Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Njemačka uvjerljiva na otvaranju EURO-a

Njemačkoj kao domaćinu natjecanja i Škotskoj pripala je čast da na minhenskoj Allianz Areni otvore 17. Europsko prvenstvo u nogometu, a uvjerljivu pobjedu je nakon prilično jednosmjerne utakmice upisala reprezentacija Njemačke.

Bio je ovo njihov 18. međusobni dvoboj, a treći na velikim natjecanjima, odnosno drugi na Europskim prvenstvima. Njemačka je tako stigla do treće međusobne pobjede na velikim turnirima, a devete ukupno. Posljednji dvoboj ove dvije momčadi igrale su 7. rujna 2015. godine, a İlkay GündoğanToni Kroos i Manuel Neuer kod Njemaca našli su se u prvom sastavu kako današnje, tako i te utakmice kvalifikacija za EURO 2016 odigrane na Hampden Parku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački su nogometaši napadački ušli u susret i poveli već u 10. minuti, kada je Florian Wirtz na dodavanje Joshue Kimmicha odlučio loptu opaliti iz prve s vrha šesnaesterca te uz pomoć škotskog vratara Angusa Gunna i vratnice doveo domaćine u vodstvo.

Niti deset minuta nije prošlo od prvog, a Njemci su stigli i do drugog pogotka. Kai Havertz primio je jednu dubinsku prizemnu loptu, ušao u šesnaesterac, vratio povratno za Jamala Musialu, koji se oslobađa svoga čuvara i gađa pod gredu za 2:0.

U 25. minuti francuski sudac Clement Turpin dosudio je kazneni udarac za domaćina nakon prekršaja nad Musialom, ali nakon VAR provjere prekršaj je vraćen na 16. metara, a Havertzov pokušaj iz slobodnog udarca brani Gunn.

Utakmica se potom primirila sve do 42. minute kada opasan udarac glavom Gündoğana brani Gunn, a škotski stoper Ryan Porteous u pokušaju izbijanja odbijene lopte s dvije noge ulijeće upravo u Gündoğana te za to dobiva crveni karton. Dosuđen je naravno i kazneni udarac za Njemačku, kojeg je realizirao Havertz.

S tih 3:0 otišlo se na odmor, a Njemci su unatoč malo slabijem tempu stvorili nekoliko veoma opasnih situacija pred vratima Gunna u prvih 20-ak minuta nastavka, da bi to okrunili sjajnim udarcem Niclasa Füllkruga s 15 metara u rašlje škotskog gola za 4:0 u 68. minuti.

Isti je igrač u 76. minuti postigao još jedan pogodak, ali je isti poništen zbog zaleđa. Do kraja susreta Škotska je uspijela postići počasni pogodak, a bio je to zapravo autogol Antonija Rüdigera u 87. minuti nakon centaršuta Andrewa Robertsona. Tu ipak priči nije bio kraj, budući da je lijep zgoditak za 5:1 u 93. minuti postigao Emre Can.

Konačnih 5:1 Njemačke najveća je pobjeda Elfa na prvenstvima Starog kontinenta nakon 3:0 slavlja nad Rusijom 1996. i Slovačkom 2016. godine. Pogodak Škotske bez da su uputili iti jedan udarac prema vratima suparnika vjerojatno je unikat u povijesti EURO-a, kojeg do objave teksta nismo uspijeli provjeriti.

Sljedeći susret Njemačka igra u srijedu, kada će se u 18 sati u Stuttgartu sastati s Mađarskom, dok će istoga dana od 21 sat Škotska u Kölnu odmjeriti snage sa Švicarskom.

Komentari

Povezano