Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Panathinaikos se poslije 13 godina vratio u finale Eurolige

Košarkaška Euroliga je stigla do Final Foura koji se ove godine održava u Berlinu, a večeras su na rasporedu bile dvije polufinalne utakmice. Prva je bila ona između Panathinaikosa i Fenerbahcea koja je kasnila gotovo punih pola sata zbog navijačkog incidenta koji joj je prethodio.

Košarkaši Panathinaikosa su mnogo bolje otvorili susret pa su poslije samo četiri minute i 10 sekundi igre vodili s 12:0 nakon zakucavanja Dinosa Mitogloua za eksploziju oduševljenja navijača grčke momčadi koji su se okupili u velikom broju te su napravili fenomenalnu atmosferu. Trener Fenerbahcea Šarunas Jasikevičius je odmah odlučio pozvati minutu odmora, a njegovi puleni prvi koš postižu nakon pet minuta i 13 sekundi igre kada je odličnim potezom Nigel Hayes-Davis položio uz iznuđen prekršaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grci su uspješno održavali prednost pa su na predah poslije prve dionice otišli s vodstvom od 22:13. Treba istaknuti kako se svaki od sedam igrača Panthinaikosa koji je igrao prvu četvrtinu i upisao u strijelce stoga je najefikasniji bio Jerian Grant s pet poena.

Prvi dio druge četvrtine je protekao tako što bi se košarkaši Fenerbahcea približili na dva posjeda zaostatka na što bi im suparnici odgovorili odvojivši se na +8 ili +9. Ipak, u završne tri minute je fenomenalan bio Hayes-Davis koji je u tom razdoblju ubacio osam poena uključujući i tricu za prilazak na samo 38:36 što je u konačnici bio rezultat s kojim se otišlo na odmor. Upravo je on predvodio sve strijelce s 12 poena, dok je za Panathinaikos najbolji strijelac bio Kendrick Nunn koji je ubacio osam poena uz pet skokova.

U trećoj četvrtini su košarkaši Fenera došli i do minimalnog zaostatka od “pola koša” (51:50), međutim u posljednje tri minute i 40 sekundi ostaju bez poena, a Panathinaikos tricom Panagiotisa Kalaitzakisa u padu u završnih 10 minuta ulaze s vodstvom od 56:50. Prednost je narasla na +10 poslije samo jedne minute igre u četvrtoj četvrtini nakon što je najprije Mathias Lessort zakucao poslije ukradene lopte u prvom napadu, a onda je Kalaitzakis pospremio dva slobodna bacanja.

Pokrenulo je to seriju od 14-5 grčke momčadi nakon koje su došli do ogromnih +15 dvije minute prije kraja i više nije bilo povratka za Turke. Izabranici Ergina Atamana su u konačnici slavili sa 73:57 za prvo finale Eurolige poslije 2011. godine kada su i po posljednji put podigli pehar namijenjen europskom prvaku. Tada su u finalu slavili protiv Maccabija sa 78:70 na krilima Mikea Batistea koji je ubacio 18 poena te Dimitrisa Diamantidisa koji je ubacio 16 uz devet asistencija za status MVP-a.

Do večerašnjeg slavlja su ih predvodili Mathias Lessort sa 17 poena i 10 skokova, Kendrick Nunn s 14 poena te Jerian Grant s 13. Kod poraženih je Nigel Hayes-Davis ubacio 14 poena, dok su po 10 dodali Marko Gudurić i Nathan Sestina.

Komentari

Povezano