Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijesna noć Jimmyja Butlera, clutch LeBron odveo Lakerse do pobjede

Protekle smo noći u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu gledali dvije utakmice doigravanja u kojima su slavili domaćini – Miami Heat i LA Lakersi.

[8] Miami Heat – Milwaukee Bucks [1] 119:114 (3-1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaseya Center je bio poprište četvrte utakmice ove serije u kojoj su domaći košarkaši imali priliku, protivno svim očekivanjima, povesti s 3-1 u seriji. U tome su i uspjeli nakon fenomenalne predstave Jimmyja Butlera.

Pozitivna vijest za goste je stigla par sati prije početka utakmice, a ona je glasila da će njihov najbolji košarkaš Giannis Antetokounmpo zaigrati po prvi put nakon što je zbog ozljede donjeg dijela leđa napustio igru u prvoj četvrtini prve utakmice.

Potrudio se Grk da se njegovo prisustvo osjeti od samog početka pa je nakon samo 3 minute već imao 7 poena na svom kontu. Još pozitivnih vijesti za Buckse je stiglo pola minute kasnije kada Bam Adebayo dobija drugu osobnu pogrešku i Spoelstra ga mora izvaditi iz igre, a u sljedećem napadačkom posjedu Bucksi poslije trice Graysona Allena dolaze do prvog dvoznamenkastog vodstva na susretu – 15:5.

Poslije timeouta je Jimmy Butler promašio dva slobodna bacanja, no to ga je itekako probudilo pa je uslijedilo njegovo zakucavanje preko Giannisa, trica, polaganje i floater te se jako brzo smanjio zaostatak Heata na -6. Butler je prvu četvrtinu kompletirao s nevjerojatna 22 poena (9/10 iz igre) čime je postavio novi franšizni rekord za broj poena u bilo kojoj četvrtini u doigravanju te je izjednačio rekord lige za broj poena u prvoj četvrtini u ”play-by-play” eri.

Usprkos Butlerovom herojskom izdanju, Bucksi su uz 6 pogođenih trica, nakon uvodnih 12 minuta vodili sa 33:28 predvođeni Antetokounmpom koji je postigao 9 poena te Brookom Lopezom koji je zabio 8 uz 4 skoka i dvije blokade.

Izjednačili su košarkaši Miamija na 38:38 poslije dva pospremljena slobodna bacanja Butlera, no onda Bucksi koševima Lopeza i Antetokounmpa prave seriju od 9 uzastopnih poena i ponovno se odmiču od domaćina. Lopez u prve tri utakmice nije postigao nijednu tricu, no u ovoj je već nakon 19 minuta igre postigao 3.

Milwaukee je na poluvrijeme otišao s vodstvom od 57:50 do kojeg su ih predvodili Giannis Antetokounmpo i Brook Lopez sa po 17 poena, dok je za Miami Jimmy Butler ubacio 24, a Duncan Robinson 9 (3 trice).

I treću su četvrtinu bolje otpočeli gosti pa su serijom od 11:6 ponovno poveli s najvećih 12 poena razlike. Vodili su Bucksi s između 7 i 15 poena razlike kroz cijelu dionicu, a na posljednji predah odlaze s vodstvom od 89:78.

Giannis Antetokounmpo je 9 minuta prije kraja utakmice, prekrasnom “no look” asistencijom za Lopezovo zakucavanje, došao do trećeg triple double učinka u doigravanju u karijeri. Veoma dobro su Bucksi iskorištavali situaciju u kojoj je Adebayo čuvao Giannisa pa je na Lopezu konstantno ostajao netko za glavu niži. Jimmy Butler je poslije polaganja uz iznuđeno slobodno bacanje, koje je također realizirao, došao do brojke od 42 poena te je spustio zaostatak Miamija na samo 5 poena razlike 4 i pol minute prije kraja. Seriju od čak 13:0 su kompletirali Caleb Martin s dva pogođena slobodna bacanja i košem s poludistance te Butler koji je zakucavanjem nakon Lowryjeve ukradene lopte doveo Miami u prvo vodstvo na utakmici od 102:101.

Nakon toga je uslijedila serija izmjena u vodstvu. Giannis je košem uz prekršaj vratio Buckse u vodstvo od 2 poena razlike, dok mu je tricom na drugoj strani odgovorio Martin. Jrue Holiday je svojom drugom tricom na utakmici još jednom postavio Buckse u vodstvo, ali Jimmy Butler s dva pogođena slobodna bacanja izjednačava na 107:107 sto sekundi prije kraja.

Brook Lopez je zakucao za vodstvo Milwaukeeja, ali onda Butler postiže tricu te nakon toga zabija iz stepbacka s poludistance (jedva nagazio crtu za 3 poena) te svojim 51. poenom donosi Miamiju vodstvo od 3 poena razlike i postavlja franšizni rekord po broju poena u doigravanju.

Nije na tome stao jer već u sljedećem napadu poslije ukradene lopte ide u kontranapad i iznuđuje dva slobodna bacanja te oba pogađa. Antetokounmpo je kasnije promašio polaganje, a lopta je došla u ruke Adebayu koji s dva pogođena slobodna bacanja zaključuje utakmicu.

Jimmy Butler je ovaj susret okončao s čak 56 poena (19/28 iz igre, 15/18 slobodna bacanja) i 9 skokova, dok su preostala tri njegova suigrača koja su također bila dvoznamenkasta (Bam Adebayo, Caleb Martin i Gabe Vicent) kombinirano ubacili 37. U dugogodišnjoj povijesti NBA lige su samo Michael Jordan (63), Elgin Baylor (61) te Donovan Mitchell (57) postizali više poena od Butlera u jednoj utakmici NBA doigravanja.

U redovima poraženih je Brook Lopez postigao 36 poena uz 11 skokova, dok je Giannis Antetokounmpo upisao “triple-double” od 26 poena, 13 asistencija i 10 skokova.

[7] LA Lakers – Memphis Grizzlies [2] 117:111 (3-1)

Suprotno svim realnim očekivanjima, prvi košarkaš koji je na ovoj utakmici stigao do dvoznamenkastog broja poena je bio Jarred Vanderbilt koji je postigao 10 od prvih 12 poena Lakersa na početku utakmice, a uz tih 10 poena je imao i 3 skoka te dvije blokade.

Prva četvrtina je bila poprilično izjednačena, ali ju Lakersi završavaju serijom od 9:2 i na predah odlaze s vodstvom od 29:23. Pet poena je u toj završnici postigao LeBron James, a preostala četiri Dennis Schroder.

Izvrsnu su obranu zaigrali Lakersi u prvoj polovici druge četvrtine pa smo vidjeli i dvije blokade LeBrona Jamesa te jednu Anthonyja Davisa te su u tim trenutcima imali vodstvo od 12 poena razlike. 3 minute prije kraja poluvremena su Lakersi imali komfornih +15, ali Memphis fenomenalnom završnicom i serijom od 14:1 spušta zaostatak na samo dva poena razlike. Mnogo štete su Grizzliesi nanosili Lakersima skokovima u napadu (10).

Lakerse su do vodstva od 54:52 na poluvremenu predvodili LeBron James, Austin Reaves i Jarred Vanderbilt s po 11 poena, a zanimljivo je da Anthony Davis nije postigao niti jedan koš iz igre u prvom dijelu (0/5). Dvoznamenkasti su u redovima Grizzliesa bili Desmond Bane s 13 poena te Jaren Jackson Jr. s 10 poena i 7 skokova.

Domaća momčad je u trećoj četvrtini nastavila s katastrofalnom igrom u napadu pa su Grizzliesi vrlo brzo preuzeli vodstvo koje su držali sve dok Rui Hachimura nije pogodio tricu iz kuta desetak sekundi prije kraja treće dionice za 81:81. Ipak, Memphis je na predah otišao s vodstvom nakon zakucavanja Ja Moranta sa zvukom sirene.

Momci iz “Grada anđela” su vodstvo u četvrtoj četvrtini preuzeli kutnom tricom Austina Reavesa na LeBronovu asistenciju, no to je bila samo prolazna faza jer Grizzliesi koševima Jarena Jacksona Jr.-a i Xaviera Tillmana ponovno vode s 3 poena razlike. Obje ekipe su bile užasne što se šuta za 3 poena tiče (i jedni i drugi ispod 28%).

Grizzliesi su bili fluidniji u napadu, imali su više rješenja te su nakon Baneove trice (30 poena u tom trenutku) došli do vodstva od 7 poena razlike nešto više od 5 minuta prije kraja, ali onda se pali D’Angelo Russell i s tri uzastopne trice vraća Lakerse u vodstvo od 2 poena razlike.

Desmond Bane je nakon toga smirio Crypto.com Arenu košem s poludistance za izjednačenje od 99:99. Prvi su do troznamenkastog broja poena stigli košarkaši LA Lakersa nakon što je Anthony Davis postigao jedno od dva slobodna bacanja. Grizzliese je u novo vodstvo doveo Bane s crte slobodnih bacanja, a prednost su povećali na +2 nakon što je Ja Morant zabio jedno od dva slobodna bacanja. 43.5 sekunde prije kraja je Austin Reaves svojim polaganjem izjednačio na 102:102, a Ja Morant na drugoj strani promašuje polaganje za vodstvo.

Rui Hachimura je imao priliku dovesti Lakerse u prednost, ali njegov pokušaj blokira najbolji obrambeni igrač sezone Jaren Jackson Jr. što Memphisu donosi kontranapad iz kojeg Desmond Bane na asistenciju Ja Moranta polaže za 104:102 samo 6.7 sekundi prije kraja. U sljedećem napadu je lopta očekivano išla u ruke LeBronu Jamesu koji napada Tillmana i polaže ju visoko od table kako ju čak ni Jackson Jr. ne može uhvatiti za izjednačenje 8 stotinki sekunde prije kraja. Bili su mu to prvi poeni u četvrtoj četvrtini. U posljednjem napadu je Anthony Davis blokirao Ja Morantov pokušaj s poludistance i utakmica odlazi u produžetke.

Lakersi su bolje otvorili produžetak te su koševima Jamesa i Davisa u prva dva napada poveli sa 108:104. Umor je evidentno prevladavao parketom u tim minutama, a to se dalo primijetiti i na Baneu koji je igrao sjajno u drugm poluvremenu, no ništa nije mogao pogoditi u prve tri minute dodatnog vremena.

LeBron James je u produžetku postao prvi košarkaš Lakersa s utakmicom od 20 poena i 20 skokova u doigravanju nakon Shaquillea O’Neala 2004. godine te je pritom postao najstariji košarkaš u povijesti NBA doigravanja s tim uspjehom, a upravo on košem uz iznuđen prekršaj 30 sekundi prije kraja donosi svojoj momčadi prednost od 5 poena razlike.

U sljedećem napadu su Lakersi odigrali fantastičnu obranu preuzimanjem, a Ja Morant promašuje tricu iz kuta. Dennis Schroder je s dva pogođena slobodna bacanja 13 sekundi prije kraja potvrdio pobjedu domaće momčadi i odlazak u Memphis s vodstvom od 3-1.

Lakerse su do pobjede predvodili Austin Reaves s 23 poena i 6 asistencija, LeBron James s 22 poena, 20 skokova i 7 asistencija te D’Angelo Russell sa 17 poena uz tri ogromne trice u posljednjoj dionici. Kod poraženih je Desmond Bane ubacio 36 poena uz 7 skokova, dok je Ja Morant susret okončao s 19 poena i 7 asistencija.

Komentari

Povezano