Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Od iduće sezone u NHL-u zabranjeni dresovi posvećeni Prideu

Na posljednjem sastanku izvršnog odbora najjače hokejaške lige svijeta, NHL-a, odlučeno je kako će se za sezonu 2023./2024. odustati od nošenja tzv. tematskih dresova prilikom zagrijavanja momčadi.

Tematske dresove lige diljem SAD-a, ali i svijeta, promoviraju u znak posvete raznim vjerskim, etničkim i manjinskim programima, koji uključuju i one za Hockey Fights Cancer, Military Appreciation night, St. Patrick’s Day, Black History Month, Women’s History Month, the Lunar New Year, Hispanic Heritage i onaj u javnosti najkontroverzniji, Pride night.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od ostalih tematskih večeri, u ožujku se puno bure podiglo baš oko Pride nighta, tj. posvete pripadnicima LGBTQ+ zajednice. Službeno priopćenje navodi kako je komesar lige Garry Bettman u suradnji s ostalim vlasnicima franšiza zaključio da je pitanje dresova i toga tko će ih nositi, a tko ne, postalo bauk i smetnja za same igrače i ligu. Navode i kako su tematske večeri, od onih koje su trebale izazvati pozitivne efekte i skrenuti pozornost na one pripadnike društva koji nisu u potpunosti prihvaćeni ili se ne osjećaju prihvaćenima, prerasle u nešto negativno.

Podsjetimo, sve je započelo s Philadephia Flyers Rusom Ivanom Provorovom koji je naveo kako zbog svoje ruske pravoslavne vjere ne može nositi Pride dres. Propustio je zagrijavanje, ali je nastupio u samoj utakmici. NHL tu nije povlačio nikakve pravne poteze, navodeći kako sve franšize imaju pravo odlučiti koga, gdje i kako slaviti ili ne slaviti, a igrači imaju slobodu iznositi svoje mišljenje i odlučiti koje inicijative žele podržati.

Potez Provorova, kojeg je među ostalim pravdao i novim anti-homoseksualnim zakonima u Rusiji, slijedili su i Buffalo Sabres Ilya Lyubuskhin i Montreal Canadiens Denis Gurianov, a zatim i cjelokupni timovi Minnesota Wilda te Chicago Blackhawksa. Nakon Rusa, uslijedilo je još nekoliko domaćih igrača koji su odbili nositi dresove u čast Pride nighta, poput Jamesa Reimera iz San Jose Sharksa te braće Staal iz Florida Panthersa, koji su kao razlog naveli svoju kršćansku vjeru.

Mediji u SAD-u podijeljeni su oko ovog slučaja. Oni s lijeve strane spektra navode kako je NHL, umjesto podrške marginaliziranim zajednicama, odlučio pobjeći od problema. Oni s desne strane pak, pozdravljaju ovu odluku i navode kako se sport treba fokusirati na sport. Bilo kako bilo, NHL je odlučio napraviti solomonsko rješenje i u potpunosti izbaciti sve tribute dresove za zagrijavanje.

Komentari

Povezano