Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nigerija nakon jedanaesteraca do finala Kupa nacija

Prvi polufinalni susret Afričkog kupa nacija donio nam je novu dozu neizvjesnosti. Kao što je bio slučaj i za već četiri od 12 utakmica knock-out faze ovogodišnjeg turnira, i ovdje nismo dobili pobjednik nakon odigranih 90 minuta.

Južnoafrikanci igrali su izvrsni turnir, a ulaskom u polufinale upisali su najbolji rezultat u 21. stoljeću. Nakon što prvih 40 godina nisu uopće bili u prilici sudjelovati na Kupu nacija zbog apartheida, Južnoafrikanci su osvojili prvi na kojem su sudjelovali 1996. godine. Od 2002. nadalje su pak najdalje stizali do četvrtfinala. Grupnom pobjedom nad Namibijom, i eliminacijskom nad Marokom, uz prolazak Zelenortskog Otočja nakon jedanaesteraca, stigli su pak do ogleda s Nigerijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta najuspješnija momčad Afrike tri je puta stajala na čelu kontinenta, no tek je jedan turnir nakon te trofejne 2013. godine bio u skladu s očekivanjima Super orlova. 2019. završili su kao treći, na zadnjem AFCON-u su ispali u prvoj eliminacijskoj rundi, a u međuvremenu se dva puta uopće nisu kvalificirali na Kup nacija! Stoga je i njima ovo izdanje natjecanja imalo okus iskupljenja. Nigerijci su za razliku od svojih današnjih protivnika neporaženi na turniru, te su slavili protiv Obale Bjelokosti, Gvineje-Bisau, Kameruna i Angole da bi došli do polufinala.

Prvo poluvrijeme nije bilo naročito zanimljivo, te su obje momčadi očito podlegle pritisku velike utakmice. Drugo je zato bilo nešto sadržajnije s ponekom prilikom pred oba vrata, no golove smo zato gledali samo nakon najstrožih kazni.

Nigerijci su stigli do vodstva u 67. minuti pogotkom Williama Troost-Ekonga, a nakon što je Victoru Osimhenu pogodak poništen nakon VAR provjere u 86. minuti, Južnoafrikanci su u, za afričke pojmove već standardno dramatičnoj završnici, izjednačili na isti način u 90. minuti. Precizan je s bijele točke bio Teboho Mokoena.

U produžecima smo imali zanimljivu situaciju, kada je Grant Kekana kao zadnji igrač sjajnim klizećim startom izbio loptu pred Teremom Moffijem, na što su Nigerijci naravno tražili kazneni udarac. Uslijedila je nova VAR provjera, koja je ustvrdila kako je prekršaj postojao, no on se dogodio van šesnaesterca. Nigerijci su tako dobili “tek” slobodni udarac, no i igrača više jer je Kekana kažnjen crvenim kartonom.

Došli smo stoga na koncu i do udaraca s kreča, a tu su uspješniji na koncu bili Nigerijci. Već u prvoj seriji Mokoena nije ponovio uspjeh iz regularnog dijela utakmice, Stanley Nwabali obranio je udarac veznjaku Bafane Bafane. Ola Aina nakratko je vratio nadu Južnoafrikancima poslavši loptu daleko preko vrata, da bi već u sljedećoj seriji Evidence Makgopa “dokazao” kako se loše puca jedanaesterac, a Nwabali je upisao novu obranu.

Kelechi Iheanacho zabio je zadnji udarac utakmice za veliko slavlje Nigerijaca i finalni ogled 11. veljače u Abidjanu protiv Obale Bjelokosti ili Demokratske Republike Kongo. Nigerijci će svog protivnika saznati već večeras kada je drugi polufinalni ogled na rasporedu.

Osmo će to biti finale za Super orlove, i prilika da dođu na 50% uspješnosti u istima. Dosada su tamo tri puta gubili od Kameruna te jednom od Alžira, dok su slavlja upisali nad Alžirom, Zambijom i Burkinom Faso. Južnoafrikancima će ovo biti prilika da drugi put u povijesti osvoje broncu, nakon što su isti uspjeh postigli 2000. godine, kada su u utakmici za treće mjesto nadvisili Tunis.

Komentari

Povezano