Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Nauru putem društvenih mreža traži igrače za svoju prvu utakmicu ikad

Nogometna federacija Republike Nauru na svome je X nalogu objavila kako je u suradnji s konzultantskom agencijom “International Football Consultancy” u potrazi za nogometašima koji bi zaigrali u njihovoj prvoj međunarodnoj utakmici.

Za one koji prvi puta čuju za ovu malu otočnu državu u Tihome oceanu, evo brzog pregleda njezine geografije. Najbliži joj je susjed otok Banaba koji je u sastavu države Kiribati. Ova mikrodržava, inače i dio Mikronezije, treća je najmanja država na svijetu prema svojoj površini, tek iza Vatikana i Monaka, što je čini najmanjom republikom na svijetu, najmanjom otočnom državom i najmanjim članom Commonwealtha. Također je i treća najmanja država po broju stanovnika s 10.800, odmah poslije Vatikana i Tuvalua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako kratka povijest ovog otoka otkriva promjenu čak nekoliko pretendenata u posljednjih stotinjak godina. Od Njemačkog Carstva krajem 19. stoljeća do Japana tijekom Drugog svjetskog rata, s naizmjeničnim periodima kao protektorat Lige naroda, odnosno Ujedinjenih naroda. Tek 1968. ovaj je otok, naseljen još prije tri tisuće godina, zadobio status nezavisnosti.

Što se tiče ekonomskog stanja Naurua, ono se već dugi niz godina od 1990-ih nalazi u lošemu stanju poslije potpunog iskorištavanja zaliha fosfata otkrivenih početkom 20. stoljeća. Jedno su vrijeme pokušali biti idealna destinacija za pranje novca i izbjegavanje poreza, a danas su na svjetskoj sceni uglavnom najvažniji, osim po velikoj ljepoti zbog koje je otok i zavrijedio ime “Pleasant Island”, zahvaljujući kontroverznom imigrantskom pritvoru koji vode za Australiju. Prema svemu sudeći, ako uspiju zaigrati ovu prijateljsku utakmicu, mogli bi dobiti važnu novu vrstu marketinga.

Komentari

Povezano