Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Povijesni “comeback” Sheffield Wednesdaya za odlazak na Wembley

Nevjerojatan rasplet događaja vidjeli smo jučer na Hillsborough stadionu u Sheffieldu, gdje je domaćin Wednesday izveo jedan od najvećih, ako ne i najveći, preokret u povijesti mnogobrojnih razigravanja koje nam engleski nogomet nudi na kraju sezone, a gdje se momčadi bore za plasman u viši rang. Sove su tako nakon 0:4 poraza od Peterborougha u prvoj utakmici, u uzvratu slavile s nevjerojatnih 5:1, te nakon raspucavanja s bijele točke izborile finale razigravanja za ulazak u Championship, drugi razred engleskog nogometa.

Na Wembleyju će ih čekati Barnsley ili Bolton, koji nakon 1:1 u prvoj utakmici danas igraju svoj uzvrat. Vratimo se samo nakratko na cjelokupnu sezonu engleske League One, gdje je Sheffield Wednesday osvojio nevjerojatnih 96 bodova (2,09 po utakmici!), što im je bilo dostatno tek za treće mjesto i ulazak u razigravanje. Najviši je to bodovni učinak u povijesti cijelog engleskog profesionalnog nogometa, a da momčad nije izborila automatsku promociju. Direktni plasman u Championship izborili su Ipswich s 98 bodova, te prvak Plymouth sa 101 bodom. Usporedbe radi, Wednesdayevih 96 bodova bilo bi im dostatno ne samo za promociju, već za titulu prvaka League One u posljednjih 6 od 10 izdanja ove lige, dok bi u još tri navrata bili najmanje drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je kritika bilo izrečeno spram trenera Sovi, Jamajkanca Darrena Moorea, nakon teškog poraza od Peterborougha u prvom susretu. U javnost su izašle i rasističke uvrede jednog navijača, koji je promptno kažnjen te mu je izrečena kazna u vidu zabrane odlaska na utakmice svog kluba. Poraz je time bio teži kada znamo da je Peterborough, šestoplasirana momčad lige, u regularnom dijelu sezone imala čak 19 bodova manje od svojih suparnika.

Što se sinoćnjeg spektakla tiče, već je u 9. minuti Michael Smith realizirao kazneni udarac za rano vodstvo domaćina. Lee Gregory povećao je na 2:0 u 25. minuti, te su gosti ipak ponešto konsolidirali svoje redove u narednih 40-ak minuta. Tada na scenu stupa Reece James (dobro ste pročitali, ali ne radi se o Chelseajevu igraču!) koji zabija za 3:0 u 71. minuti. U doslovno zadnjem udarcu regularnog vremena, jer na semaforu je pisalo kako se ušlo u 8. minutu sučevog dodatka, Liam Palmer zabija za 4:0 i erupciju oduševljenja 31 835 gledatelja koji su pohodili ovaj povijesni susret.

Drama se nastavila u produžecima, jer usprkos ogromnoj psihološkoj prednosti domaćina, gosti su bili ti koji su vratili prednost na svoju stranu nakon autogola Gregoryja u 105. minuti. Ipak, ništa nije moglo zaustaviti goropadnog domaćina, koji preko Calluma Patersona vraća utakmicu u egal u 112. minuti. Pristupilo se udarcima s bijele točke, gdje je gostujući Dan Butler pogodio prečku, dok su svi domaći izvođači bili precizni za prolazak na Wembley i totalnu ludnicu na plavoj strani Sheffielda.

Bilo je ovo apsolutno ispisivanje povijesti, jer dosada su engleske momčadi u razigravanjima sustizale tek 2 gola deficita za eventualni prolazak, te smo i takve scenarije viđali tek 5 puta. Ukupno je u utakmicama za promociju u engleskom nogometnom sustavu bilo četiri prethodna slučaja gdje je momčad u prvoj utakmici pobijedila s 4 ili više gola razlike – samo jednom je ta momčad na koncu i izborila promociju.

  • 1990. je Chesterfield pobijedio Stockport 4:0 u razigravanju nekadašnje Division Four, u uzvratu potvrdio pobjedu s 2:0, ali u finalu izgubio od Cambridgea.
  • Crewe Alexandra je 1993. nadvisila Walsall 5:1, ponovno u play-offu četvrte lige. U uzvratu su slavili s 4:2, ali kao i gore opisani slučaj, York City je u finalu bio slavljenička momčad.
  • Barnsley je 2000. u razigravanju Championshipa pobijedio Birmingham 4:0, dok su u uzvratu izgubili s 1:2. Ipak, na Wembleyju je bolji bio Ipswich s 4:2.
  • Dag & Red je 2010. u League Two play-offu slavio nad Morecambeom s čak 6:0, da bi u finalu pobijedili Rotherham 3:2 i izborili promociju.
Komentari

Povezano