Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Obala Bjelokosti se spasila u nadoknadi i s igračem manje pobijedila za polufinale

Prva subota u veljači bila nam je rezervirana za druge dvije utakmice četvrtfinala Afričkog kupa, a raspored smo otvorili duelom između Malija i domaćina natjecanja Obale Bjelokosti.

Mali je imao zaista dobro natjecanje, u solidno konkurentnoj skupini koju su još činili Južnoafrička Republika, Namibija i Tunis prošli su kao prvoplasirani i bez poraza, da bi u osmini finala s 2:1 preskočili južne susjede Burkinu Faso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obala Bjelokosti je pak imala zaista turbulentno natjecanje. Skupinu su prošli kao trećeplasirani tek kada su odigrane sve utakmice te faze natjecanja i to zahvaljajući drugim rezultatima koji su im se poklopili. Navijače je razjario težak 0:4 poraz od Ekvatorijalne Gvineje, a ceh je platio dotadašnji izbornik Jean-Louis Gasset koji je dobio otkaz usprkos tijesnom prolazu skupine. Kormilo je preuzeo dotadašnji pomoćnik Emerse Faé, a šok-terapija je očito urodila plodom jer su Bjelokošćani u osmini finala porazili aktualnog prvaka Afrike Senegal.

Osokoljeni dobrim rezultatima, Malijci su bolje ušli u susret i prvi krenuli prijetiti, a već su u 17. minuti imali sjajnu priliku za vodstvo. Tada je Odilon Kossounou na zaista nespretan način srušio Lassinea Sinayoka u svom kaznenom prostoru, te je glavni sudac bez puno razmišljanja dosudio penal. Odgovornost je na sebe preuzeo Adama Traoré (onaj iz Hulla op.a.), ali nije to bio presnažan ni precizan udarac, pa je Yahia Fofana obranom sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Taman su pred kraj poluvremena Slonovi uspjeli uloviti mali period dominacije, a tada je sve uprskao Kossounou drugim žutim kartonom i posljedičnim isključenjem u 43. minuti. Ulaskom Wilfrieda Singa Bjelokošćani su se dodatno zatvorili, a bio je to signal Orlovima da krenu u lov na gol.

To su Malijci i napravili u drugom poluvremenu, da bi u 71. minuti stigli u vodstvo. Kada već kroz igračke mehanizme nisu uspijevali probiti bjelokošćanski bedem, Nene Dorgeles koji je ušao u igru osam minuta ranije opalio je po lopti s preko 30 metara, a ona je neobranjivo zatresla domaću mrežu za 1:0. Kod pogotka smo vidjeli i zanimljivu i nesvakidašnju situaciju, strijelac naime nije slavio pogodak i ispričavao se domaćoj publici, jer se radi o momku kojem su oba roditelja Bjelokošćani, dok je on rođen i odrasao u Maliju za koji igra.

Pogodak je malo umirio ofenzivne aspiracije Malijaca, a na sve-ili-ništa su zatim krenuli Bjelokošćani. Silan trud u završnici utakmice im se isplatio u zadnjoj minuti regularnog vremena. Seko Fofana je tada pucao s ruba kaznenog prostora, a lopta se uz puno sreće odbila od nekoga iz malijske obrane, te pala točno na nogu Simona Adingre koji iz blizine zabija za 1:1 i ludnicu na Stade de la Paixu.

Produžetke bolje otvaraju Bjelokošćani koji gađaju gredu u 96. minuti, a nesretni nesuđeni strijelac bio je Sébastien Haller koji je glavom dobro pucao ali je ipak nedostajalo malo preciznosti. Sve nakon toga bila je izražena dominacija Malijaca koji su najbliže odlučujućem pogotku stigli u 109. minuti kada su Slonovi zamalo zabili autogol.

Kada se cijeli stadion već počeo pripremati za udarce s kreča, Obala Bjelokosti zabija u 122. minuti! Jedan slobodni udarac s desne strane obrana Malija izbacila je iz svog kaznenog prostora. Lopta je stigla do Seka Fofane koji je isprve opalio nisko, a Oumar Diakité loptu petom malo skrenuo pred gostujućim vratarom za nevjerojatnih 2:1 i apsolutnu ludnicu gotovo svih 39 836 gledatelja na stadionu.

Diakité je zbog slavlja dobio i drugi žuti karton, dok su po zadnjem zvižduku Malijci napali suca zbog čega je izravni crveni karton dobio Hamari Traoré. Malo je koga bilo briga za te događaje, jer suze su tekle i glasnice se trošile po velikom slavlju Bjelokošćana koji su zaista mačka s devet života. Malijci svakako mogu žaliti što utakmicu nisu rješili u regularnom vremenu, no ovako će domaćin u polufinale gdje ih čeka Demokratska Republika Kongo.

Komentari

Povezano