Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Norveška u neviđenoj drami izborila finale

Iza nas je prvo polufinale 26. Svjetskog prvenstva u rukometu za žene, a prvi finalist je Norveška koja je u neviđenoj drami nakon produžetaka srušila Dansku usred Herninga sa 29:28 (14:9; 23:23).

Iznenađujuće, Danska je na vratima krenula sa dosadašnjom rezervnom vratarkom Altheom Reinhardt, dok je prva vratarka Sandra Toft bila na klupi. Taj potez Jespera Jensena ispostavio se vrlo lukavim jer je Danska na početku povela sa 2:0, a Reinhardt je već u jednom od početnih napada Norveške upisala prvu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveška je djelovala vrlo nesigurno u napadu, pa je norveški izbornik Thorir Hergeirsson pri rezultatu 5:1, za Dansku u sedmoj minuti, morao zatražiti svoj prvi timeout. Nedugo nakon tog timeouta Norveška se razbudila i serijom 3:0 dolazi na -1, ponajviše zahvaljujući maestralnoj igri svoje organizatorice igre Stine Bredal Oftedal koja je u tom razdoblju zabila dva pogotka i izborila sedmerac.

Danska na tu seriju odgovara svojom serijom 3:0 i ponovo ide na četiri razlike. U 17. minuti Danska golom Kristine Jorgensen prvi puta diže prednost na +5, a pri tom rezultatu Nora Mork je promašila sedmerac za Norvešku, pogodivši spoj grede i vratnice. Danska je i dalje održavala prednost, a najbolja danska igračica je u tim trenucima definitivno bila Reinhardt sakupivši pet obrana za 20 minuta.

Svoju dobru igru okrunila je i obranjenim sedmercem kod rezultata 12:7, što je tada bio već drugi promašeni sedmerac za Norvešku. Norveška je u ovoj utakmici izgledala potpuno neprepoznatljivo, uplašeno i bez kreativnosti, dok se Danska poigravala kao da igra s nekom trećerazrednom reprezentacijom. Na poluvrijeme se otišlo s nestvarnih +5 za Dansku, 14:9 i bilo je jasno da će Norveškoj u nastavku trebati čudo.

Norveška je zauzela ozbiljniji stav u nastavku i serijom 3:0 dolazi na -2, ali tada propušta veliku priliku jer Althea Reinhardt brani kontru Camille Herrem. Loša vijest za dansku reprezentaciju bila je i ozljeda njihove prve kružne napadačice Kathrine Heindahl koja je u prvom poluvremenu zabila četiri gola, a u drugom poluvremenu je zbog ozlijede noge iznesena s terena.

Pri rezultatu 18:16 Nora Mork iznuđuje sedmerac kojeg realizira Henny Ella Reistad, a Norveška prvi put dolazi na jedan razlike, što primorava Jespera Jensena na minutu predaha. Iako je momentum bio na strani Norveške, Dankinje su se nekako uspjevale zadržati u minimalnom vodstvu, a Norveška nije mogla doći do izjednačenja, te se u zadnjih pet minuta ušlo kod rezultata 22:20 za Dansku.

Stine Skongrad potom zabija 21. gol za Norvešku koja tada odigrava junačku obranu, a u kontri koja je uslijedila Camilla Herrem iznuđuje sedmerac kojeg Henny Ella Reistad realizira za 22:22. Gošće su se tada još jednom dobro obranile, a potom Sanna Solberg zabija za prvo vodstvo norveške reprezentacije.

Ostalo je još 20-ak sekundi, a Jensen traži timeout nakon kojeg je Danska izborila sedmerac kojeg uspješno realizira Kristina Jorgensen i odvodi dvoboj u produžetke.

U produžetku se vidjelo koliko je umor uzeo maha i nijedna ekipa nije postigla gol više od tri minute. Led je sa linije sedam metara probila norveška junakinja Henny Ella Reistad koja zabija za 24:23. Henny Reistad definitivno potvrđuje da je ovo njezina noć zabivši za 25:24 nekoliko sekundi prije kraja prvog produžetka. Ipak, u tih nekoliko sekundi Danska izvodi brzi centar, a lopta dolazi do Iversen koja zabija za 25:25.

U drugom produžetku odgovornost opet preuzima Reistad koja zabija svoj 12 gol za vodstvo Norveške 26:25. Na drugoj strani uzvraća Mie Hojlund, no uporna Reistad opet zabija i prednost opet ide na norvešku stranu.

U idućem napadu sa linije sedam metara precizna je Kristina Jorgensen i u možebitne zadnje dvije minute ulazi se sa rezultatom 27:27. Tko će drugi preuzeti odgovornost nego Henny Reistad i sa sedam metara zabiti za minimalnu prednost Norveške na ulasku u zadnju minutu ovog produžetka. U idućem napadu Simone Petersen iznuđuje sedmerac kojeg 34 sekunde do kraja zabija Jorgensen.

Bilo je jasno da se igra zadnji napad, Dankinje su se vrlo uspješno branile, no četiri sekunde prije kraja Nora Mork daje loptu Reistad koja se diže i sa zvukom sirene zabija pobjedonosi gol Norveške.

Reistad je ovom utakmicom u kojoj je zabila 15 pogodaka postala nacionalna junakinja i ponos norveškog sporta, a sramota IHF-a je da su titulu igračice utakmice dodijelili danskoj vratarki Althei Reinhardt.
Norveška će sada čekati rasplet utakmice Švedska-Francuska kako bi saznala s kime će igrati u finalu u nedjelju od 19:30.

Komentari

Povezano