Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Osasuna na krilima Budimira do Europe

Čak šest klubova španjolske La Lige je uoči utakmice imalo šansu za sedmo mjesto koje iduće sezone vodi u playoff Konferencijske lige. Osasuna, Athletic Bilbao, Girona, Rayo Vallecano i Sevilla* su odlučivali o sedmom mjestu. Na kraju ludog posljednjeg kola pobjednik ovog petoboja za sedmo mjesto je Osasuna koja je s dva gola Ante Budimira svladala Gironu i potvrdila sedmo mjesto.

*Sevilla kao osvajač Europske lige već ima osigurano mjesto u Ligi prvaka pa samim time ne utječe na borbu za Europu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mallorca – Rayo Vallecano 2:0

Mallorca je uoči susreta zaostajala tri boda za sedmom pozicijom, no zbog međusobnog susreta Osasune i Girone nisu imali šanse za Europu iduće sezone. Unatoč tome Mallorca je odigrala dobru utakmicu i pobjedom zaključila po njih jako uspješnu sezonu.

Prvi gol na utakmici zabio je Vedat Muriqi u 51. minuti. Kosovar je dobro reagirao na ubačaj Daniela Rodrigueza i zabio svoj 15. gol ove sezone.

Potvrda pobjede došla je nakon kornera u 71. minuti. Lee Kang-in je nabacio, najviši u skoku bio je Jose Copete koji u posljednjem kolu zabija svoj prvi ovosezonski pogodak.

Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao i Mallorca se s rutinskom pobjedom oprostila od svojih navijača.

Osasuna – Girona 2:1

Uoči susreta računica za Osasunu je bila jasna. Pobjeda bi značila povratak u europski nogomet prvi puta nakon 16 godina kada su igrali polufinale Kupa UEFA-e. Girona je pak trebala pobjedu i barem bod Real Madrida kod kuće. Junak susreta bio je Budimir koji je s dva gola vratio europski nogomet u Pamplonu.

Nakon tvrdog prvog dijela uslijedio je blitzkrieg Budimira u drugom. Prvo je u 52. minuti s pet metara zabio nakon povratne lopte Kike Barje, a tri minute kasnije je glavom zakucao loptu u gol za udvostručenje vodstva.

Girona je smanjila vodstvo u 75. minuti kada je Reinier dočekao loptu od Viktora Tsygankova za povratak nade gostima.

Osasuna je uspjela izdržati do kraja i tako vratiti europski nogomet u Pamplonu nakon čak 16 godina. Veliki je to uspjeh za Osasunu kojoj je uoči sezone primarni cilj bio ostanak u ligi.

Real Madrid – Athletic Bilbao 1:1

Ovaj susret je osim važnosti zbog sedmog mjesta za Athletic Bilbao važan po tome što je ovo vrlo vjerojatno posljednja utakmica Karima Benzeme u dresu Kraljevskog kluba.

Najbolju priliku za vodstvo u prvom dijelu propustio je Mikel Vesga. Točnije, njegov udarac s bijele točke obranio je Thibaut Courtois koji je tako sačuvao Real od ranog pada u rezultatski zaostatak.

Gosti ipak uspjevaju doći do vodstva u 49. minuti. Oihan Sancet je dočekao odbijanac u kaznenom prostoru i zabio pogodak koji je u tom trenutku odveo Bilbao na sedmo mjesto.

Real je izjednačio u 72. minuti kada je Benzema svoj oproštaj od Bernabeua uveličao pogotkom. On je mirno realizirao kazneni udarac kojeg je skrivio Yuri Berchiche.

Ostalo je tako do kraja te se Karim Benzema nije uspio pobjedom oprostiti od navijača u Madridu.

Real Sociedad – Sevilla 2:1

S obzirom da je Sevilla velikom pobjedom u srijedu već osigurala Ligu prvaka, ova utakmica nije nosila nikakav rezultatski značaj.

Sociedad je u susret ušao motiviran pobjedom završiti sezonu ispred vlastitih navijača, dok su se igrači Seville činili mamurni od slavlja nakon osvajanja Europske lige. Bolju igru domaćini su naplatili u 28. minuti kada je zabio Brais Mendez.

Real Sociedad svoj drugi pogodak zabija u 73. minuti. U svom prvom dodiru s loptom na utakmici mladi francuski napadač Momo Cho zabija svoj prvi gol u prvenstvu.

Samo četiri minute kasnije Sevilla smanjuje vodstvo. Tanguy Nianzou je glavom spustio loptu za Erika Lamelu koji lijepo pogađa za 2:1.

Rezultat se do kraja nije mijenjao te se Sociedad novom pobjedom dodatno učvrstio na četvrtoj poziciji. Iduće sezone se Sociedad vraća u Ligu prvaka gdje će igrati i Sevilla.

Villareal – Atletico Madrid 2:2

Ova utakmica nije imala preveliki rezultatski značaj, ali je Atletico eventualnim kiksom Reala mogao skočiti na drugo mjesto čime bi barem simbolički dobili nagradu za odličnu drugu polusezonu.

Villareal u vodstvo dolazi u 9. minuti dvanaestim ovosezonskim pogotkom Nicolasa Jacksona. Senegalac je fantastično opalio s ruba kaznenog prostora i neobranjivo pogodio suprotni kut Ive Grbića.

Atletico se u igru vraća devet minuta kasnije. Antoine Griezmann je napravio većinu posla i ostavio povratnu loptu za Ángela Correu koji s desetak metara posprema loptu u mrežu.

U 56. minuti ista kombinacija dovodi Atleticu vodstvo. Ponovno je Griezmann u ulozi asistenta, a Correa je još jednom na pravom mjestu i zabija gol koji stavlja Atletico na drugo mjesto.

15-ak minuta kasnije Witsel dobija izravni crveni karton jer kao posljednji igrač obrane radi prekršaj kako bi zaustavio kontru Villareala.

Villareal je uspio zabiti gol u 93. minuti i time ukrasti Atleticu drugo mjesto. Strijelac je bio Jorge Pascual koji je ušao u 85. minuti prije nego je zabio svoj prvijenac u profesionalnom nogometu. Neće to puno pogoditi Atletico koji je imao fantastičnu 2023. godinu u kojoj su bili najbolja momčad lige.

Komentari

Povezano