Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Nuggetsi zamalo prosuli 20 poena razlike, ali ipak vode u finalu Zapada

Košarkaši Denver Nuggetsa su poveli s 1-0 u konferencijskom finalu protiv LA Lakersa nakon što su u prvoj utakmici slavili sa 132:126 u susretu u kojem su zamalo ispustili vodstvo od 20 poena razlike.

Nakon samo 6 minuta košarke su Nuggetsi stvorili ogromnu prednost od 13 poena razlike (22:9) kojom su usmjerili utakmicu na svoj mlin. Nikola Jokić je dominirao u svakom pogledu, a Nuggetsi su posebno dojmljivi bili u napadačkom skoku jer su uvodnu dionicu završili s 9 napadačkih skokova, dok su Lakersi skupili sveukupno samo 6 skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuggetsi su na prvi predah otišli s vodstvom od 37:25, a predvodio ih je srpski centar s 8 poena, 12 skokova (6 napadačkih), 5 asistencija i dvije blokade. Apsolutno monstruozne brojke, ujedno i povijesne jer u posljednjih 25 godina regularne sezone i NBA doigravanja, nijedan košarkaš nije imao 10 skokova, 5 asistencija i 2 blokade u jednoj četvrtini.

Osam poena je postigao i Aaron Gordon kao i LeBron James koji je bio najbolji strijelac Lakersa nakon 12 minuta igre.

Lakersi su na poluvrijeme otišli sa zaostatkom od 72:54 i gomilom pitanja za Darwina Hama po pitanju obrambenih principa i branjenja picka s Jokićem. Nuggetsi su bili fizikalniji, aktivniji i u skoku i u obrani te je susret bio jednosmjerna ulica.

Dvostruki MVP lige je na odmor otišao s 19 poena, 16 skokova, 7 asistencija i 2 blokade, a još tri njegova suigrača su imala dvoznamenkast učinak – Jamal Murray je ubacio 17 poena, Bruce Brown 14, a Michael Porter Jr. 10 poena uz 7 skokova. Kod Lakersa je Anthony Davis ubacio 18 poena, LeBron James 11 uz 8 skokova, a od ”ostalih” se pojavio samo Rui Hachimura s 9 poena poslije ulaska s klupe.

Na samom početku treće četvrtine Jamal Murray ubacuje dvije trice i Nuggetsi po prvi put vode s 20 poena razlike – 78:58. Već sredinom treće četvrtine, Jokić je kraj svog imena imao “triple-double” učinak od 23 poena, 17 skokova i 11 asistencija, a domaći košarkaši su vodili s 90:70.

U trećoj dionici se “zabavi” priključio i Kentavious Caldwell-Pope, bivši član Lakersa koji je ubacio 12 poena u tom razdoblju, a Denver je u posljednju četvrtinu ušao s vodstvom od 106:92 poslije Jokićeve trice sa zvukom sirene baš u trenutcima bolje igre gostiju.

U posljednjih 5 minuta se ušlo s vodstvom domaćih od 124:112, a onda Lakersi prave seriju od 9:0 i spuštaju na -3. Aaron Gordon je s jednim pogođenim slobodnim bacanjem i zakucavanjem iz kontranapada vratio na +6, ali Austin Reaves novom tricom i svojim 11. poenom u četvrtini ponovno vraća na -3.

Caldwell-Pope je nakon toga polaganjem doveo Nuggetse do +5, ali LeBron James s dva pogođena slobodna bacanja još jednom vraća na -3. U sljedećem napadu je Caldwell-Pope ostao sam na šutu za 3 poena, ali Lakersi izbjegavaju metak i imaju šansu za izjednačenje na ulasku u posljednju minutu utakmice. LeBron James je jako rano pokušao tricom poravnati stvari, ali promašuje, dok Nikola Jokić na drugoj strani parketa dolazi do dva slobodna bacanja koja pretvara u novih +5. Bili su mu to prvi poeni u posljednjoj četvrtini utakmice nakon odlične prilagodbe gostiju koji su ga u tom razdoblju odlučili braniti s Rui Hachimurom u ulozi primarnog defanzivca, dok bi Davis pomagao.

Nakon timeouta Lakersa je Austin Reaves napao prodorom, ali se ne odlučuje na polaganje već dodaje LeBronu Jamesu kojem loptu s leđa krade Jamal Murray, a Jokić s novim poenom s crte slobodnih bacanja postavlja konačnih 132:126.

Nikola Jokić je predvodio domaću momčad s 34 poena, 21 skokom i 14 asistencija na 71% šuta iz igre čime je postao prvi košarkaš u povijesti NBA doigravanja koji je u dvije uzastopne utakmice upisao “triple-double” uz 30 poena i iznad 70% šuta iz igre, dok je i Jamal Murray odigrao jako dobar susret s 31 poenom, 5 skokova i 5 asistencija. Dvoznamenkasti su još bili i Kentavious Caldwell-Pope s 21 poenom, Bruce Brown sa 16, Michael Porter Jr. s 15 poena i 10 skokova te Aaron Gordon s 12 poena.

Kod poraženih je spektakularan bio Anthony Davis koji je ubacio 40 poena uz 10 uhvaćenih skokova, 3 ukradene lopte i 2 blokade, dok je LeBron James bio nadomak “triple-doublea” od 26 poena, 12 skokova i 9 asistencija. Austin Reaves je sjajnom četvrtom četvrtinom susret okončao s 23 poena i 8 asistencija, a Rui Hachimura sa 17 poena te je potencijalno kupio mjesto u početnoj petorci za ostatak serije.

Druga utakmica je na rasporedu u noći s četvrtka na petak od 2:30 po našem vremenu.

Komentari

Povezano