Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Obustavljen kazneni postupak protiv Vuškovića

Njemačko javno tužiteljstvo sa sjedištem u Hamburgu (ekvivalent državnom odvjetništvu u Hrvatskoj) obustavilo je kazneni postupak protiv Marija Vuškovića. Nakon provedene istrage zaključeno je kako ne postoje nikakvi dokazi da je 21-godišnji hrvatski stoper HSV-a namjerno ili iz krajnje nepažnje uzimao nedopuštena sredstva. Dokazi o nabavi doping sredstava nisu pronađeni u igračevom stanu, na njegovim mobitelima, računalima ili u prometu po bankovnim računima. Vušković je također podvrgnut unakrsnom ispitivanju i testiranju na detektoru laži.

Važno je naglasiti da je kazneni postupak potpuno odvojen od postupka koji se odvijao pred WADA-om (antidopinška agencija) gdje je Vušković u ožujku ove godine suspendiran na 2 godine zbog uzroka pozitivnog na EPO. Igrač se u tom postupku žalio Sportskom arbitražnom sudu (CAS), koje je najviše tijelo u tom postupku te će ono donijeti konačni pravorijek o Vuškovićevoj suspenziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, odustajanje od kaznenog progona svakako nije nebitno. Vušković je prema njemačkim zakonima mogao biti osuđen na kaznu zatvora budući da je uzimanje nedopuštenih sredstava u Njemačkoj kazneno djelo. Budući da tužiteljstvo smatra kako nema dokaza, to znači da je barem taj dio trakavice za mladog igrača završen i preostaje mu borba protiv WADA-e.

Kako je moguće da tužiteljstvo smatra kako nema dokaza za podizanje optužnice i provođenja kaznenog postupka, a istovremeno ga je WADA suspendirala na 2 godine? Iako ne zvuči logično, u suštini je jednostavno. Teret dokaza u kaznenom postupku je na tužitelju što znači da bi tužiteljstvo moralo dokazati, bez ikakve sumnje, da je Vušković namjerno ili iz krajnje nepažnje uzimao nedopuštena sredstva s namjerom da na taj način dobije prednost u odnosu na suparnike na terenu. S druge strane, u antidopinškom postupku, za suspenziju je dovoljno to što je Vuškovićev nalaz bio pozitivan, a teret dokaza je na njemu tj. Vušković i njegov tim moraju dokazati da je nalaz lažno negativan, kontaminiran ili bilo što slično što bi isključilo njegovu odgovornost. Činjenica da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona ne znači da će automatski biti oslobođen pred CAS-om, ali mu svakako neće odmoći.

Komentari

Povezano