Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Napadač Slavije Prag izjednačio rekord 21. stoljeća

Václav Jurečka, 29-godišnji povremeni reprezentativac Češke i najbolji strijelac domaće Fortuna lige prošle sezone, izjednačio je svjetski rekord te postao 8. nogometaš u 21. stoljeću koji je unutar jednog mjeseca odigrao 2 utakmice u kojima je zabio po najmanje 4 gola (poker). Ovu statistiku vodi IFFHS, a uključuje sve utakmice najvišeg ranga (lige, kupovi, međunarodna natjecanja i utakmice reprezentacija).

Ukoliko se fokusiramo samo na europske lige i kontinetalna natjecanja, on je tek treći nogometaš s ovakvim učinkom u 21. stoljeću nakon izvjesnog Marca Lloyda Williamsa kojem je to 2002. godine uspjelo u dresu velškog Bangor Cityja te legendarnog Urugvajca Luisa Suáreza koji je 2016. godine za Barcelonu zabio po 4 gola u 2 uzastopne utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurečka je imao fantastičan svibanj 2023. jer je za Slaviju Prag zabio nevjerojatnih 12 golova u 5 odigranih utakmica! Po 2 gola je zabio protiv Viktorije Plzeň i Sigme Olomouc, dok je gore spomenuti rekord postavio tako što je po 4 gola zabio protiv Bohemiansa i Slováckog. Njegov učinak u svibnju još je zanimljiviji kada znamo da je Češka liga strukturirana na način da prvo 16 klubova odigra 30 kola, a nakon toga se liga dijeli na 3 skupine – Ligu za prvaka (6 klubova), Ligu za plasman u Konferencijsku ligu (4 kluba) i Ligu za ostanak (6 klubova). Spomenute skupine se potom odigravaju jednokružno.

Jurečka je u prvom dijelu prvenstva nastupio u 22 utakmice i zabio 8 golova, što je svakako solidan učinak. Ali je u Ligi za prvaka (koja je cijela odigrana u svibnju) potpuno eksplodirao te zabio 12 golova što mu je donijelo i titulu najboljeg strijelca lige. Koliko je to nevjerojatan učinak, možda će nam najbolje pokazati činjenica da se Fortuna liga igra na ovaj način od sezone 2018./19., a nitko osim Jurečke nije zabio više od 7 golova ukupno u Ligi za prvaka kroz sve sezone! On je tako najbolji strijelac u povijesti Lige za prvaka s 15 golova, a slijede ga Francuz Jean-David Beauguel sa 7 golova i Adam Hložek s 5 golova. Istaknimo da je hrvatski napadač Petar Musa visoko na ovoj ljestvici s 4 gola u 7 odigranih utakmica, a zabijao je u prosjeku svakih 86 minuta što je sjajno, međutim niti blizu Jurečku koji u Ligi za prvaka zabija u prosjeku svakih 49 minuta.

Niti ovakav učinak njihovog prvog napadača nije pomogao Slaviji Prag da osvoji naslov prvaka budući da su sezonu završili sa 78 bodova kao i gradski rival Sparta, ali je Sparta osvojila više bodova u prvom dijelu lige (30 kola) što se koristi kao tiebreaker u slučaju da klubovi sezonu završe s istim brojem bodova. Jurečka je zabio 12 od ukupno 17 golova Slavije u Ligi za prvaka, a Slavija je pak kroz 35 kola zabila fenomenalnih 98 golova. Za Jurečku su interes pokazali Augsburg i New York City FC, te ostaje vidjeti hoće li češki hit napadač postati novi konkurent našem Dionu Dreni Belji.

Komentari

Povezano