Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Navijači Werder Bremena odlučili pomoći gostujućim ultrasima na zanimljiv način

Prva skupina “ultrasa”, nogometnih navijača koji su se razlikovali od klasičnog modela nogometnog gledatelja, pojavila u se u Italiji krajem ’60-ih i pocetkom ’70-ih godina 20. stoljeća. Okupljeni na dijelovima tribina sa najjeftinijim ulaznicama i privučeni od strane klubova posebnim sniženjima i povoljnim pretplatama, ultrasi su u startu pokazali niz karakteristika do tada potpuno nepoznatih u talijanskom nogometu.

Ona su varirala od označavanja njihovog vlastitog “teritorija”, tj. postavljanja transparenata s klupskim ili simbolima navijačke skupine na određeni dio tribina, pa sve do posebnog načina oblačenja, ponašanja, političkog opredijeljenja, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom desetljeća ova je urbana supkultura prošla kroz mnoge različite iteracije, a s njome se mijenjala i percepcija javnosti, koja im se istovremeno i divi, kad su njihovi potezi i akcije vrijedni divljenja, ali i zgraža, onda kad nisu.

Ultras pokret krasi i nepisani “kodeks”, tj. pravila koja su u mnogočemu kontradiktorna i teško objašnjiva nekome tko nije dio unutarnjeg kruga navedene supkulture, a najbolji primjer za to dolazi iz Njemačke.

Werder Bremen, jedan od njemačkih nogometnih giganata kojem posljednjih godina i ne ide najbolje, reneovirao je svoj Westerstadion u nekoliko navrata. Posljednjom etapom renovacije koja je bila dovršena krajem 2023. godine, gostujući navijači bili su smješteni ispod samog krova iza gola.

Mnogobrojni problemi s korištenjem pirotehnike od strane gostujućih navijača rezultirali su pražnjenjima sektora s domaćim navijačima na koje je pirotehnika padala ili se bacala, zbog čega je Werder intenzivno počeo raditi na pronalaženju boljeg rješenja i redizajna gostujućeg sektora na svojem stadionu.

Do njega je sada i došao, smjestivši gostujuće navijače u kut stadiona i sektor koji se proteže od vrha do dna tribina, kapaciteta uvjetovanog UEFA i Bundesliga pravilima. Prošlog su vikenda navijači Borussije Dortmund bili prvi koji su boravili u novom sektoru, a navijači Werder Bremena sada su odlučili otići korak dalje i nastaviti nepisanu praksu njemačkih navijačkih skupina.

Naime, javno su objavili točne dimenzije tribine i pojedinih sektora, na osnovu kojih gostujuće navijačke skupine mogu lakše planirati koreografije i vizualni izgled tribine, što možete vidjeti na fotografijama u objavi.

Prvi koji će imati priliku iskoristiti detaljne arhitektonske upute navijača Werdera bit će oni velikog rivala Bayerna i to 21. rujna, nekoliko dana nakon što njihovi ljubimci odigraju utakmicu Lige prvaka protiv zagrebačkog Dinama.

Komentari

Povezano