Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Newcastle demolirao Brighton

U nadoknadi 25. kola engleske Premier lige Newcastle je slavio s visokih 4:1 nad Brightonom. Ova utakmica bila je od iznimne važnosti ne samo za ova dva kluba, već za sve koji konkuriraju za europska mjesta.

Domaćini su istrčali s istih 11 kao protiv Leedsa, dok su gosti izveli prilično kombiniran sastav. Stoperi Levi Colwill, Joël Veltman i Adam Webster nisu bili spremni za dvoboj, tako da je prvi start u sezoni zaradio mladi Nizozemac Jan Paul van Hecke. Ozlijeđen je bio i Solly March, a na klupi su ostavljeni još Julio Enciso, Evan Ferguson i Alexis Mac Allister.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo poluvrijeme prošlo je u apsolutnoj dominaciji Newcastlea. Visok i koordiniran presing potpuno je anulirao poznatu Brightonovu izgradnju igre, koja je inače njihov veliki forte. Većina igre odvijala se u trećini gostiju s konstantnom prijetnjom Svraka. Lopta gotovo nikako nije dolazila do prednje linije gostiju pa su napadači bili potpuno beskorisni.

U 22. minuti je Kieran Trippier izveo korner, a Deniz Undav je nespretno skrenuo loptu glavom u vlastitu mrežu. Uz dosta sreće, upornost je isplaćena. Time su Galebovi su postali treća ekipa na neslavnoj listi najvećeg broja autogolova u jednoj sezoni Premier lige.

Osim autogola, Undav je napravio nepotreban faul s leđa u 47. minuti i pritom zaradio žuti karton. Ishod prekida opet je bio gol. Trippier je ubacio i upisao svoju sedmu asistenciju u sezoni, a Dan Burn je precizno pogodio glavom za svoj prvi pogodak ove sezone i to protiv svog bivšeg kluba.

U drugom poluvremenu nije se dugo čekalo na akciju. Miguel Almirón i Calum Wilson imali su jako dobre prilike za odlazak na teško dostižno vodstvo, no nisu zabili.

S druge je strane Deniz Undav bio odlučan u svom naumu da igra ulogu u svakom pogotku, pa je ovaj put zabio – na pravu stranu. Sven Botman ostavio je previše prostora iza leđa, a Fabian Schär nije bio dovoljno brz za ispratiti Brightonovog Njemca. Autor fantastičnog dodavanja u prostor za gol bio je Billy Gilmour.

Tek su trostrukom zamjenom gosti počeli sličiti na svoje pravo izdanje. Ušli su Julio Enciso, Evan Ferguson i Alexis Mac Allister i odmah su dobili na sigurnosti u posjedu. Kod Svraka je teren napustio Joe Willock zbog ozljede, a umjesto njega je ušao Elliot Anderson.

Utakmica je bila dosta žustra s puno prekršaja i prekida. Jason Steele obranio je nekoliko dobrih pokušaja, a domaći su igrači djelovali nervoznije svakim dolaskom Galebova u zadnju trećinu. Joelinton je sam napravio osam faulova i prošao bez kartona

Potom je uslijedio potpuni kaos. U 89. minuti Newcastle izlazi u kontru i Almirón sjajno prolazi Caiceda i upošljava Wilsona. Englez je izašao sam na vratara i matirao ga za svoj 18. zgoditak u sezoni.

Sjajni je napadač ključan i u sljedećoj sekvenci dvije minute kasnije. Poveo je kontranapad uslijed izgubljene lopte Moisésa Caiceda, okrenuo Lewisa Dunka i za kraj asistirao Bruni Guimarãesu za konačnih 4-1.

Ova pobjeda znači nevjerojatno puno za Newcastle. Dijeli ih samo jedna pobjeda u preostale dvije utakmice s Leicesterom i Chelseajem do plasmana u Ligu prvaka. Mjesto koje sanjaju još od sezone 2002/2003 kada su zadnji put nastupili.

Brighton je još uvijek favorit za šesto mjesto s obzirom na to da ima jedan bod više od Tottenhama i Aston Ville s utakmicom manje. Do kraja ih očekuju Southampton, Manchester City i spomenuta Villa.

Komentari

Povezano