Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Olympiakos kreirao preokret koji dosad nije viđen u europskim natjecanjima

U večernjem programu Konferencijske lige smo gledali četiri utakmice nakon kojih se kompletiralo četvrtfinale natjecanja. Fenerbahceu, Fiorentini, PAOK-u i Viktoriji Plzen, tamo su se pridružili Aston Villa, Club Brugge, Lille te Olympiakos.

U najzvučnijem dvoboju večeri, Aston Villa je torpedirala Ajax s čak 4:0. “Kopljanici” su u prvoj utakmici igranoj na vlastitom terenu uspjeli remizirati bez pogodaka protiv prvog favorita natjecanja, no večeras su bili apsolutno nemoćni na Villa Parku gdje nisu uspjeli uputiti udarac u okvir. Momčad Unaija Emeryja je povela u 25. minuti golom Ollieja Watkinsa koji je samo osam minuta kasnije napustio travnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:0 je na semaforu stajalo do 60. minute kada Leon Bailey na drugu asistenciju Douglasa Luiza udvostručava prednost domaćih. Ako se netko i tada još uvijek nadao preokretu, tu je nadu ugasio Sivert Mannsverk tako što je zaradio drugi žuti karton te je morao napustiti travnjak u 66. minuti. Do kraja dvoboja su domaći nogometaši postigli još dva gola, a strijelci su bili Jhon Duran i Mousa Diaby.

Aston Villa je tako slavila u jednom europskom dvomeču po prvi put nakon 1998. godine. Borna Sosa je za Ajax odigrao svih 90 minuta, dok je Josip Šutalo izašao u 69. minuti. Jakov Medić je, kao i obično, susret odgledao s klupe za pričuve.

Sličan rezultat smo vidjeli i na Jan Breydelu gdje su nogometaši Club Bruggea nadoknadili zaostatak od 2:1 iz prve utakmice protiv Moldea pa su pobjedom od 3:0 izborili plasman u četvrtfinale. Mreže su mirovale do prve minute sudačke nadoknade prvog dijela u kojoj je Andreas Skov Olsen naplatio bolju igru domaćih tijekom prvih 45 minuta. Danac je drugi gol postigao u 48. minuti, dok je konačnih 3:0 postavio Poljak Michal Skoras.

Lille je iz Graza na Pierre-Mauroy došao s prednosti od 3:0, a taj luksuz nisu mogli ispustiti. Večeras su protiv Sturma remizirali s 1:1, a oba pogotka su viđena u završnici prvog poluvremena. Francuzi, koji su u doigravanju za ulazak u Konferencijsku ligu izbacili prvu momčad SuperSport HNL-a Rijeku, su poveli golom Tiaga Santosa u 43. minuti, dok je konačnih 1:1 postavio Mika Biereth, 21-godišnji talentirani napadač koji se u Austriji nalazi na posudbi iz Arsenala. U 2024. godini je postigao šest pogodaka u 10 nastupa.

I konačno, u jedinoj utakmici ovog četvrtka koja je otišla u produžetke, Olympiakos je kreirao spektakularan preokret protiv Maccabi Tel Aviva. Izraelci su iz Pireja u Bačku Topolu donijeli ugodnu prednost od čak 4:1, no ona je anulirana već nakon 45 minuta igre na stadionu srpskog TSC-a. Daniel Podence je bio u glavnoj ulozi s jednim golom i dvjema asistencijama za golove Konstantinosa Fortounisa te Ayouba El Kaabija.

Maccabiju je ukupnu prednost vratio Eran Zahavi koji je golom s bijele točke u 57. minuti postao samostalni najbolji strijelac natjecanja s osam pogodaka ostavivši Bruna Petkovića na drugom mjestu sa sedam. Samo osam minuta kasnije je El Kaabi svojim drugim golom na utakmici postavio konačnih 4:1 pa je dvoboj otišao u dodatnih 30 minuta.

Grci su večeras bili mnogo bolji pa su plasman u četvrtfinale izborili golovima Stevana Jovetića u 93. te Youssefa El Arabija u 103. minuti za konačnih 6:1 te ukupnih 7-5. Olympiakos je tako postao prva momčad u povijesti europskih natjecanja koja je uspjela izboriti plasman dalje u knockout fazi nakon što je u prvoj utakmici igranoj kod kuće izgubila s barem tri pogotka razlike.

Komentari

Povezano