Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Olimpija pobijedila Maribor i osvojila titulu prvaka

Jučerašnjim je derbijem između ljubljanske Olimpije i Maribora završeno 31. kolo slovenske Prve lige, a tamo su Zmajevi pobijedili Vijolice 2:0 te time i matematički potvrdili titulu prvaka Slovenije. Bila je to potvrda formalnosti, jer Olimpija je većinu sezone imala veliku prednost nad svojim takmacima, pa tako drugoplasirani Maribor trenera Damira Krznara pet kola prije kraja prvenstva za prvakom zaostaje čak 15 bodova. I dok bi se teoretski Maribor bodovno mogao izjednačiti s Olimpijom, pravila kažu kako međusobni ogledi odlučuju plasman kod istog broja bodova, a tamo je Olimpija uspješnija s tri pobjede nad Mariborom uz jedan poraz. Titula se stoga vratila u glavni grad nakon 5 godina čekanja – sjetiti ćemo se da je Igor Bišćan za trenerskim kormilom zadnji Olimpiju doveo do nacionalne krune u sezoni 2017./18.

Ovoj je Olimpiji ovo ukupno 3. titula prvaka, jer znamo da se radi o novoformiranom klubu koji je 2005. osnovan prvotno pod imenom Bežigrad. Premda je klub preuzeo tradiciju, grb i boje stare Olimpije koja je igrala jugoslavensku 1. saveznu ligu i osvojila 4 titule prvaka Slovenije, a iste te 2005. godine ugašena uslijed bankrota, Nogometni savez Slovenije na nj gleda kao zasebni entitet. U pohodu na titulu najviše se istaknuo vezni trio koji čine dva najskuplja igrača, oboje Slovenci, a radi se o kapetanu Timiju Maxu Elšniku i drugom strijelcu Svitu Šeslaru. Njima nadodajmo i prvog strijelca momčadi Marija Kvesića, nekadašnjeg mladog BIH-reprezentativca i igrača RNK Splita, koji je s pozicije ofenzivnog veznog zabio 13 golova. Do titule su stigla i poznata HNL lica, među kojima se ističe bivši igrač Hajduka i Osijeka Goran Milović, bivši igrač niza HNL prvoligaša i svojedobni najmlađi strijelac lige Dino Špehar, bivši igrač Varaždina Ivan Posavec, i donedavni stanovnik riječke svlačionice Admir Bristrić. Baš je Bristrić u jučerašnjem ogledu protiv Maribora zabio drugi pogodak nedugo po ulasku s klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do titule je u prvom samostalnom trenerskom poslu stigao i nekadašnji španjolski reprezentativac Albert Riera. Mallorčanin je igračku karijeru završio u Zavrču i Koperu, potom u dva navrata radio kao pomoćni trener u Galatasarayu, da bi prošlog ljeta preuzeo klupu Zmajeva. Nije imao veliku podršku na početku mandata, već na prvoj press konferenciju su ga Green Dragonsi istjerali iz prostorije, nezadovoljni smjenom njegova prethodnika Roberta Prosinečkog. Ipak, Riera je odradio sjajan posao, te igračkim titulama sada pripisao i prvu trenersku. Moći će Španjolac istu obogatiti do kraja sezone, jer Olimpiju još čeka polufinali ogled Slovenskog kupa gdje će igrati protiv Aluminija iz Kidričeva. Dodatno će sljedeće sezone moći pokušati napraviti europski iskorak, jer Olimpija je u dosadašnja dva pojavljivanja u kvalifikacijama za Ligu prvaka ispala na prvoj prepreci. 2016. bolji je bio slovenski Trenčín, dok je 2018. to bio azerski Qarabağ.

Komentari

Povezano