Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ples nogometnih milijardi

Svaki tjedan, CIES jedan.

Vrijedni statističari iz Međunarodnog centra za sportske studije u švicarskom Neuchâtelu donose nam pregled 100 najboljih klubova na svijetu prema procijenjenoj vrijednosti prava na transfere igrača koji im pripadaju. Istraživanje uključuje sve igrače koji se trenutno nalaze u pojedinoj momčadi, ali i igrače koji su na posudbi u drugim klubovima te one koji su prethodno već prodani uz zadržavanje prava na postotak budućeg transfera. Podsjećamo da se ne radi o Transfermarkt vrijednostima igrača, već o vrijednostima sukladno CIESovom statističkom modelu koji je razvijen u suradnji sa Wyscout za više od 30 tisuća igrača u 75 svjetskih liga. Omjeri vrijednosti između igrača su slični kod oba ”procjenitelja”, ali su sami iznosi nešto drugačiji.

Ljestvicu predvodi Manchester City koji polaže prava na transfere (ili dio transfera) 46 igrača ukupne procijenjene vrijednosti 1,462 milijardi €. Najvrjedniji igrači u sastavu su svakako Erling Haaland, Phil Foden i Kevin De Bruyne, a od igrača na posudbi najveću procijenjenu vrijednost imaju João Cancelo (iako je jasno da on nije baš na ”kaljenju” u Bayernu) te dva igrača koja trenutno igraju u Gironi. Jedan je Yangel Herrera, 25-godišnji centralni veznjak i reprezentativac Venezuele koji je došao u Manchester City još prije 5 godina, ali nikada nije upisao službeni nastup za ‘građane’ te mu ugovor ističe na kraju sljedeće sezone. Drugi je Yan Couto, 20-godišnji brazilski desni bek pristigao 2020. godine iz Coritibe. Ni on do sada nije nastupio za City, ali je barem u kolovozu 2021. sjedio na klupi na utakmici Community Shielda (‘superkup’) u porazu od Leicestera rezultatom 1:0.

Na drugom mjestu se nalazi Barcelona koja polaže prava na transfere (ili dio transfera) 40 igrača ukupne procijenjene vrijednosti 1,364 milijardi €. Najvrjedniji igrači u sastavu su mladići i osvajači zadnje dvije Golden Boy nagrade – Pedri i Gavi. Od igrača na posudbi najveću procijenjenu vrijednost imaju Antoine Griezmann (slična situacija u Atleticu kao sa Cancelom u Bayernu) i Sergiño Dest, 22-godišnji desni bek reprezentacije SAD-a rođen u Nizozemskoj i trenutno igra na posudbi u Milanu koji ima opciju da ga na ljeto otkupi od Barcelone. Ove sezone je skupio samo 8 nastupa u Serie A na što su svakako utjecale i ozljede zbog kojih nije bio na dispoziciji za 10 utakmica ove sezone. Međutim, navijači Milana nisu oduševljeni njegovim izvedbama, a posebno ističu penal koji je skrivio protiv Napolija niti 5 minuta nakon ulaska u igru, a od kada je Milan prešao na igru s trojicom u obrani nije dobio niti minutu tako da se ne očekuje da Milan iskoristi pravo otkupa.

Treći klub na ljestvici je Real Madrid koji polaže prava na transfere (ili dio transfera) 46 igrača ukupne procijenjene vrijednosti 1,127 milijardi €. Najvrjedniji igrači u sastavu su Vinicius Junior i Federico Valverde, a od igrača na posudbi najveću procijenjenu vrijednost imaju 23-godišnji španjolski ofenzivac Brahim Díaz i 20-godišnji brazilski veznjak Reinier koji je na posudbi u Gironi. Díaz je već 3 sezone na posudbi u Milanu uz zanimljivu transfer priču. Nakon prve posudbe od godine dana, Real i Milan su sklopili dogovor za još jednu posudbu od dvije sezone uz opciju da ga Milan otkupi za 24 milijuna €. Međutim, Real istovremeno ima ‘buy back’ klauzulu od 27 milijuna €. Drugim riječima, ako Milan aktivira opciju kupnje, Real može Díaza vratiti u klub za ekstra 3 milijuna €. Milan želi ostaviti Španjolca u klubu te on navodno isto želi ostati, ali puno toga će se pitati i Real na ljeto.

Na četvrtom mjestu nalazi se vodeća momčad Premier lige Arsenal koji polaže prava na transfere (ili dio transfera) 47 igrača ukupne procijenjene vrijednosti 1,048 milijardi €. Najvrjedniji igrači u sastavu su Bukayo Saka, Gabriel Jesus i Martin Ødegaard. Od igrača na posudbi najveću procijenjenu vrijednost ima Nicolas Pépé kojeg je Arsenal platio velikih i za klub rekordnih 80 milijuna € kada ga je 2019. godine doveo iz Lillea. Nije se taj novac ‘topnicima’ isplatio te su ga ovu sezonu poslali na posudbu u Nicu, a budući da mu ugovor s Arsenalom ističe sljedeće godine, vjerojatno smo već odgledali njegove posljednje londonske minute. U Francuskoj igra u dobroj formi pa se Arsenal nada njegove igre dobro unovčiti i vratiti barem dio ogromne odštete koju su za njega isplatili.

Top 5 klubova zatvara Chelsea koji je ujedno i zadnji klub na listi koji polaže prava na transfere (ili dio transfera) igrača ukupne vrijednosti iznad milijardu €. Konkretno, ukupna vrijednost 51 igrača iznosi 1,009 milijardi €. Najvrjedniji igrači u momčadi su Mason Mount, Raheem Sterling, Kai Havertz i Reece James, a od igrača na posudbi se ističu (naravno) Romelu Lukaku na 7,8 milijuna € plaćenoj posudbi u Interu te Callum Hudson-Odoi koji u Bayer Leverkusenu igra toplo-hladnu sezonu i nije upisao ni minutu u zadnje 3 utakmice ‘apotekara’. Istaknimo još i igrača koji (za autora ovog teksta) ima jedno od najboljih imena u nogometu – Malo Gusto. 19-godišnji U-21 francuski reprezentativac je kupljen ove zime od Lyona za 30 milijuna €, ali je ostavljen na posudbi do kraja sezone gdje igra sjajno na poziciji desnog bočnog i deveti je najbolje ocijenjeni branič lige prema Sofascore ratingu.

Za kraj istaknimo da se na popisu 100 najboljih nalazi i Dinamo kao jedini klub iz Hrvatske, a smjestio se na 86. mjesto. Koliko je to dobar plasman nam najbolje otkriva činjenica da sa na listi top 100 nalaze klubovi iz samo 13 europskih zemalja. Dinamo polaže prava na transfere (ili dio transfera) 39 igrača ukupne vrijednosti od 121 milijun €. Najvrjedniji igrači u sastavu su Josip Šutalo, Dominik Livaković i Luka Ivanušec, a od igrača na posudbi to su Sandro Kulenović u Lokomotivi te Antonio Marin u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentari

Povezano