Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ova je utakmica prošlog vikenda privukla najveći broj gledatelja na tribine

Vjerojatno biste pomislili da je riječ o nekom od najvećih europskih klubova ili giganata poput Manchester Uniteda, Real Madrida, Barcelone, Bayerna ili slično, no istina je potpuno drukčija – 79.839 gledatelja bilo je na Wembleyu kako bi prisustvovali finalu Papa Johns Trophya između Plymoutha i Boltona.


Papa Johns Trophy inače je sponzorsko ime američkog lanca pizzerija za engleski Football League Trophya/EFL Trophya, natjecanje u kojem sudjeluju svi klubovi iz trećeg i četvrtog ranga engleskog nogometa (League One i League Two), a koje postoji od 1981. godine. Zanimljivo, samo natjecanje je nastalo kao odgovor na nestanak Ango-Scottish kupa, natjecanja u kojem su sudjelovali engleski i škotski niželigaški klubovi tokom ljetnih mjeseci.

Najuspješniji klub u natjecanju je Bristol City koji je slavio u 3 navrata, a tu je i niska klubova koji su trofej osvajali po 2 puta. Među ostalima, listi dvostrukih osvajača jučer se priključio i nekad premierligaški Bolton Wanderers koji je s visokih 4:0 pobijedio suparnike s juga Engleske. Pogotke su postizali Jones, Dempsey, Charles i Kachunga i to do 62. minute, a rezultat je vjerojatno mogao biti i izraženiji u korist pobjednika. Iznenađujuće je što Bolton u prvenstvu za Plymouthom zaostaje 16 bodova 8 kola prije kraja i vjerojatno će ulazak u Championship morati tražiti kroz playoff, dok će Plymouth u veliku borbu za jedno od prva dva mjesta u konkurenciji Sheffield Wednesdaya, Ipswicha i Barnsleya.

Oba kluba imaju pozamašne navijačke baze u skladu s engleskom tradicijom “Support your local football club” pa brojka na Wembleyu i ne čudi toliko, iako ovo nije rekordan broj gledatelja na jednom finalu. 2019. godine u utakmici Portsmoutha i Sunderlanda na tribinama se okupilo čak 85.021 gledatelja. Zanimljiv je trend povećanja gledanosti nogometnih utakmica u Engleskoj koje su ionako rijetko imale problem s praznim tribinama: u posljednjih 30 godina gledanost u Championshipu je porasla za 13%, u League One za 7%, a u League Two za čak 19%. Sam Football Trophy, kao vjerojatno najmanje spektakularno nogometno natjecanje na Otoku, ove je sezone privuklo više od 300.000 gledatelja.




Komentari