Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Ovaj nizozemski klub zaradio je više od prodaje pive nego od prodaje igrača

Financijski izvještaji nogometnih klubova ponekad su pravo blago po pitanju uvida u strukture ostvarivanja prihoda i rashoda, a dok je 99% njih uglavnom svedeno na to da se većina prihoda ostvaruje od prodaje igrača, sponzorstava, TV prava ili od marketinga u vidu prodaje klupskih artikala, ponekad nas pojedini izvještaji i iznenade.

Upravo to se dogodilo u nizozemskoj Eredivisie, s klubom osnovanim 1. srpnja 1965. godine, koji je 2010. godine pod ravnanjem engleskog trenera Stevea McCLarena osvojio ligu, a 2011. nizozemski Kup i Superkup, što su bili i najveći klupski uspjesi u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twente je 2014. godine upao u financijske probleme zbog čega je morao i otpuštati veliki broj zaposlenika, pa posljedično i zbog loših rezultata ispao iz lige 2018. nakon 34 godine. To je bio okidač za napraviti potpuni reset po pitanju financiranja kluba i okrenuti se održivim izvorima financiranja i velikoj i vjernoj navijačkoj bazi, koja nije razočarala.

Klub koji je prije 6 godina bio na rubu bankrota, sezonu 2022./2023. je završio s net profitom od 5 miljuna €, povećavši prihode s 12,7 miljuna € na 39,6 miljuna €, dobivši 40 bodova tj. maksimalni mogući rejting financijskog ocjenjivanja KNVB-a, krovne organizacije nizozemskog nogometa.

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči jest da je jedini izlazni transfer s odštetom bio onaj Jaydena Oosterwoldea za 3,30 miljuna € u Parmu, tako da je klub više zaradio od prodaje hrane i pića, nego li od prodaje igrača – čak 6 miljuna €.

Od tih 6 miljuna €, najveći dio otpada na prodaju pive za vrijeme utakmica. Kad znate da je sponzorsko ime stadiona izgrađenog 1997. godine De Grolsch Veste, nazvanog po jednoj od najvećih nizozemskih pivovari i da klub često ističe svoje navijače poput ovog mladića koji je na tribine nosio 48 piva za svoje prijatelje, onda cijela priča dobija dodatan smisao.

Twenteu i u prvenstvu ide solidno, jer nalaze se na 4. mjestu ljestvice s 12 bodova zaostatka iza stopostotnog PSV-a, a igračima očito godi podrška raspjevanih i dobro okrijepljenih domaćih tribina jer u dosadašnjih su 7 utakmica upisali 5 pobjeda te tek jedan remi i poraz.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano