Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Novi rekord Lionela Messija

U sklopu 30. kola Ligue 1, PSG je za uskršnji vikend svladao Nicu u gostima rezultatom 0:2 i tako napravio važan korak prema osvajanju novog naslova prvaka Francuske. Prvi pogodak na utakmici je zabio Lionel Messi, dok je za drugi upravo on iz kornera asistirao Sergiju Ramosu. Ako se sjetimo njihovog dugog rivalstva kao igrača Barcelone i Real Madrida, zadnja rečenica zvuči pomalo nadrealno.

Messi je tako ove sezone stigao do učinka od 19 golova i 18 asistencija u 34 odigrane utakmice za PSG u svim natjecanjima. Samo u ligi je u 25 utakmica upisao 14 golova i 14 asistencija te predvodi ligu po broju izravnih sudjelovanja za gol (28) ispred klupskog suigrača Neymara (24) i Lillevog Kanađanina Jonathana Davida (23). Također, Messi je već 10. put ove sezone odigrao utakmicu u kojoj je upisao po barem jedan gol i asistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnija statistička vijest s utakmice je činjenica da je Messi svojim golom postao najbolji strijelac za europske klubove u povijesti! Gol koji je zabio protiv Nice mu je bio 702. gol čime je preskočio Cristiana Ronalda koji se zaustavio na 701 golu prije nego je otišao igrati nogomet u Saudijsku Arabiju.

U ligaškim natjecanjima je zabio ukupno 494 gola, od čega za PSG 20 golova u Ligue 1 te nevjerojatna 474 gola u La Ligi za Barcelonu. Messi je uvjerljivo najbolji strijelac u povijesti španjolskog prvenstva, a prvi iza njega su ponovno Cristiano Ronaldo s 311 golova i Telmo Zarra koji je zabio 251 gol za Athletic Bilbao u razdoblju od 1940. do 1955. godine. Zabio je 129 golova u Ligi prvaka (120 za Barcelonu i 9 za PSG) te je time drugi na ”all time” listi iza Ronalda koji ima 140 golova. Njih dvojica su jedini zabili preko 100 golova, a slijedi ih Robert Lewandowski s 91 postignutim golom. Prvi sljedeći neeuropljani na listi su Mohamed Salah i Didier Drogba s 44 gola u elitnom klupskom natjecanju. 3 gola (u 4 nastupa) je zabio u UEFA Superkupu čime dijeli prvo mjesto na ”all time” listi zajedno s još 8 igrača. Od svih 9 igrača koji su zabili po 3 gola, jedini uz Messija koji je to napravio u zadnjih 35 godina je Radamel Falcao koji je zabio hattrick 2012. godine za Atlético Madrid protiv Chelseaja. Zadnji nogometaš prije njih dvojice koji je zabio 3 gola u ovom natjecanju jest Oleg Blokhin koji je svoje golove zabio 1975. i 1986. godine.

5 golova na Svjetskim klupskim prvenstvima ga smješta na 3. mjesto ”all time” liste tog natjecanja iza Garetha Balea sa 6 i Cristiana Ronalda sa 7 postignutih golova. U nacionalnom kupu Francuske nije zabio gol do sada, ali je zato postigao 56 golova u Copa del Rey što ga smješta na 4. mjesto ”all time” liste u tom natjecanju. Ispred njega su Zarra s 81 golom, Josep Samitier sa 70 golova i Guillermo Gorostiza sa 64 gola. Messi je jedini u Top 10 strijelaca koji je u španjolskom nacionalnom kupu nastupio nakon 1988. godine, a svi koji su ispred njega su igrali u davna vremena od čega Zarra najkasnije, 1957. godine. Također, Messi je najbolji strijelac u povijesti u finalima ovog natjecanja s 9 golova u 10 finala. Za kraj dodajmo da je Messi zabio još 15 golova u nacionalnim superkupovima od čega 1 u dresu PSG-a, a 14 golova za Barcelonu što je dvostruko više od Raúla i Karima Benzeme koji ga prate na listi najboljih strijelaca u povijesti Španjolskog superkupa.

IFFHS nam donosi i popis svih igrača koji su zabili više od 500 golova za europske klubove u karijeri.

IFFHS – najbolji strijelci za europske klubove u povijesti nogometa
Komentari

Povezano