Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Petra Martić ispustila pobjedu i zaključila najgori Grand Slam nastup hrvatskih tenisača od samostalnosti

Nakon što je hrvatski tenis u prvom kolu Australian Opena već ostao bez četiri predstavnika u obje pojedinačne konkurencije, danas je na teren izašla Petra Martić. Ona je preko puta mreže za protivnicu imala još jednu Hrvaticu koja nastupa za Australiju, Ajlu Tomljanović te je nakon gotovo tri sata tenisa poražena sa 6:7 6:4 4:6.

Prva je do break lopte na meču došla Tomljanović koja je kod 3:3 izborila dvije te je odmah prvu iskoristila za oduzimanje servisa. Ipak, kod servisa za set pri vodstvu od 5:4 gledamo gem dug osam i pol minuta u kojem Martić spašava dvije break prilike te na kraju iskorištava treću break loptu za 5:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je uslijedio najdulji gem seta koji je trajao preko 16 minuta, a tijekom njega je Petra propustila kapitalizirati čak sedam gem lopti, dok je spasila tri break lopte, no kod četvrte je napravila još jednu neprisiljenu pogrešku i predstavnica Australije je ponovno došla do servisa za set. Nije taj izgubljeni servis gem pokolebao Petru pa radi novi “re-break” za 6:6 i tiebreak.

“Trinaestu igru” je sa 7:3 dobila Ajla Tomljanović te je tako nakon 73 minute tenisa povela s 1-0 u setovima. Martić je set okončala s tek 55% ubačenih prvih servisa naspram 71% Tomljanović, a iako je imala šest winnera više (18-12), također je i činila više neprisiljenih pogrešaka (26-18).

Martić je drugi set otvorila s dva uzastopna breaka za vodstvo od 3:0, a na kraju je, iako je izgubila dva servis gema, osvojila taj set sa 6:4 za izjednačenje na 1-1 u setovima. Tijekom drugog seta je Ajlin postotak prvog servisa značajno pao (57%), a samim time i postotak osvojenih poena nakon ubačenog prvog servisa (sa 75% na 59%) što se i odrazilo u tri izgubljena servis gema.

Odlučujući set Martić otvara breakom, međutim Tomljanović ima dvije break lopte za ekspresno izjednačenje, ali Dućanka s dva as servisa, jednim servis winnerom i jednom neprisiljenom pogreškom Ajle dolazi do vodstva od 2:0. Petra je kod 3:1 izborila tri vezane break lopte te je baš tu treću iskoristila nakon dvostruke pogreške Tomljanović za 4:1.

Ako je netko mislio da je tu kraj drami i da će Petra treći set osvojiti bez poteškoća – grdno se prevario. Naime, Tomljanović zaostatak od 4:1 ubrzo pretvara u vodstvo od 5:4 i Martić se odjednom nalazi u poziciji da mora servirati za ostanak u meču. Nažalost, u tome nije uspjela i Tomljanović iskorištava prvu meč loptu za plasman u drugo kolo Australian Opena.

Porazom Petre Martić je zaključen najgori nastup hrvatskih predstavnika na jednom Grand Slamu od samostalnosti. Naime, ovo je prvi Grand Slam nakon Australian Opena 1999. godine na kojem Hrvatska nema niti jednog predstavnika niti predstavnicu u drugom kolu. Ipak, tada su hrvatski tenis predstavljale samo dvije tenisačice, Silvija Talaja i Mirjana Lučić, dok su ove godine u glavnom ždrijebu bila tri muškarca i dvije žene stoga je neuspjeh tim veći.

Ajla će u drugom kolu igrati protiv 11. nositeljice Jelene Ostapenko.

Komentari

Povezano