Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Pogoci Tudora i Tolića, asistencija Barišića u bogatoj večeri kvalifikacija za Ligu prvaka

Osim prve ovotjedne utakmice Dinama i AEK-a, večeras su se u kvalifikacijama za Ligu prvaka igrali uzvratni dvoboji klubova koji će kompletirati popis playoffa, na rasporedu 22./23. te 29. i 30. kolovoza.

Uzvratni dvoboj Aris Limassola i poljskog Rakówa naših Frana Tudora i Zorana Arsenića, nakon 2:1 za Poljake u prvom susretu, završio je pobjedom gostiju i u uzvratnom susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučujući pogodak zabio je Fran Tudor, krasnim udarcem iz slobodnjaka s 20 metara koji je prošao kroz živi zid Ciprana i osigurao Rakowu prolazak u playoff.

Maccabi Haifa je na domaćem terenu nakon pobjede 2:1 u Bratislavi kod Slovana našeg Marka Tolića, s 3:1 pobijedio u Izraelu. Sve je bilo riješeno već u prvom poluvremenu kad su vodili 2:0, da bi pogodak nade za goste zabio baš Marko Tolić u 85. minuti nakon solo prodora. Konačnih 3:1 postavio je Dean David u 93. minuti, pa izraelski prvak ide dalje u playoff.

Najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela kvalifikacija za Ligu prvaka, Klaksvík s Farskih otoka nakon pobjede 2:1 u prvom susretu iza kojeg je uslijedio vikend ligaški poraz, prvi ove sezone, stigao je na uzvrat preko Sjevernog Atlantika, kod norveškog Moldea. Tražili su momci s Farskih otoka priliku za povijest, kako bi postali prva ekipa s tog područja koja je zaigrala grupnu fazu nekih europskih natjecanja.

Ipak, Molde je već u 16. minuti anulirao prednost iz prvog susreta preko Kristiana Eriksena, da bi utakmica otišla u produžetke u kojima je Martin Linnes zgoditkom u 111. minuti osigurao 2:0 i prolazak dalje. KÍ-ju sad ostaje nada da mogu osigurati nastavak natjecanja prolaskom u playoffu za Europa ligu.

Praška Sparta i danski København nakon 0:0 u prvom susretu, u uzvratnom susretu u Pragu gledali smo pravu dramu. Već u 1. minuti gosti su došli do prednosti preko Jordana Larssona, da bi u 80. minuti pogodak za 1:1 postigao srpski veznjak Veljko Birmančević. Utakmica je otišla u produžetke u kojima smo vidjeli čak 4 pogotka: prvo je Laci donio 2:1 Pražanima u 105. minuti, na 2:2 je izjednačio Viktor Claesson u 105. minuti, a samo 2 minute nakon njegov imenjak Victor Olatunji vratio je prednost na stranu domaćih. Ipak, Danci se nisu predavali pa je Viktor Claesson ponovno pogodio u 112. minuti za konačnih 3:3 i izvođenje jedanaesteraca. U njima su smireniji i precizniji bili nogometaši Københavna pogodivši svih 4, dok su kod Sparte Prag neprecizni bili Ladislav Krejči koji je promašio gol, te Asger Sørensen kojem je udarac obrani Kamil Grabara. Istaknimo odlučujući jedanaesterac 17-godišnjeg Šveđana Roonyja Bardghjija koji je odlučio pucati panenku i pokazao nevjerojatnu drskost i hrabrost te odveo svoju ekipu u playoff.

Utakmica u kojoj je bilo malo neizvjesnosti nakon 3:0 u prvom susretu u Ljubljani bila je ona između Galatasaraya i Olimpije. Sastav u kojem je naš Ivan Posavec počeo od prve minute ipak se držao nešto bolje, no u 24. minuti je Mauro Icardi zabio pogodak za konačnih 1:0, koje nije poremetio ni igrač manje zbog crvenog kartona Lucasa Torreiri u 64. minuti.

Puno neizvjesnosti nije se očekivalo niti u uzvratnom dvoboju debitanta u Ligi prvaka, srpske TSC iz Bačke Topole našeg Josipa Čalušića koja je u prvoj utakmici protiv Brage poražena s visokih 3:0. Na prekrasnoj TSC Areni Bačka Topola su gosti već do 20. minute postigli 4 pogotka preko Pizzija, dvostrukog strijelca Brume te Al Musratija, da bi na 1:4 u 39. minuti smanjio domaći napadač Marko Rakonjac, a rezultat se do kraja nije mijenjao te su Portugalci s ukupnih 7:1 prošli dalje u playoff fazu.

Također, i PSV Eindhoven je na uzvrat kod Sturm Graza stigao s tri pogotka prednosti iz prvog susreta i pobjedom rezultatom 4:1 koju su potvrdili i u uzvratnoj utakmici, slavivši 3:1. Poveli su domaćini 1:0 preko Williama Bøvinga u 26. minuti, no to je bio labuđi pjev s obzirom da su Nizozemci u 32. i 39. minuti preko Veermana i de Jonga stigli do vodstva od 2:1. Priču je u drugom poluvremenu pogotkom iz kaznenog udarca u 85. minuti dovršio Ricardo Pepi, za ukupnih 7:2.

Švicarski je Servette iz Ženeve u uzvratu tražio nadoknadu minimalnog poraza od 2:1 protiv Rangersa našeg Borne Barišića, a do nje je i stigao zgotitkom Derecka Kutese u 22. minuti. Ipak, kapetan gostiju James Tavernier je u 50. minuti na asistenciju Borne Barišića zabio za 1:1 i prolazak Škota u daljnju fazu natjecanja.

Konačno, u vjerojatno najzanimljivijem susretu večeri, Olympique Marseille je nakon poraza 1:0 u prvom susretu, na domaćem terenu dočekao Panathinaikos našeg Tina Jedvaja te trojice bivših HNL igrača Adama Gnezde Čerina, Laszla Kleinheislera i Enisa Cokaja. Domaćini su sjajno otvorili susret pogotkom Aubameyanga već u 2. minuti susreta, a u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena gabonski je napadač dodao još jedan pogodak za 2:0, rezultat koji je u tom trenutku garnatirao prolazak dalje. Zanimljivo je za istaknuti kako su to bili prvi Aubameyangovi pogoci još od listopada 2022. godine!

Nakon apsolutne dominacije u prvom, u drugom je poluvremenu trener domaćih Marcelino počeo zatvarati utakmicu i čuvati rezultat, a Panathinaikos je bio sve bliži vratima Paúa Lopeza. Nakon što je engleski sudac Michael Oliver pokazao 5 minuta nadoknade, utakmicu je produljio za dodatne 2, a baš je u tom periodu jedan centaršut Bernarda završio na ruci Guendouzija, a Fotis Ioannidis dobio izvanrednu priliku iz kaznenog udarca utakmicu odvesti u produžetke što je, ometanju laserima usprkos, u konačnici i uspio.

U produžecima je Marseille ponovno bio bolja ekipa, a Tin Jedvaj i Hörður Magnússon spašavali su gol vratara Brignolija, izbivši u par navrata loptu i s crte, sve do 112. minute kad je Vitinha zabio gol za 3:1 i ogromno slavlje domaćih navijača. Ipak, VAR soba je pokazala kako je Ismaila Sarr u trenutku dodavanja bio u nedozvoljenoj poziciji te utjecao na igru, zbog čega je rezultat ostao 2:1, a utakmica otišla u pucanje jedanaesteraca.

Panathinaikos je sve svoje jedanaesterce zabio, dok je Guendouzi, tragičar zbog igranja rukom, promašio prvi jedanaesterac za domaće pa su gosti s 5:3 preživjeli teško gostovanje na Velodromeu i prošli u playoff fazu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Komentari

Povezano