Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ovo je najskuplja sportska ekipa u povijesti

Daniel Snyder, vlasnik Washington Commandersa, konačno napušta National Football League nakon prodaje svoje franšize Joshu Harrisu za rekordnih 6,05 milijardi dolara. Odlazak s NFL pozornice nije iznenađujuć upravo zbog aktualne optužnice koja je podignuta protiv Snydera i glasina iz tabora NFL vlasnika koji su sve više promišljali o ideji njegovog prisilnog izbacivanja iz lige.

Osim optužnice koja ga tereti za povrede radničkih prava i financijskih malverzacija, Snyder usto nije bio omiljen među navijačima svoje ekipe, ponajprije zbog lošeg vođenja franšize i manjka ulaganja. Stadion FedEx na kojem nastupa vošingtonska momčad u turobnom je stanju i za očekivati je da će novi vlasnik uskoro morati započeti pregovore s predstavništvima okolnih distrikta za kupovinu zemljišta i potencijalno sufinanciranje projekta gradnje nove arene iz javnog proračuna. Otkako je kupio tadašnje Washington Redskinse 1999. godine za 800 milijuna dolara (u tom trenutku također najskuplja sportska transakcija ikada), Synder sa sobom nije donio ni značajnije sportske uspjehe. U navedenom je razdoblju Washington upisao tek 164 pobjede, 220 poraza i dva remija, uz dvije pobjede u doigravanju i šest gubitaka. Da ni igrači ne vole igrati za Snydera, potvrđeno je u nedavnoj anketi sindikata NFL igrača koji su timske objekte ocijenili kao najgorima, kao i općeniti smještaj nogometaša i njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako najistaknutiji dio Snyderove vladavine je preimenovanje franšize, konkretno imena “Redskins” u “Commanders”. Iako uistinu nije bilo realno za očekivati da će momčad zadržati ime u jeku općeg vala izbacivanja bilo kakvih “rasističkih” konotacija poslije početka masovnih protesta pod geslom “Black Lives Matter”, to nije spriječilo navijače da svejedno budu nezadovoljni promjenom. Stari naziv, inače, vuče korijene iz imena indijanskih plemena koja su bili domorodci na sjevernoameričkom tlu. Koliko su slabo prihvaćena nova obilježja, dovoljno govori činjenica da vjerojatno većina navijača zaziva ponovni “rebranding” franšize, svega godinu dana od posljednjeg.

Očito je da je pred novim vlasnikom Joshom Harrisom težak i mukotrpan posao. On je franšizu navodno kupio uz Mitcha Ralesa i Magica Johnsona koji bi trebao biti manjinski vlasnik. Harris u svom sportskom portfelju već ima NBA i NHL franšize, Philadelphia Sixerse, odnosno New Jersey Devilse. Isto tako, bio je povezivan s europskom nogometnom momčadi Liverpool čiji je vlasnik FSG grupacija u posljednjih nekoliko mjeseci istraživala mogućnost prodaje.

“Želim izraziti koliko sam samo uzbuđen prilikom biti razmatran od strane NFL-a kao budući vlasnik Washington Commandersa i koliko sam predan stvaranju franšize koja se može boriti za titule”, objasnio je Harris.

Za napomenuti je da prodaja i dalje nije službena niti odobrena od preostalog dijela NFL vlasnika, no pretpostavka je da će se cijeli proces zaključiti kroz sljedećih mjesec dana. Ovo je, između ostalog, najskuplja prodaja jednog sportskog entiteta u povijesti. Dosadašnji je rekord držao Chelsea koji je Amerikanac Todd Boehly kupio za nešto više od pet milijardi dolara.

Kao posljednja momčad istočne divizije NFC-a s omjerom 8-8-1 iz prethodne sezone, Commandersi će imati jedan od težih rasporeda u nadolazećoj godini – utakmice protiv izvandivizijskih rivala poput Buffalo Billsa, Miami Dolphinsa, NY Jetsa, Philadelphia Eaglesa i San Francisco 49ersa. Na poziciji quarterbacka priliku bi trebao dobiti mladi Sam Howell koji je u lanjskoj rookie sezoni imao nekoliko zanimljivih bljeskova i sjajnih bacanja. Howell je godinu dana prije svog drafta bio projiciran kao prvi pick, ali je na kraju čudnim spletom okolnosti pao sve do pete runde (144. izbor). Trenutni glavni trener momčadi je 61-godišnji Ron Rivera.

Komentari

Povezano