Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Palma Čargo bez četvrtfinala, braća Fantela sutra u plovu za odličja

Prva hrvatska windsurferica Palma Čargo nije izborila četvrtfinale na Olimpijskim igrama. U prvom plovu dana, 12. ukupno, diskvalificirana je iz utrke zbog preranog starta i automatski joj je dodijeljeno maksimalnih 25 bodova. Isti broj bodova ostvarila je i u 13. plovu kada nije uspjela dovršiti utrku. U nastavku dana i iščekivanju povoljnih uvjeta, 24-godišnja Splićanka uspjela je uhvatiti pravi ritam pa je tako u 14. plovu pobijedila u posljednjoj regati prvog dijela natjecanja.

Nažalost, današnja prva dva loša plova smjestila su Čargo na 12. mjesto sa 121 negativnim bodom, 11 više od desetoplasirane Kineskinje Yan Zheng. Iako je predviđeno 20 plovova, održalo se njih 14. Uvjerljivo prva završila je Britanka Emma Wilson (8), druga Izraelka Sharon Kantor (49), a treća Talijanka Marta Maggetti (70). Prva jedriličarka ide izravno u finale, druga i treća u polufinale, a one od četvrtog do desetog mjesta u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski jedriličar Filip Jurišić debitirao je na Olimpijskim igrama u klasi ILCA 7. Svoj prvi nastup na Igrama dočekao je usprkos nepovoljnom vremenu u Marseillu radi kojeg je start pomaknut na kasniji termin. U prvom plovu u cilj je ušao 13., a u jednom trenutku držao je i treću poziciju. Drugi plov je, međutim, odradio još bolje i zauzeo četvrto mjesto.

U konkurenciji 43 jedriličara, 31-godišnji Jurišić trenutno drži četvrtu poziciju u ukupnom poretku. Poslije prvog dana vodi Peruanac Stefano Peschiera, drugi je branitelj zlata iz Tokija Australac Matt Wearn, a treći Portugalac Eduardo Marques.

Prvi hrvatski Olimpijac s Hvara aktualni je europski viceprvak iza Tončija Stipanovića, a velika borba vodila se i u njihovom nadmetanju za odlazak na Igre koje je u konačnici izborio Hvaranin. Nastavak plovidbe očekuje se sutra kada su zakazani treći i četvrti plov.

Još jedna hrvatska predstavnica u jedrenju Elena Vorobjeva krenula je danas s natjecanjem na Igrama u disciplini ILCA 6. U prvom plovu odlično je odradila svoj posao i zauzela visoko 5. mjesto od 43 jedriličarki, dok je drugi plov zbog loših vremenskih uvjeta odgođen.

Rođena Moskovljanka već godinama ima hrvatsko državljanstvo, a nakon debija u Tokiju, ovo joj je drugi nastup pod našom zastavom na Olimpijskim igrama. U Londonu 2012. jedrila je za Rusiju. Sutra je također u akciji kada je očekuju drugi, treći i četvrti plov.

Nakon što je sudački odbor prekinuo oba pokušaja održavanja završnog plova, i to usred plovidbe, hrvatska braća Šime i Mihovil Fantela doznali su kako je novi termin prebačen na sutrašnji dan.

U medal race discipline 49-er ušlo je deset najboljih posada iz osnovnog dijela regate, a zadarski je dvojac završio šesti u poretku. Prvo mjesto pripalo je Španjolcima Diegu Botinu i Florianu Tritellu (68), drugo Ircima Robertu Dixonu i Seanu Waddiloveu (73), a treće Novozelanđanima Isaacu McHardieu i Williamu McKenzieu (76).

U borbi za odličja bodovi se udvostručuju, a naši predstavnici ovise i o rezultatima drugih jedriličara ukoliko žele do medalje. Stariji brat Šime već ima medalju s OI, i to onu zlatnog sjaja koju je s Igorom Marenićem osvojio u Riju 2016. u klasi 470. U zajedničkim nastupima, Fantele su stigle do naslova svjetskih prvaka 2018. godine, dok su se 2022. okitile broncom.

Komentari

Povezano