Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Otkriveni slučajevi namještanja utakmica u Bjelorusiji, Šahcjoru oduzeta lanjska titula prvaka

Odbor za kontrolu, disciplinu i etičke poslove bjeloruskog nogometa otkrio je i potvrdio kako je Šahcjor iz Salihorska sudjelovao u namještanju utakmica, te potplaćivanju protivničkih momčadi u nogometnom prvenstvu Bjelorusije 2022. Shodno navedenom, klub je kažnjen sa 135 000 €, oduzimanjem 30 bodova u tekućem prvenstvu, te oduzimanjem 20 bodova u sljedećem prvenstvu, 2024. godine. Dodatno i najteže, klubu je oduzeta osvojena titula iz 2022., te je poništen rezultat namještenog susreta odigranog 12. studenog 2022. između Šahcjora i Belšine.

Dodatno, kažnjen su klubovi Energetik-BGU Minsk (drugoplasirani lani) i Belšina Babruisk (12. lani), također financijskom kaznom i oduzimanjem bodova u ovoj i narednoj sezoni, kao i poništavanjem prošlogodišnjeg plasmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, čitav niz igrača, sudaca i klupskih funkcionera dobio je financijske kazne i zabrane obavljanja svojih dužnosti u trajanju od 6 mjeseci, pa sve do 5 godina, ovisno o razini težine prijestupa i sudjelovanja u navedenim nečasnim radnjama.

Utječu promjene u prošlosezonskom plasmanu i na momčadi koje će se pojaviti u UEFA-inim natjecanjima sljedećeg ljeta. Tako će trećeplasirani BATE Barisau nastupiti u kvalifikacijama Lige prvaka, dok će u Konferencijsku ligu ići četvrtoplasirani Dinama Minsk, petoplasirani Islač i osmoplasirani Tarpeda-BelAZ Žodzina. Tomu je tako jer 6. i 7. momčad lige, FK Minsk i Homiel, nemaju licence za Europu. Premda još preostaje sačekati finale Bjeloruskog kupa koje također daje jedno mjesto za Konferencijsku ligu, tamo se sastaju BATE i Žodzina, te će neovisno o pobjedniku BATE u Ligu prvaka, a Žodzina u Konferencijsku ligu.

Komentari

Povezano