Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Njemačka s dva gola u drugom poluvremenu svladala Dansku

Nakon što su reprezentativci Švicarske u prvom susretu osmine finala Europskog prvenstva svladali Italiju i tako postali prvi četvrtfinalisti, na travnjak Signal Iduna Parka u Dortmundu su izašli nogometaši Njemačke i Danske. Na radost domaćih navijača, Njemačka je trijumfirala s 2:0 te je izborila plasman među osam najboljih na kontinentu.

Nijemci su postigli pogodak već u četvrtoj minuti kada je Nico Schlotterbeck bio najviši u skoku poslije kornera Tonija Kroosa, no gol je poništen zbog prekršaja u napadu. Samo tri minute kasnije je Njemačka ponovno zaprijetila poslije snažnog udarca Joshue Kimmicha iz daljine, no sigurno je to obranio Kasper Schmeichel na golu Danaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćini su bili nadmoćni tijekom uvodnih 10 minuta pa smo poslije novog kornera u sedmoj minuti vidjeli još jedan pokušaj Schlotterbecka, dok je u 10. minuti udarac Kaija Havertza iz blizine obranio Schmeichel. Poslije toga su se malo smirili ti napadi pa je Danska došla do daha i par puta zaprijetila golu Njemačke, ali bez udarca u okvir gola.

U 34. minuti utakmice došlo je do prekida susreta zbog snažnog pljuska koji se spustio na Dortmund pa je sudac Michael Oliver odlučio zaustaviti ogled.

Samo tri minute po povratku na travnjak, Havertz je imao novu odličnu priliku, no njegov udarac glavom završava kod Schmeichela. Najbolju prigodu prvog dijela Danska je imala na isteku 45. minute kada je sijevnuo kontranapad. Thomas Delaney je gurnuo loptu u kazneni prostor Njemačke za natrčalog Rasmusa Højlunda, no vratar Njemačke Manuel Neuer je na vrijeme izašao s gola i sjajno obranio njegov pokušaj. Tako se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka.

U 48. minuti su nogometaši Danske došli do gola poslije prekida kada je iz neposredne blizine poentirao Joachim Andersen, no i njegov pogodak, kao i onaj Schlotterbeckov, poništen je zbog minimalnog zaleđa. Već u sljedećem napadu je Andersen skrivio kazneni udarac nakon što je igrao rukom u vlastitom šesnaestercu poslije centaršuta Davida Rauma, a Oliver je poslije intervencije VAR-a pokazao na bijelu točku.

Odgovornost je, kao i protiv Škotske, preuzeo Havertz, a iako je Schmeichel pročitao stranu, udarac Arsenalovog napadača je bio izrazito precizan i Njemačka je povela s 1:0.

U 59. minuti se Havertz majstorskim potezom riješio dvojice braniča Danske i izašao sam na Schmeichela, međutim ovog puta njegov udarac odlazi pokraj gola. Šest minuta kasnije je Pierre-Emile Højbjerg okomitom loptom pronašao Højlunda u kaznenom prostoru Njemačke, ali njegov šut brani Neuer.

Vodstvo Njemačke je udvostručeno u 68. minuti. Fantastičnu dugu loptu je sa svojih 25 metara k Jamalu Musiali poslao Schlotterbeck, a mladi ofenzivac Bayerna iskorištava pogrešku u komunikaciji između Andersena i Schmeichela te zabija pogodak za 2:0.

Tim pogotkom se 21-godišnjak izjednačio s Georgesom Mikautadzeom na prvom mjestu ljestvice najboljih strijelaca Eura s tri postignuta gola. Također, sa samo 21 godinom, četiri mjeseca i tri dana na leđima, postao je drugi najmlađi nogometaš koji je postigao tri pogotka na europskim prvenstvima poslije Waynea Rooneyja koji je to dostigao sa svega 18 godina, 7 mjeseci i 28 dana.

Do kraja susreta se rezultat nije mijenjao pa se Njemačka pobjedom od 2:0 vratila u četvrtfinale Eura poslije jednog izbivanja. Tamo će čekati pobjednika sutrašnjeg duela između Španjolske i Gruzije.

Komentari

Povezano