Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Poreč i Varaždin izborili Ligu za prvaka; Sesvete se oporavile od europskog poraza i deklasirale Trogir

Dvanaesto kolo rukometne Paket24 Premijer lige je bilo ključni pokazatelj koje su ekipe izborile Ligu za prvaka. NexeSpačva, Sesvete, Poreč, Zagreb i Varaždin čine Ligu 6 koja će se boriti za prvaka Hrvatske i sudjelovanje u europskim natjecanjima. Ostale ekipe će oformiti ligu za ostanak i pokušati izboriti ostanak u elitnom rangu natjecanja hrvatskog rukometa.

LIGA A

HRK Karlovac – GRK Varaždin 1930 31:33 (18:15) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica koja je odigrana proteklog vikenda u Karlovcu imala je veliki rezultatski značaj za goste. Varaždin je pobjedom izborio Ligu za prvaka, dok će Karlovac ostatak sezone provesti u borbi za ostanak u najelitnijem rangu hrvatskog klupskog rukometa.

Domaćin je bio u vodstvu gotovo čitavu utakmicu. Varaždin je prvo vodstvo na utakmici stekao u 53. minuti golom Tina Šestaka. Karlovac se u prednost vratio u 58. minuti, no nakon toga Varaždin radi seriju 3-0 i odlazi kući s dva boda.

Kod domaćina je najraspoloženiji bio vratar Matija Loparac s 14 obrana, a u redovima gostiju Dominik Novak s osam pogodaka.

RK Zagreb – RK Osijek 37:28 (17:11)

Od samog početka utakmice igrači Andrije Nikolića su pokazali kako su kvalitetnija momčad i da si ne žele priuštiti dodatne probleme kao u proteklim utakmicama u hrvatskoj ligi. Trener gostiju Frano Veraja u najavi utakmice je rekao kako je ovo za njegovu ekipu najlakša utakmica u kojoj nemaju što izgubiti.

Nakon pogotka Davora Ćavara u 15. minuti, na semaforu je stajao rezultat od 11:5 i svima je bilo jasno kako će Zagreb osvojiti nova dva boda. U drugome poluvremenu je najveća prednost bila +9 za domaćina.

Zagrebu je ova utakmica poslužila kao dodatan trening za bitno gostovanje u Ligi prvaka, a za goste idealna priprema za iduću domaću utakmicu protiv Sesveta. Davor Ćavar sa šest pogodaka je bio najbolji strijelac domaćina, dok je kod gostiju Karlo Vašarević postigao 10 golova.

RK Moslavina – HRK Gorica 29:30 (15:13)

U nedjelju je Gorica osvojila bitna dva boda protiv domaćina iako su prvo vodstvo stekli u 59. minuti, a drugo samo 10 sekundi prije kraja golom Mateja Svržnjaka za konačnih 30:29. Obje ekipe će nakon regularnog dijela igrati Ligu za ostanak i gosti moraju biti izrazito sretni što su osvojili bodove jer su jedna od rijetkih ekipa koja je ove sezone osvojila bodove protiv ekipa koje će igrati Ligu za prvaka i ti bodovi im neće ništa značiti.

Moslavina će tražiti bodove u posljednja dva kola protiv izravnih konkurenata Karlovca i Trogira kako bi u ligu za ostanak krenuli sa što više bodova. Alen Horvat je predvodio domaćine sa sedam pogodaka, a kod gostiju je Ivan Laljek postigao devet pogodaka. 

MRK Sesvete – MRK Trogir 37:24 (16:12)

Ove dvije momčadi su odigrale svoj susret tek u srijedu zbog svojih obaveza u EHF Cupu tijekom vikenda. Sesvete su nakon sedmeraca završile svoju europsku avanturu protiv Bešiktaša dok je Trogir bio bez šansi protiv grčkog Olympiacosa.

Sesvete su bolje otvorile susret te su u 14. minuti pogotkom Filipa Perića na prazan gol prvi puta na utakmici imali prednost od tri pogotka. Uspio je Trogir smanjiti rezultat pa je golom Tomislava Radnića u 23. minuti rezultat na semaforu bio 12:11 za Sesvete. Do kraja poluvremena Sesvete preko svojih krila i pivota odlaze mirno na predah s +4.

U nastavku susreta Sesvete rade seriju od 5-0 u razdoblju od 34. do 39. minute te Trogir više nije imao nikakve šanse napraviti iznenađenje. Ovim porazom je Trogir izgubio svaku nadu za Ligu za prvaka te će se u novoj kalendarskoj godini boriti za ostanak u ligi. Kod domaćina je najraspoloženiji bio Filip Turčić s osam pogodaka, a kod gostiju Luka Smoljo s pet.

Standings provided by Sofascore

LIGA B 

RK Nexe – RK Rudar Rude 42:27 (21:17)

Prvih 25 minuta su gosti sjajno iskoristili nezainteresiranost igrača Nexea i u 15. minuti imali vodstvo od dva pogotka razlike. Ipak, to nije dugo trajalo, a Našičani su u posljednjih pet minuta prvog poluvremena napravili seriju 5-2 te su na predah otišli s četiri gola prednosti.

Trener Branko Tamše sigurno nije bio zadovoljan kako su njegovi igrači odradili prvo poluvrijeme te su u drugo poluvrijeme ušli puno ozbiljnije. U 40. minuti golom Gala Marguča iz kontre je Nexe imao prednost od 9 pogodaka i utakmica više nije imala rezultatsku napetost. Nexe je rutinski priveo utakmicu kraju i osvajio nova dva boda. Andraž Velkavrh je iskoristio svoju priliku i odigrao vrlo dobru partiju te je predvodio domaćine sa šest pogodaka, dok je kod gostiju ponovno sjajno odigrao Vito Glivetić s 10 pogodaka. 

RK Bjelin Spačva Vinkovci – RK Ribola Kaštela 39:23 (20:12)

Bila je ovo još jedna utakmica koja je protekla bez rezultatske neizvjesnosti. Spačva je uvjerljivo slavila protiv posljednjih Kaštela. Pobjedom su potvrdili ulazak u Ligu za prvaka čime su ostvarili svoj ovogodišnji cilj. Što se gostiju tiče došli su s tek osam igrača i tri vratara te su pokazali kako je situacija u klubu loša i glavni su kandidat za ispadanje iz lige. Dodatni pokazatelj loše situacije u klubu je ispadanje u kupu od trećeligaša Opuzena.

Spačva u posljednja dva kola igra s KTC-om iz Križevaca te slavonski okršaj protiv Nexea. S druge strane Kaštela ima teška dva susreta s Nexeom i Porečem. Najistaknutiji pojedinci susreta bili su Patrik Maroš kod domaćina i Davor Vujičević kod gostiju, oba sa sedam pogodaka.

RK KTC Križevci – RK Dubrava 26:21 (12:14)

Bitna i zanimljiva utakmica je odigrana prošlog vikenda u Križevcima. Iskustvo protiv mladosti. Gosti su bolje otvorili utakmicu i nakon prvih 10 minuta imali minimalnu prednost. U periodu između 10. I 20. minute, vodstvo se izmjenjivalo.

Do kraja poluvremena je Dubrava bolje odreagirala te je na odmor otišla s prednošću od dva pogotka razlike. Drugo poluvrijeme je obilježio vratar domaće ekipe Dubravko Grgić. Svojim obranama je izludio ekipu Dubrave te je uz raspoloženog Marka Jurakića najzaslužniji što bodovi ostaju u Križevcima. Gostima slijede još dva bitna susreta protiv izravnih konkurenata u ligi za ostanak, a riječ je o Metkoviću i Rudaru iz Ruda. 

RK Poreč – RK Metković – Mehanika 32:18 (21:9)

U Poreču se igrao derbi Lige B koji je odlučivao tko će biti broj 3. i uhvatiti mjesto u Ligi za prvaka. Poreč je bio favorit iz razloga što je bio domaćin.

Prvih 15 minuta utakmice se vidjelo kako nećemo gledati derbi i uzbudljiv susret nego laganu pobjedu Poreča. Metković je bez svog prvog organizatora igre Domagoja Grizelja djelovao bezidejno, a da bi stvar bila još gora, na samom početku utakmice se ozlijedio i drugi srednji vanjski David Šunjić.

Poreč je na poluvremenu imao prednost od čak 12 pogodaka razlike pa je djelovalo kao da igraju protiv ekipe iz nižeg ranga. Ilija Lovrinović je u nastavku utakmice pružio priliku dečkima koji kroz sezonu manje igraju i oni su utakmicu mirno priveli kraju.

Metković je u velikim problemima po pitanju ozljeda te će svakako morati pronaći pojačanja. Ovaj tjedan su objavili kako su doveli dojučerašnjeg pivota Ribole Kaštele Danijela Papića. Bez obzira na to što imaju solidan broj bodova, neće prenijeti sve bodove jer su pobijedili Poreč kući i osvojili bod protiv Spačve. Igrač utakmice je bio Arman Ikanović s 10 pogodaka.

Najbolja sedmorka 12.kola:

  • Vratar: Dubravko Grgić (RK KTC Križevci)
  • Lijevo krilo: Davor Ćavar (RK Zagreb)
  • Lijevi vanjski: Dominik Novak (GRK Varaždin 1930)
  • Srednji vanjski: Ivan Laljek (HRK Gorica)
  • Desni vanjski: Arman Ikanović (RK Poreč)
  • Desno krilo: Marko Jurakić (RK KTC Križevci)
  • Pivot: Zlatko Raužan (MRK Sesvete)
Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano