Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Oršić u prvih 11 nakon više od godinu dana, Ante Čulina Islanđanima dodijelio tri penala

Ajax je u gostima kod Jagiellonie nadmoćno pobijedio Poljake s 4:1. Junak Nizozemaca bio je Chuba Akpom koji je postigao hattrick. Josip Šutalo proveo je na terenu čitavih 90 minuta.

Zanimljiv dvoboj odigrali su i Lugano i Beşiktaş. Turci su na krilima Gedsona Fernandesa bili nadomak velikog slavlja, no domaćini su uspjeli nadoknaditi 1:3 i autogolom Gabriela Pauliste u 63. minuti izjednačiti na 3:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivnik Rijeke iz trećeg pretkola EL-a Elfsborg s minimalnih je 1:0 slavio na gostovanju kod Moldea, a jedini je pogodak zabio Ahmed Qasem. Šveđanin se i protiv kvarnerskog kluba upisao u strijelce pridodavši i asistenciju.

Braga je na svom stadionu pobijedila bečki Rapid rezultatom 2:1. Domaćine su u preokretu predvodili Vitor Carvalho i Rodrigo Zalazar. Za Austrijance je od prve minute startao Dion Drena Beljo, no izvađen je već u osmoj minuti poslije crvenog kartona Lukasa Grgića.

PAOK je s 4:0 svladao irski Shamrock Rovers, a vrata grčkog kluba čuvao je Dominik Kotarski. Jednako uvjerljivi bili su i nogometaši Ludogoretsa protiv moldavskog Petrocluba. Dinis Almeida prometnuo se u glavnog aktera susreta nakon što je s dva gola u sudačkoj nadoknadi donio Bugarima sigurnu prednost pred uzvrat.

Maccabi Tel Aviv također je stvorio veliko vodstvo uoči druge utakmice dvomeča pobijedivši na neutralnom terenu u Mađarskoj Bačku Topolu rezultatom 3:0. Srpski je klub na čelu s Deanom Klafurićem porazom započeo svoju europsku turneju, a Luka Capan nastupao je čitav dvoboj.

LASK i FCSB odigrali su mršavih 1:1. U utakmici koja nije obilovala prilikama domaćine je u vodstvo doveo Adil Taoui, a konačan je ishod koncem prvog poluvremena postavio David Miculescu. Za Austrijance su u početnoj postavi mjesto našli Marin Ljubičić i Hrvoje Smolčić, a potonji je iz igre izašao u 59. minute. Remijem je završen i ogled Ferencvárosia i Borca. Za banjalučku je ekipu u susretu bez golova Dino Skorup nastupio do 74. minute.

Iznenađenje večeri u Konferencijskoj ligi priredila je Puskás Akadémia koja je na gostovanju kod Fiorentine hrabro parirala domaćinu i s konačnih 3:3 produžila nadu u prolaz. Mađari su poveli s 2:0 iz svoja prva dva udarca prema vratima Davida De Gee, a u sličnom su tonu nastavili prijetiti i u idućih nekoliko minuta. Ipak, talijanska se momčad uspjela pribrati i do predaha smanjiti zaostatak preko Riccarda Sottila.

U nastavku je Fiorentina bila vidno dominantnija te je na tragu toga stigla do izjednačenja u 67. minuti pogotkom Lucasa Martineza Quarte, da bi osam minuta kasnije Moise Kean prvim zgoditkom u dresu Viole kompletirao potpuni preokret. Talijani su potom stali, a svoju je priliku dočekao i iskoristio Wojciech Golla postavivši konačan rezultat u 89. minuti. Napad kluba osnovanog 2012. godine predvodio je Jakov Puljić koji je upisao i asistenciju kod drugog gola, a za domaće je zaigrao Marin Pongračić. Josip Brekalo nije se našao u zapisniku.

Pomalo iznenađujuće bilo je i slavlje Cercle Bruggea u gostima kod Wisłe s uvjerljivih 6:1. Belgijska se momčad vratila u Europu nakon 14 godina i odvažno stremi prema ulasku u glavni ždrijeb. U kategoriju neočekivanog pripada i 2:1 pobjeda gibraltarskog Lincolna protiv Larne iz Sjeverne Irske.

Chelsea je na Stamford Bridgeu rezultatom 2:0 porazio Servette koji se dobro suprotstavio favoriziranom protivniku čemu u prilog ide i podatak broja udaraca u omjeru 21:14 za Švicarce. Strijelci za Bluese bili su Christopher Nkunku iz kaznenog udarca i Noni Madueke.

Armenski Pyunik pobijedio je na svom terenu Celje s 1:0. Za Slovence su svoj obol pružili Luka Bobičanec i Slavko Bralić, dok Ivan Brnić i Matko Obradović nisu konkurirali. Istim je rezultatom i švedski Djurgården slavio protiv Maribora.

Omonia je na svom terenu s visokih 6:0 svladala Ziru koja je ranije izbacila Osijek. U golijadi momčadi Valdasa Dambrauskasa istaknuli su se Mariusz Stępiński i Willy Semedo s po dva pogotka. Vrijedna spomena također je 5:0 pobjeda islandskog Vikingura protiv andorske Colome. Valja naglasiti kako je sudac spomenute utakmice bio Ante Čulina koji je domaćinima dodijelio tri kaznena udarca (jedan realiziran), a gostujućima pokazao jedan crveni karton.

Norveški je Brann s 2:0 porazio Astanu, a za Kazahstance su nastupili Josip Čondrić, Karlo Bartolec i Marin Tomasov, dok Branimir Kalaica nije ulazio u igru. Jednakim je ishodom završio i dvoboj Betisa i Kryvbasa, a za poražene Ukrajince Hrvoje Ilić nije bio u zapisniku.

Rumunjski Cluj upisao je 1:0 pobjedu protiv Pafosa pogotkom Meritona Korenice. Od hrvatskih igrača, za domaćine su igrali Anton Krešić i novopridošli Damjan Đoković, a kod poraženih Ivica Ivušić i Ivan Šunjić. Partizan je i dalje u potrazi za svojim prvim slavljem u Europi ove sezone nakon 1:0 poraza u Beogradu od belgijskog Genta.

Tin Jedvaj odigrao je cijeli dvoboj u 2:1 porazu Panathinaikosa kod francuskog Lensa. Istu je minutažu prikupio i Borna Barišić u remiju bez zgoditaka Trabzonspora i St. Gallena. Za Turke je svoj prvi nastup u početnoj postavi upisao i Mislav Oršić koji se u istoj ulozi u službenim utakmicama posljednji put našao 1. ožujka 2023. kada je u dresu Southamptona započeo susret petog kola FA Kupa protiv Grimsbyja. 31-godišnji napadač teren je napustio u 62. minuti. Kod Švicaraca Jozo Stanić nije ušao u igru.

U mnoštvu preostalih ogleda nije bilo većih iznenađenja. Uzvrati su na rasporedu idućeg tjedna.

Komentari

Povezano