Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Njemačka šokirala Amerikance i izborila finale Svjetskog prvenstva

Nakon što su se košarkaši Srbije plasirali u finale Svjetskog košarkaškog prvenstva pobjedom protiv Kanade, u popodnevnom terminu od 14:30h smo imali polufinalni dvoboj između SAD-a i Njemačke. U velikoj drami Njemačka je slavila sa 113:111.

Njemačka je bolje otvorila susret, a obrana SAD-a je izgledala statično. Stoga je izbornik Steve Kerr nakon četiri odigrane minute morao zvati timeout pri rezultatu 14:9 za Njemačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon timeouta su košarkaši Njemačke su otišli na dvoznamenkastu prednost (25:15), međutim Amerikanci su taj zaostatak brzo istopili. Nijemci su na kraju prve četvrtine imali vodstvo od jednog koša razlike (33:31) na krilima Franza Wagnera i Andreasa Obsta koji su ubacili po 9 poena.

U redovima Amerikanaca je prvi strijelac bio Mikal Bridges sa 7 poena i 100% učinkom šuta, a njegovi prvi pratitelj je bio Anthony Edwards sa 6 poena. Najveći problem Amerikanaca je bio skok u obrani čime su dopustili nekoliko poena iz druge šanse protivničkoj ekipi.

U drugoj četvrtini se gledala dobra košarka na obje strane, a Amerikanci su počeli dizati ritam. Nakon skoro 5 minuta košarke otišli su na prednost od 4 poena razlike (45:41) na krilima Reavesa i Edwardsa koji su u tom periodu ubacili po 5 poena. Izbornik Njemačke Gordon Herbert je morao zvati minutu odmora.

Odličan odgovor Nijemaca nakon timeouta. Uz bolju obranu su stigli do nove prednosti 52:48, a Steve Kerr nije imao izbora nego opet zvati timeout. Amerikanci su bolje igrali nakon timeouta, međutim i dalje im je ogromne probleme stvarao defanzivni skok pri čemu su Nijemci dobivali novu šansu i nove poene.

Na kraju prvog poluvremena je rezultat glasio 60:59 za Amerikance, a predvodili su ih Anthony Edwards i Mikal Bridges s po 15 poena. S druge strane u redovima Njemačke je prvo ime dosadašnjeg dijela susreta bio Franz Wagner s 14, dok je Daniel Thies nadodao 13 poena.

Njemačka je bolje otvorila drugo poluvrijeme, a Amerikancima su dopustili jedino poene sa linije slobodnih bacanja. Serijom 11:4 su otišli na prednost od šest koševa razlike (70:64), a u tom periodu se istaknuo Thies sa svojih 6 poena. Kerr je morao pozvati timeout.

Nakon treće četvrtine Nijemci su imali dvocifrenu prednost +10 (94:84), a u ovoj trećini se istaknuo fantastični Obst koji je ugradio 10 poena. Amerikanci su i dalje imali problema s defanzivnim skokom.

Posljednja četvrtina je nastavila u istom tonu. Amerikanci nisu nikako uspjeli zaustaviti napad Njemačke reprezentacije koja je konstantno održavala ugodnu prednost, sve dok se nije pojavio Edwards sa svojih 6 poena uz bolju američku obranu i spustili su zaostatak na samo tri koša razlike. Njemački izbornik je morao zvati timeout.

Sami kraj utakmice nam je priredio pravu dramu i kaos. Svaki koš, svaki skok i svaka dobar potez u obrani je bio ključan. Presudan trenutak bila je trica Obsta za +4 (113:109), zatim blokada Bonge na Reavesu odmah u idućem napadu.

Samo koji trenutak kasnije Bonga radi prekršaj u napadu na Reavesu, međutim Amerikanci uzvraćaju greškom u napadu. Amerikanci su spustili zaostatak na koš razlike pola sekunde do kraja susreta. Njemački izbornik je odmah zvao timeout kako bi pripremio momčad za posljednji napad koji su uspješno odradili. U konačnici je Njemačka slavila rezultatom 113:111, a do pobjede su je predvodili Obst s 24, Wagner s 22 i Thies s 21 poenom. Kod Amerikanaca su se u porazu istaknuli Edwards s 23, Reaves s 21 i Bridges sa 17 poena.

Komentari

Povezano