Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nizozemska se raspala u gostima kod Francuske

Kada su se izvlačile grupe za kvalifikacije na EURO 2024, skupina B je dobila dva velikana europskog nogometa; Francusku i Nizozemsku. Ove dvije momčadi su se susrele večeras na Stade de Franceu te su obje momčadi imale želju započeti novi kvalifikacijski ciklus s pozitivnim rezultatom. Izbornik Didier Deschamps je poslao očekivani sastav na teren u kojem je Kylian Mbappé predvodio Francuze kao novi kapetan (Hugo Lloris se oprostio od nacionalnog dresa nakon poraza u finalu Svjetskog prvenstva u Katru).

S druge strane, Ronald Koeman je po drugi put debitirao na klupi Nizozemske. Prvi mandat na klupi „Oranja“ je trajao od 2018. do 2020. kada je klupu reprezentacije zamijenio sa onom Barcelone. Kao što ste već mogli pročitati na našem portalu, izbornik Nizozemske nije mogao računati na nekolicinu igrača zbog trovanja hranom. Uz petoricu otrovanih igrača, nedostajali su još Frenkie de Jong i Steven Bergwijn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog brojnih izostanaka, Nizozemska je u prvoj postavi imala tri igrača koja su po prvi put startala za nacionalnu selekciju te se nisu proslavili u ovom susretu: Kenneth Taylor (Koeman ga je izvadio već u 33. minuti), Lutsharel Geertruida i Xavi Simons. Gosti su u početku susretu dosta griješili te su ih Francuzi nemilosrdno kažnjavali. Već u drugoj minuti susreta Antoine Griezmann oduzima loptu i prosljeđuje ju na krilo. Mbappé desnom nogom vraća povratnu loptu Griezmannu te napadač Atletico Madrida zabija za 1:0. U 8. minuti već je 2:0 za domaćina. Nakon ubačaja iz slobodnog udarca, povratnik među vratnicama Jasper Cillessen loše reagira te Upamecano gura loptu u mrežu.

U 21. minuti Francuska rješava pitanje pobjednika novim pogotkom. Tchouaméni upućuje dodavanje prema Kolo Muaniju koji fenomenalno propušta loptu za Mbappéa te kapetan reprezentacije zabija za 3:0. Posljednji put kada je Francuska u ovoj fazi utakmice vodila rezultatom 3:0 je bilo davne 1953. godine u susretu protiv Luksemburga (ta utakmica je završila 8:0)!

U drugom poluvremenu je Francuska odlučila usporiti te braniti svoje vodstvo. Koeman je uveo Weghorsta već u 33. minutu te promijenio formaciju iz 433 u 4231. Nizozemska je bolje djelovala u drugome poluvremenu. Gosti su imali nekoliko prilika za postizanje pogotka, ali Memphis Depay je odigrao jednu od najgorih utakmica u svojoj karijeri. Nizozemac je promašio 3 velike prilike te je jedan od golova Francuske došao nakon njegove greške.

Unatoč tome što su prepustili posjed lopte Nizozemcima, Francuzi su i dalje prijetili u drugom dijelu. Mbappéu je Cillessen obranio dva udarca u 52. i 78. minuti, ali napadač PSG-a je uspio zabiti svoj drugi pogodak  na susretu u 78. minuti. Kada je izgledalo da nastup Nizozemske ne može biti gori, Depay u 95. minuti očajno puca iz kaznenog udarca ( sudac Mariani ga je dosudio zbog igranja rukom Upamecana) te njegov udarac brani Mike Maignan. Ovo je najveći poraz Nizozemske u posljednjih 6 godina; posljednji put kada su izgubili 4:0 bilo je 2017. godine. Tada je također protivnik bila Francuska te je stadion isto bio Stade de France.

Komentari

Povezano