Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Novi otkaz u NBA ligi – šampionski trener ostao bez posla

Nakon što su u prvoj rundi NBA doigravanja kao prvi nositelji ispali od osmih nositelja Miami Heata, Milwaukee Bucksi su se odlučili zahvaliti Mikeu Budenholzeru nakon pet sezona na njihovoj klupi i jednog zajednički osvojenog naslova.

Ako ćemo biti potpuno iskreni – ovo je očekivan potez. Bucksi su u spomenutoj seriji postali prva momčad u povijesti NBA lige koja je u prvoj rundi doigravanja, u seriji na četiri pobjede, izgubila od osmog nositelja dobivši manje od dvije utakmice (jednu) te nakon takvih povijesnih debakala gotovo u pravilu nastrada trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mike sedlo napušta s omjerom od 271 pobjede i 120 poraza (69%) u regularnoj sezoni i omjerom od 39 pobjeda te 26 poraza (60%) u doigravanju.

Budenholzer je svoju trenersku karijeru započeo u danskom Vejleu gdje je igrao i simultano vodio dvije ekipe u njihovom omladinskom pogonu u sezoni 1993./94. Sa samo 25 godina je dobio priliku na mjestu video-koordinatora za San Antonio Spurse te je na toj funkciji bio dvije godine prije nego što ga je veliki Gregg Popovich postavio za asistenta. Obnašao je tu funkciju sljedećih 16 godina te je na njoj osvojio 4 NBA prstena, ali onda je došlo vrijeme za prvi samostalni posao – u Atlanta Hawksima.

U Atlanti se zadržao pet sezona tijekom kojih je samo u onoj posljednjoj propustio doigravanje. Najveći uspjeh bilježi u sezoni 2014./15. kada su njegovi košarkaši s omjerom 60-22 u doigravanje ušli kao prvi nositelji, a on biva izabran za najboljeg trenera sezone u NBA ligi. Hawksi dolaze u konferencijsko finale gdje ih s 4-0 rutiniraju Cleveland Cavaliersi predvođeni LeBronom Jamesom.

Budenholzer je u Milwaukee stigao na početku sezone 2018./19. te je i njih vodio pet sezona. Baš je u svojoj prvoj sezoni na klupi Bucksa po drugi put u karijeri proglašen za najboljeg trenera sezone u NBA ligi. Prije ovogodišnjeg ispadanja u prvoj rundi, njegovi su Bucksi dva puta ispadali u konferencijskom polufinalu, jednom u konferencijskom finalu, dok su u sezoni 2020./21. postali NBA prvaci nakon što su s 4-2 svladali Phoenix Sunse iako su gubili s 2-0.

Nakon ovog otkaza, još je samo jedan od posljednja četiri trenera s NBA naslovom zadržao svoje mjesto na toj klupi, a riječ je o Steveu Kerru.

  • 2018./19. Toronto Raptors – Nick Nurse (otkaz nakon ovosezonskog play-ina)
  • 2019./20. LA Lakers – Frank Vogel (otkaz nakon prošlosezonske regularne sezone)
  • 2020./21. Milwaukee Bucks – Mike Budenholzer (otkaz nakon ovosezonske prve runde)
  • 2021./22. Golden State Warriors – Steve Kerr (još uvijek na klupi)
Komentari

Povezano