Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

NBA draft: Wembanyama kod Popovicha, braća Thompson ispisala povijest

Protekle noći je u Barclays Centru u New Yorku održan 77. po redu NBA draft u kojem je, umjesto standardnih 60 izbora, bilo 58 nakon što su Chicago Bullsi i Philadelphia 76ersi kažnjeni oduzimanjem izbora druge runde zbog neovlaštenih pokušaja nagovaranja košarkaša za dolazak u njihove redove.

Kao što se i očekivalo, prvi izbor ovogodišnjeg drafta bio je Francuz Victor Wembanyama koji je protekle sezone vodio Metropolitans do finala francuskog prvenstva u kojem su izgubili od Monaca. San Antonio Spursi su već niz godina u procesu ”rebuildinga” pa će ovaj raznovrsni košarkaš biti stup franšize sljedećih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

224 centimetra visoki centar je smatran jednim od najvećih talenata u svijetu košarke u posljednjih petnaestak godina, a prošle sezone je bio najbolji strijelac francuske lige s 21.6 poena, najbolji skakač s 10.4 skoka te najbolji bloker s okrugle 3 blokade po susretu.

Victor je postao prvi košarkaš koji je izabran prvim izborom na NBA draftu iako nije igrao na sveučilištu nakon 2006. godine i Andree Bargnanija.

Drugi izbor su imali Charlotte Hornetsi, a oni su ga iskoristili kako bi izabrali Brandona Millera, krilnog košarkaša sa sveučilišta Alabama. Miller je u svojoj jedinoj sveučilišnoj sezoni prosječno bilježio 18.8 poena i 8.2 skoka, a krase ga dribling i šut s distance. Trebao bi se kvalitetno uklopiti pokraj Lamelo Balla, a cjelokupna franšiza osjeća kako se radi o budućem dugogodišnjem ”All-Star” igraču.

Nakon što su Wembanyama i Miller izabrani, svima je bilo jasno da će izbor Portland Trail Blazersa biti Scoot Henderson. On je prošle dvije sezone proveo u razvojnoj ligi u kojoj je nastupao za G-Ignite gdje je prosječno bilježio 17.6 poena, 6.4 asistencije i 5.1 skok u protekloj sezoni.

Radi se o snažnom i eksplozivnom košarkašu koji već sada ima tijelo spremno za natjecanje na NBA nivou. Sukladno tome, njegova najveća vrlina su prodori i postizanje poena u reketu pa je često uspoređivan s Derrickom Roseom i Russellom Westbrookom.

Četvrti izbor su imali Houston Rocketsi, a oni su njime izabrali 201 centimetar visokog razigravača Amena Thompsona koji je prošle sezone nastupao za City Reaperse u Overtime Elite ligi. Amen je izrazito visok za košarkaša na toj poziciji, a krasi ga strahovito brz prvi korak, eksplozivnost te razumijevanje igre i sklonost kreiranju za suigrače.

Odmah nakon njega, izabran je i njegov brat blizanac Ausar, a njega su s petim izborom birali Detroit Pistonsi. Ausar Thompson je još jedan nevjerojatno atletični bek/krilo čije poteze ćemo često viđati na “highlightsima” zbog njegove brzine i skočnosti.

Time su braća Thompson postala prva braća u povijesti NBA lige koja su izabrana među prvih 5 izbora na draftu.

Šesti izbor je imao Orlando Magic, a iskoristili su ga za biranje Anthonyja Blacka, razigravača sa sveučilišta Arkansas. Black je primarno netko tko uživa u razigravanju momčadi, a zahvaljujući svojoj brzini lako dolazi i do poena na obruču.

Indiana Pacersi su imali sedmi izbor, ali su zapravo birali za Washington Wizardse zbog nedavne razmjene. Tako je u glavni grad SAD-a stigao Bilal Coulibaly. Coulibaly je prošlu sezonu proveo s Wembanyamom u Metropolitansu te je iskoristio silna svjetla reflektora kako bi pokazao što on zna.

Coulibaly je nisko krilo s fantastičnim fizikalijama. Radi se o ”slasheru” koji napada obruč, koji je jako skočan i brz te, kako Amerikanci vole reći – živi iznad obruča. U ovom trenutku je jako sirov, ali potencijal je tu.

Osmi izbor su imali Wizardsi, ali oni su birali za Pacerse zbog spomenute razmjene pa je tako u Indianapolis otišao krilni košarkaš – Jarace Walker sa sveučilišta Houston. Radi se o snažnom igraču širokih ramena koji će vrlo vjerojatno igrati na poziciji krilnog centra, a u nekim kombinacijama možda i na poziciji centra u niskim postavama.

Izrazito je dobar obrambeni igrač što ne čudi s obzirom na njegov raspon ruku, a naročito se istaknuo u zaštiti obruča. Prošle sezone je zauzimao 5. mjesto u NCCA-u po defanzivnom ratingu (87.1).

Nakon Walkera, biran je još jedan košarkaš koji igra na visokim pozicijama, a riječ je o Tayloru Hendricksu koji je izabran od strane Utah Jazza devetim izborom. Smatra se da bi se brzo trebao uklopiti u NBA, a i on kao i spomenuti Walker je sjajan u čuvanju obruča. Ono što ga izdvaja je to što širi teren i ima ozbiljan domet u šutu s distance.

Dallas Mavericksi su s desetim izborom drafta birali Casona Wallacea sa sveučilišta Kentucky, a njega su zajedno s Davisom Bertansom poslali u Oklahoma City Thunder u zamjenu za 12. izbor prve runde ovog drafta. Wallace je vjerojatno najbolji obrambeni igrač na perimetru od svih dosad izabranih. Dečko je pravi ”udav”, a prošle sezone je prosječno bilježio dvije ukradene lopte po utakmici.

Što se druge strane parketa tiče, radi se o momku koji je prijetnja s distance, koji sam sebi s lakoćom kreira šut te je sposoban driblingom napadati obruč.

Orlando je imao i 11. izbor, a njime su birali Jetta Howarda, sina proslavljenog bivšeg NBA igrača – Juwana. Howard je prošlu sezonu proveo na Michiganu, a njegov ovako visok izbor je bilo prvo veće iznenađenje večeri.

Na sveučilištu se istaknuo kao elitni ”catch-and-shoot” igrač i općenito šuter, no još uvijek ima velikih problema na drugoj strani parketa.

Nakon Howarda, Dallas je s 12. izborom uzeo Derecka Livelyja, centra sa sveučilišta Duke. Iako limitiran napadački, Lively je ”monstrum” na obrambenoj strani parketa. Izrazito je mobilan i super atletičan za svoju visinu pa ne čudi da je prošle sezone imao 2.3 blokade po utakmici te je bio izabran u prvu obrambenu petorku ACC-a.

13. izbor su imali Toronto Raptorsi, a oni su ga pretvorili u Gradeya Dicka, krilo sa sveučilišta Kansas koje krasi paklen šut i kretnja bez lopte.

Lutrijske izbore, a i ovaj dio u kojem svakom biranom košarkašu posvećujemo po nekoliko riječi, zaključili su New Orleans Pelicansi koji su s 14. izborom birali Jordana Hawkinsa, još jednog beka šutera. Na sveučilišnoj košarci je bio među samom elitom u pogađanju trica nakon akcija u kojima do šuta dolazi nakon postavljenih blokova.

Što se kasnijih izbora tiče, izdvajamo 57. izbor Golden State Warriorsa koji su njime izabrali Traycea Jackson-Davisa. Očekivalo se da će biti izabran u kasnoj prvoj rundi, no dobrano je skliznuo. Itekako je skliznuo i Cam Whitmore, krilni igrač s Villanove koji je, umjesto u lutriji, izabran tek kao 20. izbor od strane Houston Rocketsa.

Zaključimo kako ove godine nije izabran niti jedan hrvatski košarkaš.

Komentari

Povezano