Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nestvarni Butler i Miami ispisali povijest, slavili još Knicksi, Warriorsi i Grizzliesi

Organizatori rasporeda NBA lige su nas večeras počastili s četiri utakmice doigravanja u kojima smo svjedočili pobjedama Miami Heata i New York Knicksa vrijednim plasmana u konferencijsko polufinale, smanjenju zaostatka Memphis Grizzliesa te prelasku u vodstvo branitelja naslova Golden State Warriorsa.

[4] Cleveland Cavaliers – New York Knicks [5] 95:106 (1-4)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knicksi su u Rocket Mortgage Fieldhouse došli s namjerom da se ne vraćaju nazad u Madison Square Garden te su na početku susreta igrali u skladu s tom namjerom. Oni su prvi “udarili” pa su nakon nešto više od 8 minuta košarke vodili s 23:14. Jalen Brunson je pogodio sva četiri šuta te je imao 10 poena na kontu, dok je Mitchell Robinson još jednom eksploatirao zabrinjavajuće lošu Clevelandovu obranu reketa te je u tom trenutku imao 5 poena i 5 skokova (čak 4 napadačka).

Knicksi su tijekom prve četvrtine vodili s 11 poena razlike, ali je Isaac Okoro s 5 poena u posljednjoj minuti malo oživio Cavse pa se na predah otišlo s vodstvom gostiju od 33:26.

Cavsi u velikom dijelu prvog poluvremena nisu izgledali dostojni nastupa u doigravanju što su Knicksi iskorištavali pa su cijelu drugu četvrtinu proveli u dvoznamenkastom vodstvu. Prevaga prvog dijela su bili napadački skokovi (8-3 za Knickse) i poeni poslije njih (14-3 za Knickse).

Na kraju su nakon 24 minute igre vodili sa 61:51, a do tog vodstva su ih predvodili Jalen Brunson sa 17 poena te Julius Randle koji je prije ozljede gležnja 80 sekundi prije kraja prvog dijela imao 13 poena i 6 asistencija. Randle se nije vraćao u igru nakon te ozljede.

Immanuel Quickley i RJ Barrett su bili njihovi sekundantni s po 11 poena. Kod domaćih su se istaknuli Caris LeVert s 12 poena i tri trice, Donovan Mitchell s 11 poena te izvrsni Isaac Okoro s 10 poena s klupe na 4/4 šut iz igre.

Treću četvrtinu su iz perspektive gostiju obilježili Obi Toppin te RJ Barrett koji su kombinirano postigli 20 od 26 poena Knicksa čime su održali dvoznamenkastu prednost koja je na ulasku u četvrtu četvrtinu iznosila 12 poena razlike.

Izabranici Toma Thibodeaua nisu mogli pogoditi gotovo ništa iz igre u posljednjoj dionici (4/19 šut), ali su zato briljirali u ofenzivnom skoku nakon što su tako osigurali čak 7 novih napada. Košarkaši Knicksa su na crtu slobodnih bacanja izlazili 12 puta, a u 11 navrata su bili precizni. Cavsi nisu uspjeli pokrenuti neku veću seriju uzastopnih poena te su na koncu poraženi sa 106:95 i tako, sasvim zasluženo, napuštaju ovogodišnje doigravanje.

Goste su do četvrte pobjede i tek druge osvojene serije nakon 2001. godine predvodili Jalen Brunson s 23 poena, RJ Barrett s 21 te Immanuel Quickley s 19 poena. Centar Knicksa Mitchell Robinson je dao veliki obol u ovoj pobjedi s 13 poena i 18 skokova od kojih je čak 11 bilo u napadu. Usporedbe radi, dva startna visoka Clevelanda, Evan Mobley i Jarrett Allen su kombinirano ubacili 10 poena uz 13 skokova i to je zapravo najveća priča ove serije – dominacija Knicksa u reketu. Kod poraženih su preko 20 poena zabili Donovan Mitchell s 28 te Darius Garland s 21.

[2] Memphis Grizzlies – LA Lakers [7] 116:99 (2-3)

U prve četiri utakmice ove serije, ekipa koja bi dobila prvu četvrtinu – dobila bi i utakmicu, a tako je bilo i večeras. Ovog puta su nakon uvodnih 12 minuta u uvjerljivom vodstvu od 38:24 bili domaći košarkaši, a ključ tog vodstva je bila serija od 10:0 u posljednje dvije minute i 7 sekundi.

Fantastičan je u prvoj četvrtini bio Desmond Bane koji je ubacio 14 poena, dok je Ja Morant ubacio 8. Upravo su Bane i Kennard postigli po dvije trice u prvoj dionici, dok su kompletni Lakersi postigli samo jednu, a nju je s istekom napada iz kuta postigao njihov najbolji strijelac – Anthony Davis (9 poena).

U drugoj četvrtini su Morant i Bane kombinirano ubacili 17 od 23 poena te su, iako su izgubili četvrtinu za 5 poena razlike, održali domaću momčad u komfornom vodstvu od 9 poena prednosti. S druge strane su Austin Reaves i Anthony Davis zajedno ubacili 19 poena kojim su srezali zaostatak iz prve dionice.

D’Angelo Russell je postigao prvih 9 poena Lakersa u drugom poluvremenu čime je spustio zaostatak na 1 poen razlike. Samo pola koša razlike za Memphis je semafor pokazivao na ulasku u posljednje 4 minute treće četvrtine u kojima Grizzliesi fantastičnom serijom od 19:2 prelamaju susret u svoju korist te na kraju smanjuju zaostatak na 3-2 u seriji.

Memphis je do pobjede od 116:99 predvodio standardni trojac – Desmond Bane s 33 poena i 10 skokova, Ja Morant s 31 poenom, 10 skokova i 7 asistencija te Jaren Jackson Jr. s 18 poena i 10 skokova. Za Lakerse je Anthony Davis je bio dominantan s 31 poenom i 19 skokova, dok je Austin Reaves ubacio 17 uz 8 skokova i 6 asistencija. LeBron James je upisao ”double-double” učinak od 15 poena i 10 skokova kao i D’Angelo Russell od 11 poena i 10 asistencija, ali su obojica šutirala ispod svake razine – James 29%, Russell 36%.

[1] Milwaukee Bucks – Miami Heat [8] 126:128 (1-4)

Obje momčadi su večerašnji ogled u Fiserv Forumu započele jako efikasno te su nakon prvih 12 minuta šutirale iznad 50% preciznosti – Bucksi 54%, A Heat 53%. Nakon 6 postignutih trica u prvoj četvrtini, Miami je vodio sa 36:33.

Ključna serija u preokretu Milwaukeeja se dogodila sredinom druge četvrtine u kojoj domaći košarkaši od zaostatka od 38:46 serijom od 28:10 dolaze do vodstva od 66:56.

U konačnici su na poluvremenu vodili sa 69:63, a do vodstva su ih predvodili Giannis Antetokounmpo s 19 poena, Khris Middleton sa 17 te Brook Lopez s 12 poena, dok su Jimmy Butler i Gabe Vincent za goste ubacili po 16 poena. Prvi dio je obilježila velika diskrepancija u broju slobodnih bacanja u korist Bucksa od 24-8. Antetokounmpo (14) je samostalno imao gotovo dvostruko više izvedenih slobodnih bacanja od Miamija.

Drugo poluvrijeme bolje otvaraju košarkaši Miamija te 7 minuta prije kraja treće četvrtine tricom Lovea vode sa 81:80, no Bucksi do kraja četvrtine postižu 5 trica i serijom od 22:5 prelamaju susret u svoju korist. Barem se tako činilo jer onda kreće njihov novi nevjerojatni kolaps i brutalno loši halfcourt napadi.

Košarkaši Miamija četvrtu četvrtinu otvaraju bolje i serijom od 11:1 nakon dvije trice Kevina Lovea smanjuju zaostatak od -16 na -6. Dvama uzastopnim koševima Jimmyja Butlera, Miami je 4 minute prije kraja susreta dodatno smanjio zaostatak na -5 te je Love imao priliku spustiti to na samo jedan posjed razlike, međutim on promašuje tricu, dok to na drugoj strani kažnjava Wesley Matthews koji zabija bitnu tricu za +8 domaće momčadi.

Na toliko željeni jedan posjed zaostatka, Miami dolazi košem uz iznuđeni prekršaj Jimmyja Butlera dvije i pol minute prije kraja, a isti košarkaš postiže tricu za izjednačenje na 111:111. Giannis Antetokounmpo je vratio Buckse u vodstvo polaganjem uz prekršaj, no promašuje svoje deseto slobodno bacanje, dok Bam Adebayo svojim košem na drugoj strani ponovno postavlja nerješen rezultat na semafor.

Khris Middleton je s dva pogođena slobodna bacanja 27.8 sekundi prije kraja postavio Buckse u vodeću poziciju. Butler se u sljedećem napadu digao na tricu koju ne pogađa, a domaći košarkaši osiguravaju obrambeni skok. Četrnaest sekundi prije kraja utakmice, Jrue Holiday posprema oba slobodna bacanja pa Bucksi imaju vodstvo od 117:113. Gabe Vincent zabija brzu tricu za novih -1 iz perspektive Miamija, a onda Bucksi griješe kod izvođenja auta nakon čega Kyle Lowry krade loptu ispred Khrisa Middletona, no sudci donose poprilično čudnu odluku i sviraju prekršaj beka Miamija.

Erik Spoelstra je odlučio iskoristiti mogućnost provjere što završava uspjehom pa je uslijedilo sudačko podbacivanje na centru 6 sekundi prije kraja. Poslije podbacivanja lopte, ona dolazi do Giannisa, on u strahu kako nebi bio fauliran šalje katastrofalnu loptu za Middletona koju on vadi iz auta i dodaje za Holidaya, a on odlazi na crtu slobodnih bacanja. Bek Bucksa je pogodio jedno od dva slobodna bacanja i Miamiju je ostala 2.1 sekunda do kraja za napad.

Spoelstra je nacrtao specijal poslije kojeg je Jimmy Butler dobio lob pas kraj koša te nevjerojatnim pogotkom u padu pokraj Connaughtona izjednačava na 118:118 i šalje susret u produžetke.

Miami je u vodstvo doveo Bam Adebayo nakon skoka u napadu i zakucavanja poslije Butlerovog promašaja. Jimmy je košem s poludistance donio +3 za goste, a Adebayo novim košem poslije skoka u napadu to povećava na +5. Giannis je nastavio promašivati slobodna bacanja, a ogromnih +7 svojim zakucavanjem donosi Cody Zeller. Vratili su se domaći košarkaši u igru nakon 3 pogođena slobodna bacanja Khrisa Middletona i Giannisovim polaganjem, no to poništava Max Strus koji zabija 2 od 3 slobodna bacanja 40 sekundi prije kraja za novih +4 Miamija. Middleton je u sljedećem napadu bacio ciglu za 3 poena, no lopta se odbija u Giannisove ruke pa on polaže za -2. Gabe Vincent je na drugoj strani promašio tricu, ali to ne iskorištavaju Bucksi koji sezonu završavaju tako što im je u posljednjem napadu na utakmici istekao napad…

Miami je večeras postao tek 6. momčad postavljena za osmog nositelja koja je u prvoj rundi NBA doigravanja izbacila prve nositelje, a prva koja je to učinila dopustivši samo jedan poraz. Do pobjede ih je predvodio Jimmy Butler s 42 poena, dok je pomoć imao u vidu “triple-doublea” Bama Adebaya koji je susret završio s 20 poena, 10 skokova i 10 asistencija te 22 poena Gabea Vincenta. Kod poraženih je Giannis Antetokounmpo ubacio 38 poena uz 20 skokova i 13 promašenih slobodnih bacanja te 7 izgubljenih lopti,j dok je Khris Middleton zabio 33 poena.

[3] Sacramento Kings – Golden State Warriors [6] 116:123 (2-3)

Spektakularno su Kingsi otvorili susret te su u prvoj četvrtini pogodili čak 8 trica iz 12 pokušaja, ali su nakon jako efikasne prve dionice u kojoj su oni gađali s 51% uspjeha, a Warriorsi sa 61%, vodili sa samo 36:33. De’Aaron Fox se istaknuo s tri pogođene trice i 9 poena, dok je najbolji strijelac bio Keegan Murray s 10 poena uz dvije pogođene trice. Na suprotnoj strani parketa je Andrew Wiggins zabio 8 poena.

Igrala se brza košarka u kojoj su obje momčadi tražile rješenja u tranziciji i na nepostavljenu obranu, a Warriorsi su poluvrijeme preokrenuli u svoju korist serijom od 12:0 kojom su sredinom druge četvrtine zaostatak od 44:50 pretvorili u vodstvo od 56:50. Posebno raspoložen u tom razdoblju je bio Klay Thompson s čak 3 ubačene trice.

Warriorsi su na poluvrijeme otišli s prednošću od 60:56, a spomenuti Thompson je bio njihov najbolji strijelac sa 16 poena, dok je Stephen Curry dodao 12 te je u prvom dijelu prestigao Magica Johnsona na 15. mjestu ljestvice po broju postignutih poena u doigravanju. Za domaće Kingse je Fox zabio 17 uz po 5 skokova i asistencija, a Domantas Sabonis je dodao 11 poena.

Branitelji naslova su dodatno povećali prednost u trećoj četvrtini nakon trica Klaya Thompsona i Draymonda Greena u završnici dionice poslije koje su vodili s 99:90. Warriorsi su bili fluidniji u napadu o čemu će posvjedočiti podatak o 12 asistencija na 15 pogođenih šuteva iz igre, dok su Kingsi imali samo 4 asistencija na 12 pogođenih šuteva.

Do najveće prednosti na utakmici od 12 poena razlike, Golden State dolazi košema Stephena Curryja 9 minuta prije kraja susreta. Ipak, pokrenulo je to veliku seriju Kingsa od 13:2 kojom smanjuju zaostatak na samo jedan poen razlike 5 i pol minuta prije kraja. Devet poena je tijekom te serije zabio Malik Monk, a četiri Domantas Sabonis.

Držali su se Kingsi na tom zaostatku, međutim Warriorsi su imali više raspoloženih košarkaša u završnici pa u sljedeća 4 napada koja rezultiraju košem, 4 različita strijelca zabijaju – Draymond Green, Klay Thompson, Stephen Curry te Andrew Wiggins koji je svojim košem s poludistance donio svojoj momčadi vodstvo od 5 poena razlike 49 sekundi prije kraja. Pobjedu je košem uz dodatno slobodno bacanje potvrdio Stephen Curry te su tako Warriorsi ostvarili prvo break serije.

Baš je Curry s 31 poenom i 8 asistencija bio najefikasniji u redovima Golden Statea, a njegovo vodstvo su pratili Klay Thompson s 25 poena, Draymond Green s 21 te Andrew Wiggins s 20. U redovima poraženih je De’Aaron Fox zabio 24 poena uz 9 asistencija i 7 skokova na svega 36% šuta, dok su Domantas Sabonis i Malik Monk postigli po 21 poen.

Komentari

Povezano