Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Palmeirasu naslov, Santos po prvi put ispao u drugu ligu

Zadnje kolo brazilske Sérije A samo nam je potvrdilo ono najbitnije – 1:1 remijem na gostovanju kod Cruzeira Palmeiras je i matematički potvrdio osvajanje nove titule prvaka. Verdão je tako dignuo čak 12. titulu prvaka najveće države južnoameričkog kontinenta, te sada ima četiri više od prvog sljedećeg pratitelja Santosa.

Ipak, klubu iz São Paula na koncu nije trebao ni taj jedan bod, jer Atlético Mineiro i Flamengo koji su prije zadnjeg kola zauzimali drugo i treće mjesto oboje su poraženi. Iskoristio je to Grêmio koji je u zanimljivoj utakmici s 2:3 pobijedio kontinentalnog prvaka Fluminense, a kao oproštaj od kluba dva je pogotka zabila njihova najveća zvijezda Luis Suárez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flamengo je poražen s 1:0 na gostovanju kod São Paula kojem ova utakmica nije ništa značila, dok je Atlético Mineiro stradao s visokih 4:1 na gostovanju kod Bahije kojoj je itekako značilo! Naime, pravu smo dramu gledali u borbi za opstanak gdje su tri kluba pokušavala izbjeći jedno mjesto koje vodi u Sériju B. Santos je bio u pole-positionu s 43 boda, Vasco je imao 42, a Bahia 41.

Kako smo spomenuli gore, Bahia je na papiru imala i najteži posao, dok su Santos i Vasco igrali protiv momčadi kojima pozicija na ljestvici nije mijenjala ništa. Bila je to Santosu očito otegotna okolnost, jer uz slavlje Bahije i Vasco je upisao 2:1 pobjedu nad Bragantinom, dok je Santos na domaćem terenu poražen 1:2 od desetoplasirane Fortaleze. Bahia i Vasco tako su se uspjeli spasiti, dok isto nije vrijedilo za Santos.

Znači i to da će klub koji je iznjedrio Peléa, Neymara i mnoge druge velikane brazilskog nogometa, po prvi puta u 111-godišnjoj povijesti (ali i 64-godišnjoj povijesti Sérije A) zaigrati u drugom rangu brazilskog nogometa. Flamengo i São Paulo sada ostaju jedini klubovi koji nikada nisu igrali van najvišeg razreda Brazila, dok će Grêmio od 2024. postati usamljeni rekorder po broju odigranih sezona u Sériji A – njih 64.

Dotaknimo se na koncu i dalje neprežaljenog Botafoga koji je prikladno zaključio polusezonu koja je po nekim medijima i službeno najveći choke u povijesti prvoligaškog nogometa. Ispustila je Estrela Solitária tako 13 bodova prednost s polovice sezone, a u zadnjem su kolu i poraženi 3:1 od Internacionala, te su sezonu zaključili na tek petom mjestu. Promaklo im je tako četvrto mjesto koje vodi direktno u grupnu fazu Cope Libertadores sljedeće sezone, pa će morati igrati kvalifikacije da bi do iste stigli.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano