenstava po pitanju otvaranja prvenstava, ali i konačnog broja golova.

U prve četiri utakmice (Njemačka Škotska, Mađarska Švicarska, Španjolska – Hrvatska i Italija Albanija) vidjeli smo tako već 16 zgoditaka, što čini prosjek od točno četiri po utakmici. Više smo golova u prve četiri utakmice turnira vidjeli na tek dva turnira, od čega je jedan prvi ikad odigrani Euro 1960. Tada je palo 17 golova u prve (i jedine) četiri utakmice prvenstva za prosjek od 4,25 pogodaka po utakmici, a prosjek su na otvaranju nabildali Francuska i Jugoslavija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjajnom susretu punom preokreta vodili su i Jugoslaveni i Francuzi, da bi Plavi na koncu slavili s 4:5. Zadnja tri pogotka utakmice su pala u samo četiri minute, a time su Jugoslaveni od 4:2 došli do spomenutih 4:5. Spomenimo i kako je za Jugoslaviju tada zabio Hajdukov igrač Ante Žanetić, dok je zadnja dva gola utakmice, zabijena u uzastopnim minutama, zabio Dinamov Dražan Jerković.

Najefikasnije otvaranje prvenstva, i prvenstvo uopće, odigrano je 1976. u Jugoslaviji. I tada su na rasporedu cjelokupnog turnira bile tek četiri utakmice, no na njima je palo čak 19 golova za prosjek od 4,75 pogotka po utakmici. Kao olakotna okolnost ovoj impresivnoj brojci valja reći da su sve četiri utakmice otišle u produžetke nakon što je rezultat po završetku regularnog vremena bio izjednačen.

Pet od 19 golova tako je palo u produžecima, a golovi su bili podjednako raspodijeljeni po svim utakmicama. Po četiri pogotka vidjeli smo u otvaranju prvenstva između Čehoslovačke i Nizozemske, kao i u finalu između Čehoslovačke i Zapadne Njemačke. Šest zgoditaka palo je u drugom polufinalnom susretu između Jugoslavije i Zapadnje Njemačke, dok je zagrebačka publika mogla vidjeti pet golova u 3:2 pobjedi Nizozemske nad Jugoslavijom u borbi za broncu.

Otada pa do ovog prvenstva tek smo jednom vidjeli dvoznamenkasti broj golova na Euru, a bilo je to 2000. kada je u uvodu prvenstva palo deset golova. Prosjek golova u tom je vremenskom periodu tek jednom bio ispod dva zgoditka po utakmici, a bilo je to 1980. kada je u prosjeku padao 1,93 gol po utakmici. Zanimljivo kako je to bio i turnir na kojem je uvedena grupna faza, dok blaži pad u prosjeku golova koje slijedi nagli rast na sljedećem natjecanju, vidimo i kod promjena formata 1996. (2,06 golova po utakmici) te 2016. (2,12 golova po utakmici).

Prosjek golova na otvaranjima Europskih prvenstava uglavnom prati i konačni prosjek golova po utakmici koji vidimo po završetku turnira. Prošlo prvenstvo ponudilo nam je korektnih 9 golova u uvodnoj utakmici (2,25 u prosjeku), da bi brojka zaključno s finalom skočila na 2,78 pogodaka po utakmici. Ako je vjerovati površnoj matematici s kojom se pozabavio autor teksta – ovo ljeto nas čeka još puno golova!

Broj golova na uvodne četiri utakmice Eura, te prosjek golova na cijelom prvenstvu
Komentari

Povezano