Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Palestina ispisala povijest i prošla grupnu fazu

Zanimljivostima nikad kraja u trećoj fazi Azijskog kupa, a nakon što smo ranije danas saznali poredak u grupi B, na red nam je došla i skupina C, gdje su svoje susrete odigrali Hong Kong, Palestina, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Krenimo od događaja u Dohi gdje su za prolazak igrali Hong Kong koji je pobjedom mogao skočiti na treće mjesto, i Palestina kojoj bi samo ludi razvoj događaja donio skok na drugo mjesto. Baš je takav scenarij bio na snazi do same završnice utakmica, no Palestinci su umnogome sami zaslužni za isti, jer protiv Zmajeva su odigrali izvrsnu utakmicu te već u 12. minuti stigli do prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fantastičan ubačaj kapetana Musaba Al-Battata s desne strane pronašao je glavu Obaya Dabbagha koji loptu skreće u gol za 1:0. Nisu Palestinci spustili nogu s gasa, no sljedeći je pogodak pao tek u drugom poluvremenu. Igrala se 48. minuta kada su ponovili recept za prvi gol. Opet je Al-Battat ubacio s desne strane, a glavom je ovaj put gađao Shebab Qunbar zabivši svoj prvi gol za Lavove Kanaana u tek trećem nastupu.

Sve je bilo gotovo nakon točno sat vremena igre, a tada Dabbagh postiže svoj drugi pogodak utakmice, pospremivši iz blizine loptu koja se prethodno odbila od prečke. Uslijedilo je po završnom zvižduku veliko slavlje Palestinaca, jer Ujedinjeni Arapski Emirati gubili su od Irana 0:2. Time su obje momčadi bile na istom broju bodova, a kako su međusobno remizirale, odlučivala je gol razlika. U tom je trenutku Palestina imala 5:5, a UAE 4:4, te su Palestinci tada bili drugoplasirani!

Koristili smo gore kondicionale, jer je druga utakmica imala svoje završne drame. Iran je tako u prvom poluvremenu bio izrazito dominantan protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, te su u 26. minuti oplodili tu dominaciju pogotkom. Bila je to akcija udarnog navalnog dueta Iranaca, a Sardar Azmoun lijepo je proigrao Mehdija Taremija kojem je preostao lakši dio posla za 1:0.

Zabili su Melli još jedan pogodak do kraja poluvremena, no Aliju Gholizadehu je uskraćeno zadovoljstvo zabijanja gola nakon VAR provjere i ustanovljenog zaleđa. Spomenimo i kako je u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena zbog ozljede teren napustio Dinamov Sadegh Moharrami.

U drugoj polovici utakmice primat su pomalo počeli preuzimati Sinovi Zayeda, a priliku za izjednačenje imali su u 64. minuti kada su izborili kazneni udarac. Ipak, Alireza Beiranvand na iranskim vratima pročitao je namjeru Yahye Al Ghassanija i obranio penal! Samo minutu kasnije uslijedila je ista koprodukcija kao i za prvi gol. Azmoun je ukradenu loptu dodao Taremiju koji snažnim udarcem para krov mreže Emiraćana za 2:0.

Pisali smo gore kako je u tom trenutku izgledala situacija na ljestvici, a da izbjegnu treće mjesto skupine pobrinuo se, do tada, tragičar Al Ghassani koji u trećoj minuti sudačke nadoknade zabija za 2:1 i povratak UAE-a na drugo mjesto ljestvice!

Nisu na koncu tugovali ni jedni ni drugi, jer Emiraćani su knock-out fazu natjecanja izborili kao drugoplasirana momčad svoje skupine, dok su isto izborili i Palestinci, koji će sigurno biti među četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Usprkos teškoj ratnoj situaciji u svojoj domovini, reprezentacija Palestine je po prvi puta u svojoj povijesti, u trećem pojavljivanju na Azijskom kupu, izborila plasman u eliminacijsku rundu!

Hong Kong je pak u prvom nastupu na turniru još od 1968. s tri poraza odigrao turnir za zaborav, istaknuvši se tek pogotkom za 1:1 u prvom susretu protiv UAE-a. Spomenimo i kako je razvoj događaja u ovoj skupini daljnji plasman osigurao i Siriji, trećeplasiranoj momčadi grupe B, dok je natjecanje sada i definitivno završila Kina, trećeplasirana ekipa grupe A.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano