Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Njemačka ispisala povijest i osvojila prvi naslov svjetskih prvaka u košarci

Nakon što su Kanađani poslije produžetaka svladali SAD u susretu za brončanu medalju, red je došao i na finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u košarci između Srbije i Njemačke. U uzbudljivom finalu, Njemačka je slavila sa 83-77 čime je po prvi put u povijesti postala svjetski prvak.

Prvu četvrtinu su reprezentativci Srbije dobili s 26-23. Prvo ime tog dijela susreta je bio Vanja Marinković koji je, ozljedom Ognjena Dobrića, nešto ranije od predviđenog ušao u igru te je dionicu zaključio s devet poena. Odlično je koristio postavljene blokove nakon kojih je imao otvorene šuteve koje je pogađao. Također treba istaknuti i da su izabranici Svetislava Pešića imali i dosta sreće kod par šuteva s distance koji su ušli uz pomoć table.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom dijelu smo vidjeli čak 16 izmjena u vodstvu, a na poluvrijeme se otišlo s neriješenih 47-47. Obje reprezentacije su igrale sjajnu košarku te su šutirale preko 50% iz igre, a preko 60% za dva poena. Srbiju je predvodio kapetan Bogdan Bogdanović koji je ubacio 15 poena, dok su kod Njemačke Dennis Schroeder i Franz Wagner postigli po 14.

S početkom treće četvrtine su se počele osjećati i tenzije te ulog ove utakmice, a u tome su se bolje snalazili Nijemci koji su tako nakon serije od 9-0 ostvarili najveću prednost na utakmici od 11 poena razlike (64-53) dvije minute prije kraja dionice. Na kraju se s vodstvom Njemačke od 69-57 otišlo na predah prije posljednje četvrtine.

Srbija se sredinom četvrte četvrtine nakon nekolicine sjajnih poteza Alekse Avramovića vratila na samo -4, ali onda je već u sljedećem napadu Johannes Voigtmann pogodio tricu iz lijevog kuta za novi udah zraka za Njemačku i vodstvo od 76-69. Na žalost po Srbiju, nitko se nije uspio pridružiti Avramoviću u lovu na povratak u igru pa su se ubrzo ponovno našli u zaostatku od 9 poena razlike.

Avramović je novom tricom smanjio na -6 da bi ga u sljedećem napadu Voigtmann faulirao pri pokušaju šuta za tri poena pa je s tri pogotka spustio zaostatak na samo -3 točno 81 sekundu prije kraja utakmice. Od 18 poena koliko je Srbija do tog trenutka postigla u četvrtoj četvrtini, Avramović je ubacio njih 16.

Bogdanović je nakon timeouta Nijemaca ukrao loptu te je reprezentacija Srbije kreirala otvoren šut iz desnog kuta za Marka Gudurića, no on ne uspijeva pogoditi. Na drugoj strani parketa je Schroeder izborio dva slobodna bacanja te je pogodio jedno za 79-75.

Gudurić je nakon toga bio u odličnoj prilici za postizanje koša uz prekršaj, ali lopta je iscurila pa je dobio samo dva slobodna bacanja koja je i pogodio za -2. Schroeder je u sljedećem napadu Avramovića napao 1 na 1 te je položio za 81-77 svega 21 sekundu prije kraja finala.

U sljedećem napadu je Avramović promašio tricu, a Gudurić prodao loptu da bi Schroeder s nova dva pogođena slobodna bacanja postavio konačnih 83-77.

Upravo je Schroeder bio najbolji strijelac utakmice s 28 poena, dok su ga pratili Franz Wagner s 19 poena te Johannes Voigtmann s 12 poena i 8 skokova. Kod poraženih je herojsku završnicu utakmice odigrao Aleksa Avramović s 21 poenom, dok je Bogdanović, koji je postigao 15 poena u prvom dijelu, susret okončao sa 17.

Njemačkoj je ovo najveći uspjeh u povijesti reprezentativne košarke. Dosad su na SP-ima osvojili samo jednu medalju i to broncu iz Indianapolisa 2002. godine, dok su na Europskim prvenstvima bili zlatni 1993. godine, srebrni 2005., a brončani 2022.

Komentari

Povezano