Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Paško Božić brončani na Svjetskom prvenstvu u taekwondou

Posljednjeg dana natjecanja na Svjetskom prvenstvu u taekwondou koje se ovog tjedna održavalo u Bakuu, Hrvatska je osvojila svoju čak šestu medalju. U teškoj kategoriji se broncom okitio Splićanin Paško Božić.

Božić je u prvom kolu kategorije preko 87 kilograma bio slobodan, dok je u drugom dobio dvije tijesne runde (4:0, 5:2) protiv Moldavca Dragosa Marinescua. U osmini finala je na sličan način, s dvije osvojene ravnopravne runde (13:12, 2:1), porazio Južnokorejca Yoon-min Baea koji je prethodno svladao Ivana Garciju, viceprvaka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtfinalu se član Taekwondo kluba Marjan borio protiv Britanca Cadena Cunninghama, a izjednačenu prvu rundu je dobio s 4:2 udarcem nogom u oklop pred sami kraj runde. Druga runda je bila još napetija. S Božićevim vodstvom od 5:3 se ušlo u posljednjih 6 sekundi, ali ga je onda Cunningham pogodio nogom u glavu i poveo sa 6:5. Ipak tu nije bio kraj uzbuđenjima jer Božić osvaja sljedeći bod udarcem šakom u oklop te je pritom poslao Britanca izvan prostora predviđenog za borbu za što je ovaj kažnjen još jednom opomenom te je hrvatski predstavnik tako dobio rundu sa 7:6.

Pobjedom od 2-0 u rundama, Božić je osigurao svoju prvu medalju u karijeri sa Svjetskih prvenstava, a u polufinalu ga je očekivao sraz sa Cheickom Sallah Cisseom, olimpijskim pobjednikom iz Rio De Janeira 2016. godine. Cisse je vrlo rano došao do prednosti od 4:0 koju je uspješno održavao do kraja te je prvu rundu dobio sa 8:6.

Bjelokošćanin je u drugoj rundi bio još uvjerljiviji te ju je dobio s 5:1 čime je izborio plasman u finale protiv branitelja naslova Carlosa Sansoresa. Božić tako Baku napušta s najvećim uspjehom u mladoj karijeri i brončanom medaljom, a time je ujedno kompletirao najbolji nastup hrvatske taekwondo reprezentacije u povijesti Svjetskih prvenstava koja se u domovinu vraća s dva zlata, jednim srebrom i tri bronce.

Više medalja od Hrvatske su osvojili samo natjecatelji koji nastupaju pod neutralnom zastavom (7), a naši reprezentativci su došli do brojke od ukupno 32 medalje sa Svjetskih prvenstava u taekwondou te je tako ”Lijepa naša” trenutno 11. najuspješnija zemlja natjecanja.

Danas je nastupila i Nika Karabatić u kategoriji do 53 kilograma. Ona je u prvom kolu s uvjerljivih 2-0 (15:3, 15:3) svladala Australku Molly Park, dok je u drugom kolu kolu protiv Tunižanke Chaime Toumi ipak imala teži zadatak. Nakon što je prvu rundu dobila sa 6:0, a drugu izgubila s 9:6, Nika je u odlučujućoj rundi bila bolja sa 7:5. Uslijedio je dvoboj osmine finala protiv Meksikanke Guadalupe Villegas Machorro koju je dobila s 2-0 u rundama (10:9, 14:10).

U četvrtfinalnom dvoboju u kojem je pobjeda jamčila medalju, Karabatić se borila protiv Iranke Nahid Kiyanichandeh. U uzbudljivoj prvoj rundi punoj preokreta i poena, Nika je u posljednjih 5 sekundi ušla s vodstvom od 13:8, ali Iranka senzacionalno preokreće i slavi s 14:13. Kiyanichandeh je drugu rundu ipak uvjerljivo dobila sa 16:3 te je tako osigurala polufinale i medalju za sebe i svoju zemlju.

Komentari

Povezano