Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nevjerojatan preokret Dinama u Osijeku u samoj završnici utakmice

Derbi 7. kola ispred 12.222 gledatelja na Opus Areni igrali su, do te utakmice neporaženi Osijek, i potreseni Dinamo koji je u Slavoniju stigao nakon europskog ispadanja u Pragu.

U prvom sastavu Osječana nije bilo iznenađenja, na teren su izašli u najjačoj mogućoj postavi, dok je Sergej Jakirović kod Modrih napravio određene izmjene te na bokovima krenuo s Mykhaylichenkom i Ristovskim, a u vezni red vratio Roberta Ljubičića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljivao je trener gostiju kako je nezadovoljan agresijom svoje ekipe u Pragu, gdje su u prvih 45 minuta napravili tek 3 prekršaja, a što tek reći za prvih 45 minuta u Osijeku tokom kojih je Dinamo napravio jedan jedini prekršaj!? Dogodilo se to u 44. minuti, a “krivac” je bio Dino Perić.

Pored toga, Osijek je u susret krenuo izrazito motivirano. Već u 2. minuti za malo je kažnjeno poigravanje vratara Nevistića, u 5. minuti Špikićev udarac je nakon dvostrukog odbijanja završio na vratnici, a u 7. minuti vidjeli smo prvi pogodak.

Boško Šutalo kardinalno je pogriješio pokušajem slanja paralelne lopte, putanju koje je osujetio Ramon Mierez, okrenuo se prema golu i bez previše razmišljanja rezantnim udarcem s 18 metara Nevistića natjerao na kapitulaciju za 1:0.

Nastavile su se redati šanse za Osječane, za koje je Caktaš u 10. minuti zaustavljen blokom, u 18. minuti je Lovrić promašio zicer, u 20. minuti je Bukvić natjerao Nevistića da se ispruži i zadrži svoju ekipu na samo jednom golu zaostatka, dok je Caktaš iz dobre situacije u 29. minuti promašio loptu.

Onaj tko je u tom trenutku reagirao bio je Sergej Jakirović u 30. minuti, vađenjem Mykhalylichenka iz taktičkih razloga, a vidno nezadovoljnog Ukrajinca zamijenio je Mahir Emreli, što je značilo određene taktičke preinake u sastavu gostiju.

U 38. minuti vidjeli smo moguće i fair-play potez sezone Marka Bulata, koji je iz slobodnog udarca iz dobre pozicije loptu poslao u aut, nakon što Dinamo, po mišljenju Osječana i osječke publike, nije na vrijeme izbacio loptu iz igre nakon pada Guedesa na teren.

A da nevolja nikad ne dolazi sama uvjerio se Sergej Jakirović u 42. minuti, kad je zbog ozljede iz igre morao i Stefan Ristovski, umjesto kojeg je u igru ušao Moharrami.

Za sam kraj uzbudljivog poluvremena Dinamo je, nakon što nikako nije uspijevao uspostaviti potrebnu dinamiku igre, stigao i do druge velike prilike preko Emrelija, udarac kojeg je zaustavio Malenica.

S obzirom da je Dinamo već u prvom poluvremenu napravio dvije izmjene u dva prekida, značilo je to kako u drugom poluvremenu imaju samo još jednu priliku za izmjenu, pa je već na poluvremenu iz igre izašao Špikić, a umjesto njega ušao Menalo.

Već na samom početku drugog poluvremena – novi sjajan potez Osječana i Ramona Miereza, koji je pokazao kako nije samo sjajan egzekutor, već i paker! Loptu s 20 metara je poslao iza leđa Dinamove lijeve strane obrane za Domagoja Bukvića, a mlado desno krilo se sjurilo okomito prema golu i praktički iz mrtvog kuta slabijom desnom nogom provuklo loptu između vratara Nevistića i njegove bliže vratnice za 2:0!

Nakon toga u slijedećih smo 15 minuta gledali uglavnom rastrgan susret, kojeg je neujednačenim kriterijem sjeckao sudac Mario Zebec. U 64. minuti Marko Malenica upisao je novu veliku obranu nakon solo prodora Petkovića kojeg je udarcem okončao Baturina, no rezultat je i dalje ostao isti.

U 70. minuti, Dinamo nakon perioda igre u kojem je bio bolji, smanjuje vodstvo Osijeka. Po desnoj strani je prošao Moharrami, odlično ubacio za natrčalog Emrelija koji glavom zakucava pored prvi puta u večeri nemoćnog Malenice za 2:1, a reagirao je odmah i Sergej Jakirović bacivši sve karte na napad uvođenjem Josipa Drmića u igru umjesto Marka Bulata.

Reagirao je malo nakon toga i Stjepan Tomas, uvođenjem dodatnog stopera Andrea Duartea i prelaženjem na sustav 5-4-1, koji je za zadatak imao anulirati Dinamove napadače.

Dinamo do 85. minute nije napravio ništa da bi stigao do remija, a onda je smo vidjeli nevjerojatne scene. Centaršut Roberta Ljubičića rukama iznad glave zaustavio je Darko Nejašmić, a ostaje poprilično nevjerojatno da sudac Mario Zebec nije vidio to igranje rukom u očitoj poziciji i sankcionirao ga. Nakon poziva VAR sobe i gledanja situacije iz nekoliko kuteva, Zebec je ocijenio kako je Nejašmić bio unutar 16 metara i pokazao na bijelu točku.

Loptu je namjestio Bruno Petković, uzeo zalet i, u svojem stilu, panenkom, uz mali dodir nogom Malenice, izjednačio rezultat na 2:2. Govor tijela igrača Dinama u tom trenu značio je samo jedno – da žele tri boda protiv Osječana koji su u nastavku praktički nestali s terena i vidno energetski pali.

4. sudac pokazao je 4 minute sudačke nadoknade, a mi smo i drugu večer zaredom u nastavku gledali šokantni kraj. Nakon jednog kornera, Mkrtchyan je bio u duelu s Dinom Perićem, Dinamovi nogometaši okružili suca Zebeca koji je situaciju ocijenio bez elemenata za kazneni udarac. Nakon nekoliko trenutaka, točnije minuta, VAR soba pozvala je suca Zebeca na pregled situacije, a on se prvo morao razračunati s klupama obje ekipe, da bi nakon duljeg gledanja odlučio kako je udarac Mkrtchyana po koljenu Perića dovoljan za najstrožu kaznu.

Loptu je nanovo na bijelu točku namjestio Bruno Petković i ovog puta manje lucidno, preciznim udarcem loptu poslao uz samu vratnicu za 2:3 i nevjerojatan preokret Zagrepčana koji su se vratili iz ponora i upisali iznimno važne bodove za ekipu u ovom trenutku, nakon što je većinu susreta izgledalo kao da je sve izgubljeno.

Komentari

Povezano