Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Popyrin pokvario Wawrinkin ”last dance”

U finalu 33. izdanja Croatia Opena u Umagu su se sastali osvajač iz 2006. godine Stan Wawrinka te Alexei Popyrin. Nakon više od dva i pol sata tenisa i tri odigrana seta, kao pobjednik je Umag napustio Popyrin koji je tako postao prvi Australac koji je osvojio umašku titulu.

Australac je meč započeo na zaista impresivnom nivou naročito po pitanju servisa. Tijekom uvodna tri servis gema, Popyrin je ubacio 10 od 13 prvih servisa te je osvojio svih 10 poena. S druge strane, Wawrinka je također dobro servirao, no jedan njegov lošiji servis gem je Australac iskoristio za break pa je tako došao do velike prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držao je Popyrin taj nivo igre sve do servisa za set kod 5:4 kada Wawrinka napokon osvaja dva poena na njegov servis i dolazi do 30-30. Nakon toga je Australac napravio dvije neprisiljene pogreške, jednu na mreži i jednu tijekom izmjene te Wawrinka izjednačava na 5:5.

Prvi set je odlučen u tiebreaku. Do prvog ”mini-breaka” je došao Wawrinka nakon što je Popyrinov pokušaj servis-voleja završio u mreži te je tako Švicarac poveo s 2:0. Nije se dugo ta prednost zadržala jer Popyrin ubrzo izjednačava na 2:2 nakon što je Wawrinkin backhand slice završio u outu.

Wawrinka ključan “mini-break” čini kod 5:5 kada nakon sjajne i dugotrajne izmjene Popyrinov pokušaj skraćivanja loptica ostaje u mreži, a tu prednost je Švicarac kapitalizirao poslije iznimno kvalitetno izrađenog poena za 7:5 u tiebreaku i 1-0 u setovima.

Drugi set je Popyrin otvorio senzacionalno. Poveo je s 3:0 te je imao tri vezane break lopte za 4:0. To nije uspio realizirati, no bez većih problema je sačuvao prednost od jednog breaka te je set osvojio sa 6:4 i tako izjednačio na 1-1 u setovima.

Odlučujući set ponovno bolje otvara Australac i već u prvom gemu dolazi do dvije break lopte, a drugu iskorištava za uvodnu prednost. To je bilo jako kratkog vijeka trajanja jer Švicarac uzvraća istom mjerom u sljedećem gemu pa vraća stvari na početak.

Kod 2:1 je Popyrin zatražio medicinski timeout, a pomoć liječnika je potražio i na odmoru kod 3:2. Nakon što je Wawrinka kod tog rezultata propustio jednu break loptu, kazna je uslijedila kod 4:4 kada Popyrin dolazi novog breaka i vodstva od 5:4.

Tu je prednost Australac uspješno kapitalizirao i iskoristivši prvu meč loptu stigao do druge ATP titule u karijeri, prve nakon Singapura 2021. godine. Ovom pobjedom će Popyrin skočiti na 57. mjesto što je njegov novi najbolji plasman u karijeri. Također, Alexei je postao tek treći Australac koji je osvojio ATP titulu na zemljanoj podlozi nakon Andrewa Iliea i Lleytona Hewitta.

Komentari

Povezano