Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

NBA Finale 2024: Celticse čeka prvi pravi ispit protiv vrućih Mavericksa

NBA sezona 2023./2024. se nazire kraju, a očekuje nas veliko finale.

U njemu će se sukobiti Boston Celticsi i Dallas Mavericksi. Pobjednici konferencija imali su potpuno drugačiji put do samog finiša, a njihov prvi sraz ćemo moći gledati u noći s četvrtka na petak u 02:30 h po našem vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boston je neprikosnoveni favorit, no itekako se što ima za pitati Dallas

Ekipa Bostona je nakon dominantne sezone u kojoj je ostvarila 64-18 omjer u jednakom stilu otišla do finala – svladali su Istočnu konferenciju pretrpjevši svega dva poraza u 12 utakmica. Oni su na papiru najbolja momčad ove lige – Derrick White i Jrue Holiday čine najbolji obrambeni backcourt lige koji je sposoban šutirati preko 40 posto s trice, dok su Jayson Tatum i Jaylen Brown dvojac koji bi svaki front office lige poželio. Naime, unatoč navedenom postavlja se pitanje testiranosti ekipe Joea Mazzulle koja se u sve tri runde sukobila s momčadima zahvaćenima ozljedama njihovih najboljih igrača. Celticsi će do prvog dvoboja imati čak devet punih dana pauze što će im omogućiti povratak važnog djelića njihove slagalice – Kristapsa Porziņģisa. Ukoliko Latvijac bude zdrav, on će imati ključnu ulogu na “petici” za sastav iz Massachusettsa.

S druge strane, Mavericksi su imali trnovit put – Los Angeles Clipperse i Oklahomu City Thunder svladali su u napetih šest utakmica, dok su kao potpuni autsajderi s 4-1 svladali poletne Minnesota Timberwolvese koji su neposredno izbacili prošlosezonske prvake. Luka Dončić i Kyrie Irving igraju nevjerojatno doigravanje i pružaju vrhunske partije iz serije u seriju, a ako Mavsi žele osvojiti naslov trebat će im još četiri elitne tekme od teksaškog dvojca. U dresu Mavsa svoje karijere su revitalizirali P.J. Washington i Derrick Jones Jr. koji svojom sposobnošću kretanja bez lopte i efikasnim šutiranjem izvana savršeno komplimentiraju kreatora njihovog tima Luku Dončića. Kada se sve zbroji i oduzme, Celticsi su svojom konstantnošću kroz cijelu sezonu i doigravanje (ukupni omjer 76-20) zaslužili ulogu favorita u finalu, no Mavericksi su u potpunosti eksplodirali nakon trade deadlinea i ne smije ih se olako shvatiti.

Mavericksi imaju uvjerljivo najboljeg igrača u seriji u liku Luke Dončića

Slovenski vunderkind ove sezone igra kao najbolji igrač lige, a veliko je pitanje mogu li Celticsi išta poduzeti da uspore njegovu igru. Mazzullin sastav zasigurno posjeduje ljudstvo koje može staviti na Luku, a Jrue Holiday će vjerojatno započeti kao primarni čuvar na Dončiću. Od njega možemo očekivati pitbullovsku obranu prsa o prsa nalik onoj koju je Mark Daigneault iz Oklahoma City Thundera bacio na Slovenca s Luguentzom Dortom koji je vjerojatno odradio najbolji posao u zaustavljanju slovenskog košarkaša u ovogodišnjem doigravanju.

Važan faktor u obrani će biti i Bostonov Kristaps Porziņģis kojeg će Dončić pokušati isterorizirati u svakom switchu. Na taj način je Slovenac u prošloj seriji eksploatirao spore noge Rudyja Goberta, no kao upitnik se postavlja hoće li Porziņģis biti toliko velik minus u obrani na perimetru za Celticse. Celticsi su ove godine momčad koja je najmanje radila blitz na pick and rollu, a ako se njihove navike nastave Dončić će lako dolaziti do reketa gdje se svaki put maestralno do zadnje sekunde odlučuje hoće li šutirati floater ili bacati alley-oop Danielu Gaffordu i Derecku Livelyju II.

U priloženom videu vidimo sposobnost Dončića da čita Gobertovu drop obranu i stavi napad u najbolju poziciju:

Onaj tko pobjedi bitku u pogođenim tricama, jako je blizu pobjedi

Mazzulla je kroz mnoštvo intervjua pričao kako štuje analitiku te da je cilj njegove momčadi uvijek pobijediti matematičku bitku u obliku ispucavanja većeg broja trica od suparnika. Celticsi su prototip suvremene NBA momčadi – njihovo ljudstvo u 5-Out konstelaciji im omogućava da šutiraju čak 47,3 posto svojih šuteva s udaljenosti od 7,24 metra ili više. Dallas je momčad koja u Dončiću ima čovjeka koji svojim suigračima generira najveći broj trica iz kuta u ligi. Ovakav skill smo nekoć gledali kod LeBrona Jamesa u Cleveland Cavaliersima i Jamesu Hardenu u Houston Rocketsima, a sad je Slovenac čovjek na kojeg je obrana toliko fokusirana da njegovi suigrači poput Washingtona i Jonesa Jr.-a stoje zaboravljeni u kutu nalik duhovima. Upravo Boston je momčad koja po statistici dozvoljava najmanji broj corner trica u ligi te će biti zanimljivo koji će tim ostvariti nadmoć u tom aspektu igre.

U sutrašnjoj noći s četvrtka na petak očekuje nas prva utakmica u TD Gardenu, a njenu važnost dokazuje povijesna statistika da 70 posto timova koji pobjede prvu utakmicu na koncu osvoje NBA naslov.

Ofenziva (Sandro Kliškinjić) predviđa: Celtics 4:2 Mavericks

Komentari

Povezano