Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nova teška optužba kršenja financijskih pravila za Manchester City

Nakon što je Manchester City optužen na više od stotinu financijskih kršenja, dolaze novi problemi. Naime, ustanovljeno je kako je nepoznata figura uplatila ukupno 30 milijuna funti na račun Manchester Cityja 2012. i 2013. Taj je iznos trebao biti maskiran kao uplata jednog od glavnih klupskih sponzora. Izvješće koje je izradila UEFA 2020., a nikad nije objavljeno, sugerira da su uplate ustvari prikriveno kapitalno financiranje izravno od vlasničke grupacije Abu Dhabi United Group.

Cityjevi odvjetnici rekli su da se radi o Jaberu Mohamedu – osobi koja pruža financijske i brokerske usluge svim komercijalnim entitetima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak, izvješće navodi da ostaje nejasno zašto bi Cityjevi sponzori trebali posrednika u plaćanju njihovih sponzorskih obveza. UEFA je imala složenu tužbu protiv Građana i izrekli su im zabranu od dvije godine gubitka prava nastupa u europskim natjecanjima, ali je odluku poništio Sportski arbitražni sud zbog isteka pravnog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće se javno prikazalo na YouTube videu zvanom ”BRITAIN’S BIGGEST FOOTBALL SCANDAL?”. Tvorci filma ostali su anonimni i tvrde da nemaju nikakve geopolitičke motive.

Legitimnost navedenog papira istražili su brojni mediji, pa tako iz engleskog The Times zaključuju da se radi o dogovorima koji prikrivaju pravu svrhu financiranja, te da je akumulirani iznos 30 milijuna funti.

Istragu koju protiv Cityja vodi Premier liga ima znatno više optužba (prikriveno financiranje, nedostatna dokumentacija, odbijanje adekvatne suradnje pri istraživanjima…) i nema vremenski rok što znači da bi presuda mogla biti znatno teža po klub, ali da bi se na nju moglo čekati po nekoliko godina.

Nadalje, protiv kluba se navode optužbe o varanju u godišnjim financijskim izvještajima koji prikazuju komercijalnu dobit. Tako su prema Deloitteovoj ”Football Money League” u 2022. godini zauzeli prvo mjesto ispred Real Madrida, Liverpoola, Manchester Uniteda, PSG-a itd. Za isto ih je kritizirao predsjednik La Lige Javier Tebas, koji tvrdi da varaju na komercijalnim prihodima kako bi zamaskirali gubitke i stvarnu financijsku situaciju.

Građani se trenutno nalaze u najboljem periodu svoje povijesti. Nakon osvajanja četiri ligaška naslova u pet godina, protekle sezone došao je i peti, ali u pratnji FA kupa i onog najbitnijeg – Lige prvaka. Tako su kompletirali trostruku krunu i prvi put osvojili najdragocjeniji europski trofej.

Ipak, nad njima je trenutno velika neizvjesnost koja se vjerojatno neće maknuti još nekoliko godina do konačne odluka. Pep Guardiola prošle je godine izjavio kako bi odmah napustio klub ako sazna da su mu čelni ljudi ikad lagali oko upravljanja, no izglednije je da će španjolskom strategu prije isteći ugovor nego što će javnost saznati za presudu optužbi.

Komentari

Povezano