Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nevjerojatni Joselu, lak posao Švicaraca i remi Kosova

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. započeli su jučer osim članova naše grupe i dobar dio preostalih momčadi.

Grupa A

Škotska se relativno lako obračunala s Cipranima na Hampden Parku. John McGinn donio je prednost domaćinu u 21. minuti, da bi džokerom s klupe ispao ni manje ni više nego Scott McTominay. Kasnom “doppiettom” u 87. i 93. minuti McTominay je utrostručio svoj dosadašnji golgeterski skor za nacionalnu vrstu, te postavio rezultat na konačnih 3:0. Iznerviralo je to očito gostujućeg Nikolasa Ioannoua koji je u 95. minuti odlučio dobiti drugi žuti karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su se na identičan način obračunali s Norvežanima na La Rosaledi u Málagi. Uz identičan skor, i sam tok utakmice i rezultata bio je sličan! Dani Olmo daje Španjolcima inicijalnu prednost u 13. minuti, da bi i ovdje adut iz drugog plana zabio dva gola za konačni rezultat. U ovom je slučaju to još spektakularnija priča, jer radi se o napadaču Espanyola, 32-godišnjem Joseluu kojem je ovo bio debi za nacionalnu vrstu! Cijelu priču još fascinantnijom čini podatak da je na teren ušao u 81. minuti, a golove zabio u 84. i 85.! Postao je tako Joselu najstariji strijelac na debiju za Furiju još od rujna 2006., te prvi u povijesti Španjolske koji je na debiju zabiju dva gola ušavši s klupe!

Već u utorak će Škoti na istom terenu dočekati Španjolsku, dok istog dana Gruzija otvara svoje kvalifikacije – u Batumiju će ugostiti Norvešku.

Grupa I

U utakmici igranoj u Novom Sadu srećom su izbjegnuti incidenti koje se najavljivalo zbog napetosti u ogledima između Srbije i Švicarske u posljednjih nekoliko godina. Naime, tamo je Bjelorusija ugostila Švicarce, no nedostatak domaće prednosti očito je bio nepremostiva prepreka za Bijela Krila. Švicarci su uvjerljivom partijom slavili s visokih 0:5. Hat-trickom je utakmicu obilježio Renato Steffen, a po jedan su dodali Granit Xhaka i Zeki Amdouni, napadač Basela kojem je ovo bio drugi nastup za reprezentaciju, te prvi zgoditak.

Izrael i Kosovo remizirali su u Tel Avivu rezultatom 1:1. Bili su domaći nešto bolja momčad u ovom susretu, no kapetan Izraelaca Eli Dasa autogolom u 36. minuti doveo je Kosovo u prednost, da bi u 56. minuti Dor Peretz zabio za konačnih 1:1. Stigli su Kosovari i do 0:2 vodstva početkom drugog poluvremena preko Milota Rashice, no pogodak je poništen nakon VAR provjere. Zanimljivo je kako je Dasa prošle godine postao kapetan Plavo-Bijelih, a s obzirom na njegovo etiopsko podrijetlo radi se o prvom tamnoputom kapetanu u povijesti izraelske reprezentacije. Dodajmo i da je u 52 nastupa desnom beku Dinamo Moskve ovo bio prvi “pogodak” u nacionalnom dresu. Bivši igrač Splita i Dinama te aktualni stoper budućeg prvaka Italije Napolija, Amir Rrahmani, odigrao je svih 90 minuta za goste. Bio mu je ovo i jubilarni 50. nastup za reprezentaciju, čime je postao prvi Kosovar kojem je ovaj uspjeh pošao za rukom.

Konačno, u dvoboju braće po zastavama, Andora je ugostila Rumunjsku u utakmici koju je sudio naš Dario Bel. Dva Den(n)isa, prvo Man, a onda kasnije i Alibec, zabili su za konačnih 0:2 i pobjedu gostiju. Moglo je biti i više za goste, no strijelac drugog gola Alibec napromašivao se izglednih prilika… Ukoliko su s 33% posjeda lopte i 0,13 xG-a domaćini i imali kakvu nadu u povratak u utakmicu, istu je definitivno ugasio Marc Rebés crvenim kartonom u 61. minuti. 40-godišnja andorska legenda Marc Pujol zaigrao je posljednjih 5 minuta, s obzirom da je u 5 utakmica koliko su ih međusobno odigrali, jedini Andorac koji je zabio Rumunjima (SP kvalifikacije 2004.), no ni amajlija Trikolora nije im pomogla u ovoj utakmici.

Kvalifikacije se danas nastavljaju utakmicama u 15:00, 18:00 i 20:45, a igrati će se susreti skupina C, H i J.

Komentari

Povezano